Főoldal | Könyvlista | Gyorskereső

Átmenetileg a rendelés és szállítás szünetel
Webalkalmazások fejlesztése Ajax segítségével

Webalkalmazások fejlesztése Ajax segítségével

Kris Hadlock:
Webalkalmazások fejlesztése Ajax segítségével


Megjelenés: 2007
Kiskapu Kiadó
288 oldal, bolti ár: 3980,- Ft

Internetes ár (-5%): 3781,- Ft

db

A könyv ismertetése

Vissza a lap tetejére | A könyv tartalomjegyzéke

Kris Hadlock:
Webalkalmazások fejlesztése Ajax segítségével

Az Ajax egyike a legújabb és legnagyszerűbb módszereknek, amelyek arra irányulnak, hogy élvezetesebbé tegyék a böngészést az Interneten, és új, izgalmas szolgáltatásokat nyújtsanak. Azáltal, hogy lehetővé teszi a weblapok egyes részeinek, hogy a teljes oldal frissítése nélkül jelenjenek meg, az Ajax jelentősen javítja a webalkalmazások nyújtotta élményt, a webfejlesztőknek pedig eszközt ad ahhoz, hogy könnyen és újszerűen használható, interaktív programokat építsenek.

A Webalkalmazások fejlesztése Ajax segítségével olyan mélyreható ismereteket nyújt az Ajaxról, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a fejlesztők webalkalmazásaikat magasabb szintre emeljék. A kötet bemutatja, hogyan készíthetünk Ajax-vezérelt webalkalmazásokat objektumközpontú szemlélettel, és ismertet több hasznos tervezési mintát is.

A könyv részletes útmutatójában megtaláljuk, hogyan kapcsolódhatunk egy MySQL adatbázishoz PHP 5 kóddal egy saját Ajax-motoron keresztül, és hogyan formázhatjuk elegánsan a választ CSS-sel, JavaScripttel és XHTML-lel, miközben szigorúan megőrizzük az adatok biztonságát. A kötet ezek mellett négy egyéni Ajax-képes összetevő használatát is bemutatja egy mintaprogramban, és leírja azt is, hogyan lehet ezeket elkészíteni.

A könyv utolsó része a korábbi fejezetekben bemutatott önálló kódpéldákat és eljárásokat egyetlen nagyobb, Ajax-vezérelt alkalmazásban egyesíti – egy olyan belső webes levelezőprogramban, amelyet bármilyen felhasználó alapú webhelyen (mondjuk egy webes közösségben is) felhasználhatunk. Az Olvasó nem csak azt tanulja meg, hogyan készíthet és használhat saját, újrahasznosítható Ajax-összetevőket, hanem azt is, hogy miként kapcsolhatja azokat később felépítendő Ajax-alkalmazásokhoz.

Bevezető

Valami biztosan ehhez a könyvhöz vonzotta az Olvasót – talán webfejlesztő, aki meg szeretné tanulni, hogyan hasznosíthatja jobban az Ajaxot a munkája során, talán egy könynyen forgatható kézikönyvet szeretne az asztalán tudni, amikor a holnap technológiáját fejleszti az Ajaxszal. Nem számít, hogy mi az igazság, örülünk, hogy kezébe vette ezt a könyvet.

Ebben a kötetben nagyjából mindent megtalálunk az Ajaxról, illetve arról, hogy miként építhetjük be a webalkalmazásainkba. Olyan professzionális webfejlesztőknek szántuk, a középhaladóktól a haladókig, akik új módszereket szeretnéne elsajátítani, hogy webalkalmazásaikat magasabb szintre emeljék.

A könyv első része (Az első lépések) az Ajax alapjait tárgyalja. A 2. fejezetben megmutatjuk, hogyan hajthatunk végre kérelmeket, a 3. fejezetben azt, hogy miként fogadhatjuk a válaszokat mind XML, mind JSON formátumban, a 4. fejezetben pedig arra térünk ki, hogy miként képezhetjük le az adatokat a CSS és az XHTML segítségével. A második rész (A JavaScript-motor létrehozása és használata) témája egy Ajax-motor készítése JavaScripttel. Az 5. fejezetet azzal kezdjük, hogy megtanuljuk, hogyan hozhatunk létre objektumokat JavaScripttel – ez szükséges ahhoz, hogy tisztában legyünk az objektumközpontú JavaScript alapjaival. Ha már értjük az objektumok létrehozásának módját, a motor elkészítésére összpontosíthatunk – ez a 6. fejezet témája. Ezzel a tudással felvértezve a 7. fejezetben megnézzük, hogyan használhatjuk fel a motort egy valós webalkalmazásban, a 8. fejezetben pedig a JavaScriptben elérhető hibakeresési módszereket tekintjük át, amelyek megkönnyíthetik az életünket. Az Ajax-motor működését jobban megértve már képesek leszünk arra is, hogy további JavaScript-objektumok hozzáadásával a 9. fejezetben bővítsük az Ajax-motort.

A harmadik rész (Újrahasznosítható elemek létrehozása) azt tárgyalja, hogyan hozhatunk létre a kiszolgálótól kapott válaszadatok megjelenítésére Ajax-képes összetevőket. A bemutatott összetevők a harmonika, a fanézet, az ügyféloldali ellenőrző, illetve az adatrács. A 14. fejezettel kezdődő negyedik részben (Ajax-minták) először az Egyke (Singleton) mintát, és annak adott JavaScript-objektumokkal való használatát mutatjuk be, amelyeket Ajax-képes webalkalmazásunkban használunk fel. A 15. fejezet elmagyarázza, hogyan szervezhetjük JavaScript-objektumainkat a Modell-Nézet-Vezérlő minta segítségével, a 16. fejezetben pedig a Megfigyelő minta kerül sorra, illetve a hibakezelésre használható objektumok létrehozása. A 17. fejezet témáját az Adattükrözési és a Többfelhasználós minta adja, amelyek megértése szükséges ahhoz, hogy interaktív webalkalmazásokat készíthessünk, amelyek lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy webterületüket megosszák másokkal, és menet közben lássák, mit módosítottak a többiek. A 18. és 19. fejezet egyaránt olyan módszereket és irányelveket mutat be, amelyek webalkalmazásaink együttműködési képességét és használhatóságát növelik. Az ötödik rész (Együttműködés a kiszolgálóoldallal) azoknak a különféle nyelveknek a használatát tárgyalja, amelyekkel kiszolgálóoldali technológiákhoz és adatbázisokhoz kapcsolódhatunk. A könyv hatodik, utolsó része (Végső simítások) címének megfelelően az Ajax-képes webalkalmazások finomhangolásával foglalkozik, és a biztonságot, valamint a legfontosabb irányelveket helyezi a középpontba.

A könyv példakódjai

Ahogy korábban említettem, ennek a könyvnek az a célja, hogy megtanítsa, hogyan készíthetünk újrahasznosítható Ajax-alkalmazásokat objektumközpontú JavaScripttel. Úgy döntöttem, önálló, környezetbe nem ágyazott példák helyett olyan kódokat mutatok be, amelyek önmagukban is használhatók, de egyben egy nagyobb webalkalmazás részei, ezért az egyes fejezetekben egyenként megtanuljuk, hogyan készíthetünk egy Ajax-motort, összetevőket, illetve adatbázis-kapcsolatokat, majd ezeket a darabokat egy nagyobb alkalmazásban fogjuk össze, amelyet fokozatosan építünk fel a könyv során. A végső alkalmazás ezekből az elemekből fog állni, amelyeket az Ajax kapcsol egymáshoz, és együtt egy olyan belső webes levelezőprogrammá állnak majd össze, amelyet bármilyen felhasználó alapú webhelyen (mondjuk egy webes közösségben is) felhasználhatunk.

A fejezetek és végsősoron a teljes alkalmazás példakódjai megtalálhatók a samspublishing.com webhelyen (természetesen, a Kiskapu Kiadó honlapjáról is letölthetők a http://www.kiskapukiado.hu/132 címről). A fejezetekben a kész alkalmazásban megtalálható kódrészleteket címekkel láttuk el, amelyek alapján minden részlet azonosítható. Nem csak azt tanuljuk meg, hogyan készíthetünk és használhatunk saját, újrahasznosítható Ajax-összetevőket, hanem azt is, hogy miként aknázhatjuk ki ezt a tulajdonságukat ahhoz, hogy később felépítendő Ajax-alkalmazásokhoz kapcsoljuk őket.

A szerzőről

Kris Hadlock 1996 óta dolgozik webfejlesztőként és -tervezőként, és gyakran jelennek meg cikkei az InformIt-ban, illetve számos más, webtervezőknek szóló folyóiratban. Alapítója a Studio Sedition nevű webalkalmazás-fejlesztő cégnek, és társalapítója a 33Inc-nek, amely a DashboardHQ készítője. Webnaplója, amelynek címe Designing with Code, a tervezés szempontjából foglalkozik a webalkalmazások fejlesztésével, és gyakran mutat be olyan hasznos kódokat, amelyekkel hatékonyabbá tehetjük a webalkalmazásainkat. Krisről a webhelyén, a www.krishadlock.com címen tudhatunk meg többet.

A könyv tartalomjegyzéke

Vissza a lap tetejére | A könyv ismertetése

Kris Hadlock:
Webalkalmazások fejlesztése Ajax segítségével

A szerzőről vii

Köszönetnyilvánítás ix

Bevezetés xi

A könyv példakódjai xiii

Áttekintés xv

Tartalomjegyzék xvii

I. rész • Az első lépések

1. fejezet • Az Ajax bemutatása

Az XML DOM 4

Az előnyök mérlegelése 4

2. fejezet • A kérelem

Az XMLHttpRequest részletesen 7

Szabványos XHR 8

Adatbázis-megfelelő XHR 9

Adatok küldése az adatbázis-megfelelő XHR-eknek 10

Az objektum létrehozása 11

Aszinkron adatátvitel 12

A készenléti állapot 14

HTTP-állapotkódok és -fejlécek 15

3. fejezet • A válasz

XML 19

Elemek 20

Jellemzők 21

CDATA 22

Az XML elemzése 23

JSON 27

A JSON nyelvtana 28

A JSON használata 29

A JSON elemzése 30

4. fejezet • A válasz leképezése XHTML-lel és CSS-sel

XHTML 33

CSS 36

II. rész • A JavaScript-motor létrehozása és használata

5. fejezet • Objektumközpontú JavaScript

Objektumközpontú megközelítések 42

A new művelet használata 42

Literális jelölés 43

Társításos tömbök 43

JScript.NET 44

Objektumkonstruktorok 45

Példányok 45

Tulajdonságok 46

Tagfüggvények 47

Prototípusok 49

Példányok 50

Tulajdonságok létrehozása 51

Paraméterek felülbírálása és felülírása 52

A tulajdonságok védelme 52

Tagfüggvények 53

Objektumok bővítése prototípusos tagfüggvényekkel 53

6. fejezet • A motor elkészítése

Egyedi Ajax burkoló létrehozása 55

Kérelmezés 56

A készenléti állapot 57

A válasz 58

Ajax-frissítő létrehozása 59

Az objektum megalkotása 59

A kérelmező objektum frissítése 60

A válasz 61

7. fejezet • A motor használata

Az első lépések 63

Kérelmek elkészítése 64

Motorfüggvények és -tulajdonságok 65

8. fejezet • Hibakeresés

A JavaScript onerror eseménye 68

responseText 69

IE Developer Toolbar 69

A bővítmény telepítése 70

A gyorstár kikapcsolása 70

Navigáció a DOM-ban 70

Osztály- és azonosítóinformációk megtekintése 72

A Safari Enhancer 72

A Safari Enhancer telepítése 73

A JavaScript konzol 73

A FireBug 74

A FireBug telepítése 74

A parancssor 75

Üzenetek naplózása a konzolban 77

Naplózási szintek 77

Elemek vizsgálata 78

Az Ajax kikémlelése 80

9. fejezet • A motor bővítése

A Utilities objektum létrehozása 83

Állapotkódok kezelése HTTP-objektummal 90

A HTTP-állapotkódok kategóriái 92

A HTTP objektum használata 98

III. rész • Újrahasznosítható elemek létrehozása

10. fejezet • Összecsukható elemek – harmonikák

Lássunk hozzá! 103

Az XML-szerkezet 104

Az XML-kérelem 105

A harmonika objektum létrehozása 106

A panelek működése és az adatok megjelenítése 109

A CSS létrehozása 112

11. fejezet • Fanézet

Az adatok szerkezete 116

A válasz kezelése 118

A GUI létrehozása 119

Stílus hozzáadása az összetevőhez 124

12. fejezet • Ügyféloldali ellenőrzés

Lássunk hozzá! 127

Ellenőrző objektumok létrehozása 129

A felhasználói bemenet ellenőrzése 131

Vizuális visszacsatolás a felhasználónak 133

A kiszolgálóoldal 134

A létrehozófüggvény 136

A felhasználói adatok ellenőrzése 137

Felhasználók bejegyzése és beléptetése 138

13. fejezet • Adatrácsok

Lássunk hozzá! 141

Adatrács objektum létrehozása 143

Az adatok megjelenítése 146

DataRow objektumok létrehozása 147

Adatoszlop objektumok létrehozása 150

Az összetevő formázása 151

IV. rész • Ajax-minták

14. fejezet • Az Egyke minta

Az Egyke minta áttekintése 155

Objektum létrehozása az Egyke mintával 156

Az Egyke objektumok használata 159

15. fejezet • A Modell-Nézet-Vezérlő minta

A minta áttekintése 161

A minta elkészítése 163

A minta használata 164

16. fejezet • A Megfigyelő minta

A minta áttekintése 167

Megfigyelők feliratkozása 167

A megfigyelők értesítése 167

Megfigyelők leiratkozása 168

Hibakezelő objektum létrehozása 168

Megfigyelők feliratkozása 169

Megfigyelők értesítése 170

Megfigyelők leiratkozása 171

A hibakezelő objektum használata 174

17. fejezet • Az Adattükrözés minta

Áttekintés 177

A Többfelhasználós minta 179

A minta megvalósítása 180

18. fejezet • Együttműködési minták

Előzmények kezelése sütikkel 183

A Historian objektum 184

Az XML fájl létrehozása és megjelenítése 186

A Navigation objektum 188

„Húzd és ejtsd” 189

A DragDrop objektum 190

19. fejezet • Használhatósági minták

A visszajelzések, hibák és figyelmeztetések kezelése 198

Tervezés a kódban 201

V. rész • Együttműködés a kiszolgálóoldallal

20. fejezet • Az Ajax és az adatbázisok együttműködése

Kapcsolat a PHP-vel 208

A rés áthidalása 208

A kérelmek végrehajtása 210

A kapcsolat létrehozása 215

21. fejezet • Együttműködés adatbázisokkal: akiszolgálóoldal

Kapcsolódás az ASP.NET-hez 225

Kapcsolódás a ColdFusionhöz 229

22. fejezet • Az Ajax együttműködése adatbázisokkal – magas szinten

Kötegelt frissítések 233

Tömbök küldése 234

XML küldése 235

JSON küldése 236

Kiszolgálóoldali XML és JSON 236

XML 236

JSON 237

VI. rész • Végső simítások

23. fejezet • Az alkalmazás biztonságossá tétele

Biztonsági rések 241

Ajax-kérelmek jelszavas védelme 243

Egyedi jelszavak létrehozása 243

Jelszavak hitelesítése a kiszolgálóoldalon 245

24. fejezet • Gyakorlati tanácsok

A motor használata 249

Tervezési minták 250

Összetevők használata 250

Statikus és dinamikus válaszok 250

A hibák és visszajelzések kezelése 251

Az alkalmazás előzményei 251

Biztonság 252

Tárgymutató 253

Vissza a lap tetejére

mesekönyv

szoftver