Főoldal | Könyvlista | Gyorskereső

Átmenetileg a rendelés és szállítás szünetel
QuarkXPress 5 - Kiadványszerkesztés fels?fokon

QuarkXPress 5

Kiadványszerkesztés fels?fokon

David Blatner:
QuarkXPress 5
Kiadványszerkesztés fels?fokon

Megjelenés: 2002
Kiskapu Kiadó
1300 oldal, bolti ár: 14000,- Ft
Akciós ár: 7000,- Ft

db

A könyv ismertetése

Vissza a lap tetejére | A könyv tartalomjegyzéke

David Blatner:
QuarkXPress 5

Készült egy füzet, amely az 5-ös és a 6-os verzió közötti különbségeket és a QuarkXPress 6 újdonságait foglalja össze. Ez a kiegészítő anyag letölthető tömörített (zip) PDF formátumban a következő címről:
QuarkXPress - Az 5-ös és a 6-os változat különbségei (709 KB, zip)

A könyv úgy épül fel, hogy tükrözze, mire való a QuarkXPress: számítógéppel nyomdakész terméket létrehozni. Ezért a program általános áttekintésével indul, majd a dokumentum szerkezetének kialakításával folytatódik, és csak ezután következnek az alapveto ismeretek, például a szövegek és képek elhelyezése az oldalakon. Ezt a QuarkXPress néhány finombeállításának leírása követi, végül pedig a nyomtatással kapcsolatos kérdések kerülnek sorra.Mivel mostanában sokaknak nyomtatásban és az Interneten is meg kell jeleníteniük munkájuk eredményét, a szerző egy fejezetet a Weben történő közzétételnek is szentelt.

Rövid tartalom:

1. fejezet Tanuljuk meg a QuarkXPress használatát 30 perc alatt
2. fejezet A QuarkXPress alapjai
3. fejezet Munkaeszközök
4. fejezet Dokumentumok kialakítása
5. fejezet Szövegszerkesztés
6. fejezet Szedés és tipográfia
7. fejezet Nyomdai előkészítés
8. fejezet Hosszú dokumentumok
9. fejezet Képek
10. fejezet Képek finombeállításai
11. fejezet Képek és szöveg egy oldalon
12. fejezet Színek
13. fejezet Nyomtatás
14. fejezet Megjelenés az Interneten a QuarkXPress segítségével

A függelék Színkezelés
B függelék A Macintosh és a Windows eltérései
C függelék Bővítmények és erőforrások
D függelék Parancsfájlok használata
E függelék XML-eszközök
F függelék XPress-kódok
G függelék ANSI-kódok

Bevezető

QuarkXPress: a lényeg

Egy új változat születése

Ha soha nem látta még, hogyan hoz létre egy festő egy képet olajfestékkel, lehet, hogy nem érti meg, mire fel ez a sok hűhó és kiadás. A végeredményt látva azt hiheti, hogy csak fogják az ecsetet, és megfestik a képet. Amiről nincs tudomása, az a kép lassú felépítése, a változtatgatások, fedések, módosítások, merengések és álmodozások - mindez sok-sok órát vesz igénybe. Annak fele, ami különlegessé tesz egy műalkotást, az maga a létrehozás folyamata (1.1. ábra).

A QuarkXPress 5-ös változata bejelentésétől kezdve vegyes kritikákat kapott. Egyesek lelkesen szóltak a több tucatnyi új szolgáltatásról, arra gondolva: most itt lesz a lehetőség, hogy kiadványszerkesztő programmal készíthessenek weblapokat, ami több száz munkaóra megtakarítást jelent nekik évente. Mások azt kérdezték: az utolsó változat kibocsátása óta a Quark mérnökei annyira figyelmetlenné váltak, hogy olyan alapszolgáltatásokat kihagytak, mint a Scaling (Méretezés) paletta vagy a vetett árnyékok?

Mindkét véleményben van igazság. Én azt gondolom, hogy a QuarkXPress5 nagy előrelépés a kiadványszerkesztés területén, amely olyan rendkívüli új szolgáltatásokat nyújt, hogy még rágondolni is rossz, hogy megváljak tőlük. Talán furcsa, de még a legjelentéktelenebbnek tűnő új képességek és a felhasználói felületen végrehajtott módosítások is egyértelműen hozzájárulnak ahhoz, hogy a program felülmúlja korábbi változatait. Emellett viszont vezetek egy listát is, amelynek neve „Ami_idegesít_a_QuarkXPress 5-ben” - itt azokat a dolgokat jegyezem fel, amelyek nem tetszenek.

A program története

Aki csak most kezdi használni a QuarkXPress programot, annak számára a múltnak biztosan nem lesz túl nagy jelentősége, mivel valószínűleg nem akar mást, mint belevágni a közepébe, és használni a programot a mai formájában. A felhasználók egy része azonban minden bizonnyal használja már egy ideje (három éve? hét éve? régebb óta?) a QuarkXPresst, és miattuk érdemes néha visszatekinteni, hogy lássuk, mikor mi történt, és hová is fejlődött a QuarkXPress.

Én a 3.0-ás változattól kezdve írok a QuarkXPressről, de emlékszem még az 1.10-es változatra is, amit még 1987-ben használtam, amikor még az is szolgáltatásnak számított, hogy ki lehet nyomtatni a megszerkesztett oldalakat. A 2.0-ás változat nagyon nagy ugrásnak minősült, de nem volt világrengető. Egészen 1990-ig, a 3.0 megjelenéséig a QuarkXPress nem vált igazán jelentős kiadványszerkesztő eszközzé. A 3.0-ban jelent meg a munkaasztal kifejezés, a sokszög eszköz (csak képekhez), és gyökeresen módosították a felhasználói felületet. Amikor azonban ez a változat megjelent, még alig néhány levilágító műhely volt az országban, ahol elfogadták a QuarkXPress fájlokat. A nyomdaiparban a PageMaker volt az uralkodó program, és mindenki lázadónak számított, aki csak említeni merte is a Quarkot.

A 3.1-es változatban már megjelentek olyan szolgáltatások, mint az automatikus ligatúrák, színkeverések. A 3.2-esben a Quark megszabadult az XPress adatfájltól, amelytől a levilágító műhelyek idegbajt kaptak, és megjelent az EfiColor színkezelő rendszer (ami a legtöbb embert nem igazán lepte meg), új stíluslap-szolgáltatások tűntek fel, lehetővé vált a parancsfájlok használata, matematikai szolgáltatások jelentek meg a palettákon, és - egyeseknek ez volt a legfőbb szolgáltatás - megjelent a QuarkXPress programnak a Microsoft Windowsra írt változata. A 3.3-as kiadás csak egy kisebb módosítás volt, de megrázta a világot a sokszögletű szövegdoboz bevezetésével, amely lehetővé tette a szövegek tetszőleges alakú szövegblokkokba helyezését. És ami a legfontosabb, a Quark mérnökei folyamatosan javították azokat a hibákat, amelyekre a felhasználók rábukkantak, és megpróbáltak egyre tökéletesebb programot előállítani.

Hét évbe telt, míg a Quark megtette a 3.0-tól a 4.0-ig tartó ugrást, de a remek új szolgáltatások megérték a várakozást: Bézier-görbék, görbére írás, karakterszintű stíluslapok, szerkeszthető vágómaszkok (beleértve azt a lehetőséget, hogy bármilyen beágyazott görbét vágómaszkként lehessen használni), egyedi kialakítású vonalak és szaggatott vonalas stílus - ez mind megtalálható benne.

Újdonságok a QuarkXPress 5-ben

Mi az új a QuarkXPress 5-ben? Sok minden. Alább felsorolom az általam legfontosabbnak tekintett módosításokat, bár megeshet, hogy más felhasználók munkájához más szolgáltatások lesznek fontosak, mint amelyeket én találtam rettentő izgalmasnak. (Nem akarok felsorolni minden jelentéktelen kis szolgáltatást, amely eltérő az előző és a mostani változat között; ha erre lenne szüksége valakinek, nézze át a What’s New - Újdonságok - függeléket a QuarkXPress programban.)

     Webes dokumentumok. A QuarkXPress 5 új szolgáltatásainak többsége a HTML-re épülő weblapok készítésére való képességhez kötődik. A weblapokon elhelyezhetők élőpontok (olyan ábrák, amelyek megváltoznak, ha az egérmutatóval föléjük állunk), interaktív képek (ábrák olyan területekkel, amelyek hivatkozásként működnek) és formázóelemek (jelölőnégyzetek, gombok, szövegbeviteli mezők stb.). Bõvebben lásd a 14. fejezetben.

     Asztali eszközök. A felhasználók már több mint tíz éve szeretnék, ha táblázatokat lehetne készíteni a QuarkXPressben. Most már lehet. A Table (Táblázat) eszköz segítségével bármilyen szemrevaló táblázat elkészíthetõ. A táblázatok beágyazhatók a szövegdobozokba, így a szöveggel együtt mozoghatnak. Bõvebben lásd a 3. fejezetben.

     Layers paletta. A Layers (Rétegek) paletta is olyan elem, amely régóta szerepelt a kívánságlistán, de most már a program része. Aki tudja, hogyan kell használni a Layers palettát az Adobe Illustrator vagy a Macromedia FreeHand programban, másodpercek alatt megtanulja ennek a használatát is. Bõvebben lásd a 3. fejezetben.

     Helyi menük. Szeretem a helyi menüket: ezek azok a menük, amelyek akkor ugranak elõ, ha egy képernyõelemen állva a Control billentyût lenyomva (Mac) vagy az egér jobb gombjával (Windows) kattintunk. A 4-es változatban egy helyi menü volt (a Style Sheets - Stíluslapok - palettán). Az 5-ösben sokkal több van. Bõvebben lásd a 2. fejezetben.

   Rétegjelölõk. Az objektumok jobb felsõ sarkában kis ikonok láthatók. Nem kell aggódni, ezek csupán a rétegjelölõk; az ikonok azt jelzik, hogy az adott objektum melyik rétegben helyezkedik el, illetve azt, hogy az adott objektum különleges elem-e - például webes ûrlap. Bõvebben lásd a 3. fejezetben.

   Hivatkozások. A Hyperlinks (Hivatkozások) paletta segítségével weblapokra vagy a dokumentumon belüli oldalakra mutató hivatkozásokat lehet megadni. Ezeket a hivatkozásokat aztán az elkészített HTML és PDF fájlokon belüli mozgásra lehet használni. Bõvebben lásd a 14. fejezetben.

   Betûgyûjtés. A QuarkXPress már régóta lehetõvé teszi a csatolt ábrák összegyûjtését a fájlok levilágító mûhelybe küldése elõtt. Az új változat már a szövegben használt betûtípusokat és színprofilokat is összegyûjti. Bõvebben lásd a 13. fejezetben.

   Karakterlisták. A Lists (Listák) szolgáltatás elsõdleges korlátja a Quark4-es változatában az volt, hogy csak bekezdésstílusokat lehetett használni. Most már karakterstílusokat is használhatunk. Bõvebben lásd a 8. fejezetben.

     Scripts menü. Ha Macintoshon használjuk a QuarkXPresst, használhatunk AppleScript parancsfájlokat, különösen most, hogy a QuarkXPressbe bekerült a Scripts (Parancsfájlok) menü is. A programnak része lett egy csokornyi ingyenes parancsfájl is. Bõvebben lásd a D függelékben.

     Javítások a felhasználói felületen. A QuarkXPress felhasználói felületén számos apróbb módosítás történt. A Colors (Színek) paletta például már kijelzi, hogy az adott szín nyomdai alapszín vagy kísérõszín-e (lásd a 12. fejezetben), a Find/Change (Keresés/Csere) palettán kereshetünk színes szöveget (5. fejezet), és a Preferences (Beállítások) párbeszédablakban is könnyebb mozogni (2. fejezet).

Mint említettem, a programnak ennél sokkal több szolgáltatása van, olyanok például, mint a Transparent EPS (átlátszó EPS képek), több szöveg betoldása, jobb indexelés vagy a nyomtatási párbeszédablak javításai. De nem kell aggódni, a következő oldalakon mindegyikről szó lesz.

Követelmények

A QuarkXPress összes nagyszerű új szolgáltatásának kihasználásához legalább a következők kellenek: PowerPC G4 vagy 1,5 GHz-es Pentium 4-es mikroprocesszorral felszerelt számítógép 512 MB RAM memóriával, 30 GB-os merevlemez-meghajtó, 600 MB-os magneto-optikai meghajtó (CD-meghajtó), 32 bites színes dobhengeres lapolvasó, nagy felbontású levilágító eszköz PostScript 3 RIP multiplexerrel, 1200 × 600 dpi felbontású lézernyomtató, 21"-es Barco színes monitor, 24 bites videokártya és természetesen egy NTSC videorögzítő kártya és egy videoszinkronizáló vezérlőpult. Csak vicc volt!

Tulajdonképpen szinte bármely manapság kapható hardver megfelelő. De kevés lehangolóbb dolog van, mint felidegesíteni magunkat azon, hogy megpróbálunk valamit elindítani, csak hogy rájöjjünk, hogy valamilyen alapvető alkatrész hiánya miatt nem lehet.

Hardver- és szoftverkövetelmények

Míg a Macintoshra készült QuarkXPress korábbi változatai szinte az utóbbi 12 évben piacra dobott bármely Macintosh számítógépen futnak (minimum 68020-as processzorral), az 5-öshöz legalább PowerPC processzor és 8.6-os operációs rendszer kell, és szükség van még 16 MB szabad RAM területre, és be kell tölteni egy LaserWriter illesztőprogramot is (7.0-ás vagy újabb változatot). A program merevlemezre telepítéséhez legalább 36 MB szabad terület és egy CD-ROM szükséges (bár ez lehet hálózaton át elérhető meghajtó is).

Ha Windows rendszert használunk, ahhoz legalább Pentium processzorral felszerelt számítógép kell, amelyen valamilyen Windows (Windows 95, 98, NT 4, ME, 2000 vagy XP) fut. Szükség van még egy CD-meghajtóra a program telepítéséhez (ez is lehet hálózaton át elérhető meghajtó is), valamint legalább 32 MB RAM és 40MB szabad hely a merevlemezen.

Természetesen mindkét rendszeren szükség van egérre (vagy valami más mutatóeszközre), és a PostScript Type 1 betűtípusok használatához az Adobe Type Manager programra. Meg kell jegyezni, hogy bár lehet vele nem PostScript nyomtatókon is nyomtatni, a QuarkXPress 5 PostScript nyomtatóval használva ad optimális eredményt.

Billentyûzetek

A QuarkXPress programban sokat kell használni a billentyűzetet és az egeret. Sok időt kell eltölteni elemek vagy szövegek kijelölésével, új helyre húzásával és menük kiválasztásával. Ha bővített billentyűzetünk van - olyan, amelyen 15 funkcióbillentyű, Page Up (lapozás hátra), Page Down (lapozás előre) billentyű és számbillentyűzet is található -, órákat (vagy napokat!) spórolhatunk meg a beépített gyorsbillentyűk használatával. Stíluslapokat is lehet a billentyűkhöz rendelni (itt van nagy haszna a számbillentyűzetnek). Ha van olyan segédprogramunk, mint például a CE Software cég QuicKeys programja (Macintoshra és Windowsra is elérhető), még hatékonyabban használhatjuk a billentyűzetet.

Merevlemezek

A merevlemezes adattárolás aranyszabálya, hogy a szükséges tárterület előbb vagy utóbb eléri a rendelkezésre álló tárkapacitást, majd meg is haladja. A lehető legnagyobb merevlemezt szerezzük be. Ha azt gondoljuk, hogy soha nem lesz szükségünk 1 GB tárterületnél többre, akkor számoljunk kétszer ennyivel. Ha nem így teszünk, később sajnálni fogjuk. Az új számítógépekben egyébként már nemigen található 6 GB-osnál kisebb merevlemez, és ez ésszerű minimális méretnek tekinthető.

RAM memória

A RAM jó. Tegyünk annyit a számítógépbe, amennyire csak a pénzünkből futja. Hakomolyan kiadványkészítésre adjuk a fejünket, megvan az esély arra, hogy néhány egyéb programot is futtatnunk kell a QuarkXPress mellett, és legalább 32 vagy 64 MB RAM-ra lesz szükségünk. Ha sokat dolgozunk a Photoshoppal, mindig azt kívánjuk, hogy bárcsak több memóriánk lenne (én nem is javaslom a Photoshop és a QuarkXPress egyidejű használatát, ha nincs a gépben legalább 128 MB memória, de inkább több, például 256 MB). A többletmemória azért ajánlott, hogy simán lehessen dolgozni olyankor is, amikor ezen programok mellett meg vannak nyitva olyan elengedhetetlen rendszerkiterjesztések is, mint amilyen például az ATM. Minél több színes anyaggal dolgozunk, annál több RAM-ra lesz szükségünk.

A könyv tartalomjegyzéke

Vissza a lap tetejére | A könyv ismertetése

David Blatner:
QuarkXPress 5

qtart.pdf

Vissza a lap tetejére

mesekönyv

szoftver