Főoldal | Könyvlista | Gyorskereső

Átmenetileg a rendelés és szállítás szünetel
Word mesterfogások - Tippek és módszerek a Word hatékony használatához

Word mesterfogások

Tippek és módszerek a Word hatékony használatához

Andrew Savikas:
Word mesterfogások
Tippek és módszerek a Word hatékony használatához

Megjelenés: 2006
Kiskapu Kiadó
432 oldal, bolti ár: 5980,- Ft

Internetes ár (-5%): 5681,- Ft

db

A könyv ismertetése

Vissza a lap tetejére | A könyv tartalomjegyzéke

Andrew Savikas:
Word mesterfogások

Windows alatt talán a leggyakrabban használt alkalmazás a Word szövegszerkesztő. Szerte a világon milliók indítják el naponta, sőt vannak olyanok is, akik szinte semmi mással nem dolgoznak. Különös módon ezeknek az embereknek a többsége mégis csupán a program képességeinek töredékét ismeri. És mivel a Word rendkívül kényelmesen használható eszköz, a legtöbben nem is éreznek semmiféle késztetést arra, hogy megpróbáljanak továbblépni. Ők azok, akik képesek napjában több tízszer vagy százszor átállítani a fejléc vagy a címsor betűméretét – egyenként, minden oldalon.

Ugyanakkor – különösen a nagyobb vállalatoknál – vannak olyan informatikusok, akiknek többek között az a feladata, hogy ezeknek az embereknek olyan munkakörnyezetet teremtsenek, amelyben az összetettebb feladatokkal is elboldogulnak anélkül, hogy tudniuk kellene, mi folyik a háttérben. Ilyenkor jönnek jól a Word makrói, illetve a VBA programok. Ez a mű tehát azoknak szól, akik a szövegszerkesztés alapjaival már tisztában vannak, és összetettebb feladatokra keresnek megoldásokat. Szó esik benne a testreszabás lehetőségeiről, a kifejezetten összetett keresések és cserék végrehajtásáról, fájlok beviteléről és mentéséről, a táblázatok kifinomult kezeléséről, a megjegyzések használatáról, az ismétlődő feladatok automatizálásáról, és számos egyéb, a Word képességeit optimálisan kihasználó megoldásról. A leírtak a Word 2000-es, 2002-es, és 2003-as változatával egyaránt használhatók.
Ajánljuk ezt a könyvet azoknak a felhasználóknak, akik szeretnék valóban profi módon használni a munkaeszközüket, és azoknak az informatikusoknak, akik szeretnék megkönnyíteni a saját életüket, és mindazokét, akik nem tudnak, vagy nem akarnak magukon segíteni.

Bevezető

Kevés olyan hosszú múltra visszatekintő program létezik, mint a Microsoft Word, amely idestova több mint 20 éve jelen van a számítástechnika világában, ami, lássuk be, itt egy örökkévalóságnak számít. És még a versenytársak is, jöjjenek akár a nyílt forrás világából, mint az OpenOffice.org, sikerük biztosítékát a nagy előd minél hűbb utánzásában látják. Egy szó mint száz, ha valakit megkérdezünk a szövegszerkesztésről, biztos, hogy a Microsoft Word jut majd először az eszébe.

A Word valóban nagyszerű szövegszerkesztő program, képességei azonban jóval messzebbre mutatnak ennél. Az igazság az, hogy a legvégsőkig testreszabható, ami azt jelenti, hogy korántsem kell leragadnunk a készen kapott lehetőségek szűkös keretei között. Ami talán még fontosabb, programozási lehetőségei is kimeríthetetlenek. A Visual Basic for Applications (VBA) segítségével szinte mindent elvégezhetünk egy megfelelően összeállított programmal, amit egyébként a felületen megtehetnénk – csak sokszor lényegesen nagyobb sebességgel.

A Word viselkedését szabályozó VBA programokat általában csak makróként emlegetik. Ez az elnevezés a „makróparancs” rövid alakja, vagyis olyan parancssorozatra (többnyire billentyűleütésekre) utal, amelyet a megadott sorrendben rögzítettek, és ezután egyetlen parancs kiadásával visszajátszható. Lehet persze ilyen makrók rögzítésére is használni a VBA-t, de tudnunk kell, hogy sokkal több egyszerű makrónyelvnél – valódi, teljes értékű programnyelv. Tudjuk jól, milyen nehéz levetkőzni a régi beidegződéseket – ezért talán bocsánatos bűnnek számít, ha a VBA programokra a könyvünkben néha makróként utalunk.

Word Hacks

A könyv eredeti angol címe: Word Hacks. A „hackelést” a sajtóban meglehetősen rossz színben tüntetik fel: a hacker az újságokban az, aki számítógép-rendszerekbe tör be, vagy a számítógépet fegyverként használja. A programozók körében azonban a szó egy probléma gyors és „mocskosan egyszerű” megoldására vagy valamilyen ügyes fogásra utal, a hacker címke pedig inkább dicséret, amit a kreatív vagy technikailag nagyszerűen képzett kódírók érdemelnek ki. A sorozat, amelynek ez a kötet is tagja, a szónak ezt az eredeti jelentését próbálja meg visszaadni, bemutatva a jó szándékú hackelést és megismertetve a kreatív hackeretikát a témában járatlanokkal. Látni, hogy mások hogyan közelítenek meg egy rendszert és milyen fogásokkal oldanak meg problémákat, gyakran a leggyorsabb módja annak, hogy megismerjünk egy új technológiát.

Könyvünk problémák megoldásáról szól. Ez jelentheti ismétlődő feladatok automatizálását, hiányzó lehetőségek beépítését, menük és eszköztárak átrendezését, sőt a Word irányítását más programokból. A Word milliók mindennapi munkájának elengedhetetlenül fontos eszköze, így talán nagyképűség volna azt állítani, hogy 100 fogásunk megoldást ad mindannyiuk összes felmerülő gondjára. Könyvünk inkább arra próbál tanítani, hogyan találjuk fel magunkat, ha egy új, eddig nem tapasztalt problémával, feladattal kerülünk szembe. Jóllehet találunk e lapokon kezdőknek, középhaladóknak és tapasztaltabbaknak szánt fogásokat, mégsem mutathatunk meg itt mindent, amire a Microsoft Word képes.

A könyvben szereplő legtöbb fogásnak anélkül is hasznát vehetjük, hogy értenénk a VBA programozásához. A Word azonban igazán csak a VBA-n keresztül tárulkozik fel előttünk, és a könyvben bemutatott több tucatnyi makró talán segít a VBA használatának elsajátításában.

Az itt szereplő makrók írásánál inkább a jobb olvashatóságot tartottuk szem előtt, semmint a tökéletességet. Ha tehát példáinkat a való életben is használni szeretnénk, üzleti vagy ipari alkalmazásokban, mindenképpen szükségünk lesz a hibakezelésre és az adatok érvényességének ellenőrzésére. Voltak olyan esetek is, amikor a teljesítményt áldoztuk fel a könnyebb olvashatóságért. A Word-felhasználók többsége meg sem érzi a különbséget, de ha hosszú dokumentumokkal dolgozunk, elképzelhető, hogy hatékonyabb – ugyanakkor persze bonyolultabb – megoldást találunk. VBA kódunk teljesítményének növeléséhez a VBA kód optimalizálása [64. fogás] ad némi támpontot a 7. fejezetben.

Hogyan olvassuk a könyvet?

A könyvben található fogások önmagukban is megérthetők és alkalmazhatók, ezért hát nyugodtan cikázhatunk kedvünk szerint az oldalak között – de, ha kedvünk tartja, elolvashatjuk az elejétől indulva egészen a végéig. Ha valahol mégis szükség lenne némi előismeretre, bizonyosak lehetünk abban, hogy kapunk egy hivatkozást, ami elvezet a szükséges tudás forrásához.

A könyvben bemutatott fogások széles közönségnek szólnak– a kezdőktől, akik éppen most ismerkednek a Word számukra eddig rejtve maradt képességeivel, a makrómegszállottakig, akik újabb és újabb megoldási módokat keresnek bonyolult problémáikra. Mindemellett külön fejezetet szenteltünk az utóbbi évek egyik leglényegesebb Word-fejlesztésének: az XML adatformátum támogatásának, ami lehetővé teszi, hogy Word dokumentumainkat nem Word-felhasználók számára is érthető alakra hozzuk.

Dióhéjban a Word változatairól

A Word manapság használt változatai között– itt leginkább a Word 2000, a Word 2002 (más néven Word XP) és a Word 2003 változatokra gondolunk – léteznek bizonyos lényegi különbségek. Jóllehet a könyvben bemutatott fogások legtöbbje mindhárom változatban működik, van néhány, amely olyan lehetőségeket használ, amelyek nem alkalmazhatók a Word 2000-ben és 2002-ben. Ahol ilyesmi előfordul, mindig jelezzük a szövegben. Végezetül fontos megjegyeznünk, hogy noha sokan továbbra sem tudnak elszakadni a Word 97-től, és e fogások többsége működik ebben a változatban is, könyvünk mégis kifejezetten a Word 2000, 2002 és 2003 változataihoz készült. Az ábrák többségét a magyar nyelvű Word 2000-rel készítettük, az újabb Word-változatok használatánál az angol eredeti ábrákat hagytuk meg.

A 10. fejezetben leírtak kifejezetten csak a Word 2003-ban alkalmazhatók, sőt amint majd a szövegben láthatjuk, e változat kiadásai között is mutatkoznak apróbb különbségek. Mindazonáltal, megkönnyítendő azok életét, akik a Word 2000-rel dolgoznak, könyvünkben megmutatjuk, miként alkalmazhatjuk itt a későbbi változatok legnépszerűbb lehetőségeinek utánzatait – így talán nem is kell majd frissítésre költeni.

Sajnálatos módon a Word for Macintosh – legalábbis a barkácsoló kedvű felhasználók szemszögéből – lényegesen különbözik a Word for Windowstól, amit bárki könnyen igazolhat, aki próbálkozott makrók írásával Mac gépen. Persze számos itt leírt fogás átírható Macintosh rendszerekre is, de könyvünk kifejezetten a Windows környezettel foglalkozik.

További források

A könyvben ismertetett fogások legtöbbje, különös tekintettel a haladó szintűekre, feltételezi a Word bizonyos lehetőségeinek ismeretét. Ha további ismeretekre vágyunk a Wordről vagy a benne alkalmazható makrókról, az O’Reilly Media alábbi könyvei segíthetnek:

Word Pocket Guide

Writing Word Macros

VB and VBA in a Nutshell

Emellett rengeteg olyan webhely is létezik, amelyek kifejezetten a Microsoft Worddel foglalkoznak, és amelyek mögött Word-felhasználók kiterjedt, egymást segítő csoportjai állnak. A sokaságból az alábbi webhelyeket emelnénk ki:

A Microsoft hivatalos webhelye (http://office.microsoft.com/ )

Hivatalos bejelentések és cikkek, továbbá számos tipp és trükk.

Office Update (http://office.microsoft.com/officepdate/ )

A Microsoft Office frissítési oldala, amelyen javítócsomagokat, biztonsági foltokat, programfrissítéseket és bővítményeket találhatunk.

Microsoft Help and Support (http://support.microsoft.com/ )

Hasznos technikai források az összes Microsoft termékhez – kereshető tudásbázis, ezernyi „how-to” útmutató és technikai cikk a Word használatáról.

Woody’s Watch (www.woodyswatch.com)

Woody Leonhard tanácsai, hírei és hírlevelei a Microsoft Office termékekről, köztük a Wordről.

A Word legértékesebb szakértőinek (MVP) webhelye (http://word.mvps.org/ )

A Microsoft Word legértékesebb szakértői (Most Valued Professionals, MVP) itt osztják meg mindannyiunkkal tapasztalataikat – GYIK-ek, oktatóprogramok, letöltések és más hasznos csemegék várnak itt ránk.

Word hírcsoportok

A Microsoft fenntart egy hírkiszolgálót, amelyen számos, a Worddel foglalkozó hírcsoportot találhatunk. Ezeket az Outlook Express vagy az Internet Explorer 5.0-nál nem régebbi változata segítségével olvashatjuk. A hírkiszolgáló címe news://msnews.microsoft.com (illetve egyszerűen msnews.microsoft.com, ha a hírolvasón belül állítjuk be), a Worddel kapcsolatos hírcsoportok pedig a microsoft.public.word előtaggal kezdődnek.

Microsoft Template Gallery (http://office.microsoft.com/templates/ )

A Microsoft számos sablont kínál az Office család minden tagjához, köztük természetesen a Wordhöz is.

A könyv felépítéséről

Könyvünk az alábbi, témakörök szerinti fejezetekre oszlik:

1. fejezet (A Word kulisszái mögött)

Itt néhány bemelegítő fogást találhatunk, amelyek segítenek abban, hogy felvegyük a ritmust a komolyabb feladatokkal a könyv későbbi részében. Megismerkedhetünk a menük és eszköztárak módosítási lehetőségeivel, valamint a VBA makrók készítésével és szerkesztésével.

2. fejezet (A munkakörnyezet)

E fejezet fogásai a Word kezelhetőségén igyekeznek javítani. Egyebek mellett bemutatják, miként tehetünk szert nagyobb befolyásra a nézetek és a beállítások felett, és hogyan helyezhetünk el saját képeket az eszköztárak gombjain.

3. fejezet (Formázás, nyomtatás és táblázatkezelés)

Ebben a fejezetben a Word formázási lehetőségeire helyezzük a hangsúlyt, így megtudjuk, miként készítsünk tetszetősebb képszegélyeket és saját vízjeleket. Emellett megtanuljuk, hogyan készítsünk lábjegyzeteket a táblázatainkhoz.

4. fejezet (A szerkesztés nagyágyúi)

E fejezet fogásai – a helyettesítő karakterek virtuóz használatától az automatikus kereszthivatkozásokig – a hatékony szerkesztést célozzák. Itt több esetben is olyan lehetőségeket építünk ki, amelyek eredetileg nincsenek meg a Wordben – egyikükkel például egyetlen mozdulattal eltávolíthatjuk egy dokumentum összes hiperhivatkozását vagy könyvjelzőjét.

5. fejezet (Sablonok és vázlatok)

E fejezet fogásai megmutatják, miként használjuk a Word két, a leghatékonyabbak közé tartozó lehetőségét, sőt a vázlatok segítségével még gusztusos szervezeti diagramokat is készítünk.

6. fejezet (Rendrakás)

Ebben a fejezetben a Word legkellemetlenebb hiányosságait próbáljuk kiküszöbölni, így szó esik a dokumentumok felfúvódásáról és a rendszerleíró adatbázis sérült adatairól. Emellett megtanuljuk, hogyan lépjünk túl a Word néhány korlátján.

7. fejezet (Makrók)

Az itt bemutatott fogások néhány közép és haladó szintű megoldást kínálnak a makrók teljesítményének növelésére, mások pedig, kissé túlmutatva a VBA alapjain, lehetővé teszik, hogy folyamatsávot rendeljünk egyes makrókhoz, vagy éppen automatikusan reagáljunk az alkalmazások eseményeire.

8. fejezet (Űrlapok és mezők)

Ebben a fejezetben a Word mezőit használjuk ki a végsőkig – meg kell szenvednünk az eredményért, de így jelentős befolyást kapunk a dokumentum tartalma felett. Egyebek mellett bemutatjuk, miként helyezzünk el könnyedén interaktív naptárt egy űrlapon, hogyan végezzünk automatikusan összetett dátumszámításokat, valamint hogyan adjunk dokumentumainknak növekvő sorszámokat.

9. fejezet (Word fogások haladóknak)

Itt megfigyelhetjük, miként lehet igazi ravasz programozó módjára úgy csűrni-csavarni a makrónyelvet, hogy olyan tettekre sarkalljuk a Wordöt, amelyek a lehető legtávolabb állnak a szövegszerkesztők feladataitól. A példák között szerepel egy programocska, amellyel biztonsági másolatot készíthetünk rendszerünkről (jelentéssel egyetemben), továbbá egy másik, amellyel utánozhatjuk a Unix népszerű Emacs szövegszerkesztőjét. Megtanuljuk, hogyan vezérelhetjük a Wordöt más Office alkalmazásokból, valamint a három legnépszerűbb parancsnyelvből (Perl, Python és Ruby), végezetül pedig nyomon követhetjük a VBScript szabályos kifejezéseinek használatát a Wordben.

10. fejezet (Word 2003 XML fogások)

Ha eddig nem tudtuk volna, most majd megértjük, miért olyan fontos előrelépés a Word 2003 XML-támogatása. Több fogást is bemutatunk, amelyek az XSLT (Extensible Stylesheet Language Transformations) segítségével hoznak létre, dolgoznak fel és szerkesztenek Word dokumentumokat, és még arra is példát mutatunk, miként helyezhetünk el egy Google gyorskeresőt a Word 2003 feladatablakán.

A példakódok felhasználása

Ez a könyv alapvetően azért született, hogy feladatainkat könnyebben és hatékonyabban oldhassuk meg. Általánosságban, a könyvben található kódokat minden további nélkül felhasználhatjuk programjainkban és dokumentációinkban. Nincs szükség külön engedély kérésére, hacsak nem másoljuk le a kódanyag jelentős részét. Így például nincs szükség semmiféle jóváhagyásra ahhoz, hogy programunkban több, a könyvben szereplő kódrészletet is felhasználjunk. Engedélyt kell viszont kérni akkor, ha például egy olyan CD-ROM-ot szeretnénk árusítani vagy terjeszteni, amelyen az O’Reilly könyvekből származó példák szerepelnek. Nincs szükség engedély kérésére olyankor, ha egyes kérdésekre e könyvből vett idézetekkel és kódrészletekkel válaszolunk. Engedélyt kell kérnünk viszont olyan esetekben, ha termékünk dokumentációjához jelentős mennyiségű, e könyvből származó példakódot használunk fel.

A forrás megnevezését jó néven vesszük, jóllehet nem várjuk el. Ilyenkor a hivatkozásban tüntessük fel a könyv címét, szerzőjét, kiadóját és ISBN azonosítóját, például a következő alakban: „Andrew Savikas: Word Hacks, Copyright 2004 O’Reilly Media, Inc., 0-596-00493-1.”

Ha úgy érezzük, hogy valahol túllépnénk a fenti engedélyezési korlátokon, kérdéseinkre megnyugtató választ kaphatunk a permissions@oreilly.com címen.

Kapcsolatfelvétel

A könyvben leírtakat legjobb képességeink szerint ellenőriztük és teszteltük, de előfordulhat, hogy időközben maga a Word is változik (és mi is követhetünk el hibákat). Olvasónk sokat segíthet a könyv későbbi kiadásainak szerkesztésében, ezért kérjük, hogy ha hibát, pontatlanságot, zavaros állításokat vagy értelmezhetetlen megoldásokat talál, írjon nekünk!

Ha úgy érzi, van valami, ami még hasznosabbá tehetné az Ön számára ezt a könyvet, kérjük, szintén írjon. Számíthat rá, hogy véleményét értékén kezeljük, és megpróbáljuk beépíteni a későbbi kiadásokba. Elérhetőségeink az alábbiak:

O’Reilly Media, Inc.

1005 Gravenstein Highway North

Sebastopol, CA 95472

 

(800) 998-9938 (USA és Kanada)

(707) 829-0515 (nemzetközi/helyi)

(707) 829-0104 (fax)

Technikai kérdésekkel, illetve megjegyzésekkel az alábbi címre írhatunk:

bookqestions@oreilly.com

Könyvünkhöz kapcsolódik egy webhely is, amelyen példákat, hibajegyzéket és a későbbi kiadásokra vonatkozó terveket találhatunk. A címe az alábbi:

http://www.oreilly.com/catalog/wordhks

Könyvünkről és az O’Reilly egyéb kiadványairól bővebben olvashatunk a kiadó weblapján:

http://www.oreilly.com

Tud egy ügyes fogást?

Az alábbi webcímen tájékozódhatunk a sorozat további köteteiről, illetve magunk is beküldetünk saját fogásokat a későbbi kiadásokhoz:

http://hacksoreilly.com/

A könyv tartalomjegyzéke

Vissza a lap tetejére | A könyv ismertetése

Andrew Savikas:
Word mesterfogások

Előszó

Word Hacks xx

Hogyan olvassuk a könyvet? xxi

Dióhéjban a Word változatairól xxi

További források xxii

A könyv felépítéséről xxiii

Jelmagyarázat xxiv

A példakódok felhasználása xxvi

Kapcsolatfelvétel xxvi

Tud egy ügyes fogást? xxvii

Köszönetnyilvánítás xxvii

 

A szerző és társai

A szerző xxix

A közreműködők xxix

 

1. fejezet A Word kulisszái mögött

1. fogás • A felület megzabolázása 2

Eszköztárgomb cseréje 4

Menüpont módosítása 5

Hasznos nézetek bekapcsolása 7

2. fogás • Utazás a makrók birodalmába 9

Építőkockák 10

Helló, Világ! 10

A makrók rendszerezése és hibáinak megkeresése 13

Makrók futtatása 14

A szerkesztő apró segítségei 16

A Word objektummodellje 18

 

2. fejezet A munkakörnyezet

3. fogás • A helyi menük átalakítása 19

A Helyi menü eszköztár elérése 20

Helyi menük módosítása 22

4. fogás • Egyéni nézetek készítése 23

A kód 24

Új nézetünk elhelyezése a Nézet menüben 25

5. fogás • Visszatérés a mentett állapothoz 27

A kód 27

A makró elhelyezése a Fájl menüben 27

6. fogás • A Fájl, Megnyitás útvonal gyors megváltoztatása 29

A kód 29

Futtatás 31

Lásd még 31

7. fogás • Beállítások összegzése és áttekintése 31

8. fogás • ‑Vegyük rá az Internet Explorert, hogy adja át a Word dokumentumokat! 33

További trükkök 34

9. fogás • Az Új dokumentum munkaablak finomhangolása 35

A munkaablak kikapcsolása a Word indulásakor 36

Dokumentumok és sablonok elhelyezése a munkaablakban 37

A kód 38

További trükkök 40

10. fogás • Az összes gombkép elérése 42

További trükkök 44

11. fogás • Egyéni gombkép készítése 45

A kód 47

További trükkök 47

12. fogás • Az Office Segéd megzabolázása 48

A Segéd eltávolítása 49

Melyik figurát válasszuk? 49

A láthatatlanság titka 50

Figyelemfelkeltés 50

Tájékoztatás és lehetőségek felkínálása 50

13. fogás • A legutóbb használt fájlok listájának bővítése 53

A Word MRU működése 53

Hogyan kezdjünk hozzá? 55

A kód 55

A felhasználói űrlap kódja 58

A fájllista használata 60

További trükkök 60

 

3. fejezet Formázás, nyomtatás és táblázatkezelés

14. fogás • Helyőrző szöveg beillesztése 61

Saját helyőrző szöveg alkalmazása az AutoJavítás segítségével 62

15. fogás • Betűtípusok a képernyőn 63

A kód 65

További trükkök 67

16. fogás • Tabulátorok és kitöltőkarakterek 68

17. fogás • Soknevű stílusok 71

Másodnevek használata a VBA-ban 74

18. fogás • Egyszerű oszlopdiagram készítése 75

19. fogás • Táblázatok lábjegyzetekkel 78

20. fogás • Szakaszcím ismétlése az oldalak tetején 80

21. fogás • Egyszerűbb szegélyek a képek körül 82

További trükkök 85

22. fogás • Rugalmasabb feliratozás 87

Címsorok automatikus formázása 89

23. fogás • PDF dokumentumok – Acrobat nélkül 90

A Ghostscript és a GSview beszerzése 91

A GhostWord beszerzése 92

24. fogás • Saját szöveges vízjel készítése 93

A mezőkód 94

25. fogás • Címsorok részleges feltüntetése a tartalomjegyzékben 96

A Word 2002 és a későbbi változatok 97

Word 2000 98

26. fogás • Vágójelek elhelyezése 98

A mezőkód 99

További trükkök 101

 

4. fejezet A szerkesztés nagyágyúi

27. fogás • Word – számológép egy kattintásnyira 105

A Számolás parancs feltámasztása 106

A Számolás parancs használata 107

További trükkök 108

28. fogás • Hiperhivatkozások leválasztása 109

A kód 110

További trükkök 111

29. fogás • Szöveg kizárása a keresés és csere műveletből 113

30. fogás • ‑Különleges karakterek keresése és beillesztése karakterkódokkal 115

Különleges karakterek beszúrása 115

Különleges karakterek keresése 116

Melyik is az a karakter? 118

31. fogás • Keresés és csere több fájlban 119

A kód 119

További trükkök 120

32. fogás • Keresés és csere keresés és csere nélkül 122

A kód 122

Futtatás 123

33. fogás • Saját szótár gyors létrehozása 126

Saját szótár készítése 127

A saját szótár betöltése 127

34. fogás • Kizárt szavak listája 129

35. fogás • Soha többé átírást! 130

36. fogás • A dokumentum összes megjegyzésének törlése 132

A kód 133

37. fogás • A dokumentum összes könyvjelzőjének törlése 134

A kód 134

További trükkök 134

38. fogás • Megjegyzések átalakítása egyszerű szöveggé 135

A kód 135

További trükkök 136

Lásd még 137

39. fogás • Környezetérzékeny formázás 137

A kód 138

40. fogás • ‑Dokumentum küldése egyszerű szöveges Outlook levélként 139

Hivatkozás az Outlookra 139

A kód 140

További trükkök 141

41. fogás • A korrektor személyének módosítása 142

További trükkök 143

42. fogás • Felsorolások és számozott listák – kiszámíthatóbban 145

Stílusok hozzárendelése a gombokhoz 148

A kód 148

Futtatás 153

43. fogás • Automatikus kereszthivatkozások 154

Hivatkozás Word-módra 155

Egy hatékonyabb hivatkozási módszer 156

Futtatás 159

44. fogás • Rugalmasabb kereszthivatkozások 160

A párbeszédablak felépítése 160

A kód 161

Futtatás 163

 

5. fejezet Sablonok és vázlatok

45. fogás • Vázlat kivonatolása a dokumentumból 165

A kód 166

46. fogás • Testreszabott vázlatok 167

47. fogás • Szervezeti diagram készítse vázlat alapján 170

A kód 172

48. fogás • Egyazon sablon csatolása több fájlhoz 174

A kód 174

További trükkök 175

49. fogás • Munkacsoportsablon gyors csatolása 176

A kód 176

50. fogás • Sablonok – makrók számára 178

A globális sablon létrehozása 179

Makrók hozzáadása a globális sablonhoz 179

 

6. fejezet Rendrakás

51. fogás • Gyakran előforduló problémák megoldása a Wordben 181

Átmeneti fájlok törlése 182

A Word tiszta lappal való indítása 183

Más globális sablonok és COM bővítmények kikapcsolása 184

A Word adatkulcs törlése 184

52. fogás • A Word indulásának szabályozása 187

Indítási kapcsolók 187

Egy vagy több fájl megnyitása 192

További trükkök 192

53. fogás • Formázási korlátozások kikerülése 194

További trükkök 195

54. fogás • Beépített stílusok átnevezése 196

További trükkök 198

55. fogás • Csatolt karakterstílusok kiirtása 199

Karakterstílusok felismerése 200

A kód 203

Futtatás 205

További trükkök 205

56. fogás • ‑A dokumentum felfúvódásának megakadályozása a régi listasablonok törlésével 207

A kód 208

Futtatás 210

 

7. fejezet Makrók

57. fogás • Egyszerű felhasználói bemenet kérése makró számára 213

További trükkök 215

58. fogás • A Makrók párbeszédablak rendben tartása 215

A makrók egyértelmű és egységes elnevezése 216

Makrók elrejtése a Makrók párbeszédablakban 216

59. fogás • Művelet elvégzése egy könyvtárban lévő összes fájlon 217

A kód 218

További trükkök 219

60. fogás • Makrók automatikus futtatása 220

Automatikus makrók kikapcsolása 222

61. fogás • Word parancsok elfogása 222

A parancs nevének megtalálása 224

A parancsok sorrendje 225

Lásd még 225

62. fogás • Egyedi menük szabályozása 226

A kód 226

63. fogás • Word párbeszédablakok használata egy makróban 227

Párbeszédablakok használata parancsok interaktív végrehajtására 228

Párbeszédablakok használata csak bemenet megszerzésére 230

64. fogás • A VBA kód optimalizálása 232

Osztás egész számmal 232

Változók kerülése (lehetőség szerint) 232

Üres karakterláncok keresése a Len függvénnyel 232

Objektumok változókhoz rendelése 233

Megjegyzések bőséggel 234

Az IIf függvény kerülése 234

65. fogás • Folyamat megjelenítése VBA-ból 234

Folyamatos haladás 235

Növekményes haladás 238

66. fogás • Dokumentumfogások For Each ciklusokkal 243

Mikor kerüljük a For Each ciklusokat? 245

67. fogás • Beállítások és adatok tárolása .ini fájlokban 247

68. fogás • Véletlenszámok előállítása 248

Kötött véletlenszámok 249

n számjegyű véletlenszámok 249

Futtatás 250

69. fogás • Fogások alkalmazáseseményekre 250

Az eseménykezelő beállítása 251

Futtatás 253

 

8. fejezet Űrlapok és mezők

70. fogás • Hamis (és egyszerű) kitöltendő űrlapok 256

71. fogás • Dátummezők 258

Hosszú dátumformák megjelenítése 258

Az év hányadik napja a mai? 259

Múltbéli és jövőbeli dátum automatikus beillesztése 259

Dátum költségvetési évként való megjelenítése 262

Életkor kiszámítása 262

Nyomtatási és mentési információk mezőkben 263

72. fogás • Számítások képletmezőkkel 263

A képletmezők számtani műveletei 264

A képletmezők összehasonlító műveletei 264

A képletmezők függvényei 265

A képletmezők logikai függvényei 266

Hivatkozás táblázatok adataira 267

73. fogás • Számszerű mezőeredmények formázása 270

Összetett kép kapcsolók 270

74. fogás • Mezők használata komolyabb számításokhoz 271

Logaritmusok 272

Trigonometria 273

75. fogás • Hogyan csatoljunk interaktív naptárt űrlapjainkhoz? 274

További trükkök 277

76. fogás • Egyéni gyorsmenük a gyakran előforduló választásokhoz 278

77. fogás • Dokumentumok folyamatos sorszámozása 281

A kód 282

78. fogás • Kereszthivatkozások dokumentumok között 283

A Word beépített kereszthivatkozásai 284

Kereszthivatkozások létrehozása INCLUDETEXT mezőkkel 286

79. fogás • ‑Mezőkódok szöveggé, valamint szövegek kóddá alakítása 288

Mezőkódok egyszerű szöveggé alakítása 289

Az önhívás alapjai 290

Egyszerű szöveg mezővé alakítása 291

Futtatás 293

 

9. fejezet Word fogások haladóknak

80. fogás • Az Emacs utánzása a VBacs-sel 295

A VBacs telepítése 296

A VBacs használata 297

81. fogás • Windows biztonsági mentés a Word segítségével 299

Futtatás 300

További trükkök 301

82. fogás • Hatékony szövegkeresés szabályos kifejezésekkel 302

A RegExp tulajdonságai és tagfüggvényei 303

A RegExp objektum használata makrókban 304

Csere 306

83. fogás • Könyvtárszerkezet ábrázolása Word-vázlatként 307

A kód 308

Futtatás 309

84. fogás • A Word vezérlése más programokból 310

A Word vezérlése másik Office alkalmazásból 311

A Word vezérlése parancsnyelvekből 314

85. fogás • A Word vezérlése a Pythonból 316

Hello, Word! 316

A Word interaktív irányítása 317

Futtatás 319

86. fogás • A Word vezérlése a Perlből 321

Hello, Word! 322

Futtatás 322

87. fogás • A Word vezérlése a Ruby-ból 325

Hello, Word! 325

A Word interaktív irányítása 326

Futtatás 327

88. fogás • A Python használata a Wordből 330

A kód 330

Futtatás 331

89. fogás • A Perl használata a Wordből 332

COM objektumok létrehozása a Perl fejlesztőkészlet segítségével 333

A Perl közvetlen hívása a VBA Shell függvényével 336

 

10. fejezet Word 2003 XML fogások

90. fogás • Parancssoros XML-feldolgozó 342

91. fogás • Word dokumentum létrehozása a Jegyzettömbben 344

92. fogás • Az XML Toolbox 346

93. fogás • ‑WordprocessingML dokumentumok vizsgálata az IE segítségével 348

94. fogás • XML Word dokumentummá alakítása 351

A kód 352

Futtatás 355

További trükkök 355

95. fogás • Word dokumentumok kötegelt feldolgozása XSLT-vel 358

A kód 360

Futtatás 362

96. fogás • Dokumentumok szabványosítása XSLT-vel 362

A kód 363

Futtatás 365

További trükkök 365

97. fogás • Közvetlen formázás eltávolítása XSLT-vel 367

A kód 367

Futtatás 368

98. fogás • Csatolt karakterstílusok eltávolítása XSLT-vel 368

A kód 368

Futtatás 370

További trükkök 371

99. fogás • Google keresés makróból 372

A Google webszolgáltatás beállítása 372

Google API kulcs 374

A kód 374

Futtatás 377

100. fogás • Google keresés a Wordben 378

A kód 378

Futtatás 382

További trükkök 383

 

Tárgymutató 387

Vissza a lap tetejére

mesekönyv

szoftver