Főoldal | Könyvlista | Gyorskereső

Átmenetileg a rendelés és szállítás szünetel
Tanuljuk meg a PHP5 használatát 24 óra alatt

Tanuljuk meg a PHP5 használatát 24 óra alatt

Matt Zandstra:
Tanuljuk meg a PHP5 használatát 24 óra alatt


Megjelenés: 2005
Kiskapu Kiadó
576 oldal, bolti ár: 6500,- Ft

Internetes ár (-5%): 6175,- Ft

db

A könyv ismertetése

Vissza a lap tetejére | A könyv tartalomjegyzéke

Matt Zandstra:
Tanuljuk meg a PHP5 használatát 24 óra alatt

A PHP napjaink talán legnépszerűbb webes szkriptnyelve, s mint ilyen, folyamatosan fejlődik. Előző, 4-es változata óta számos új nyelvi elem tűnt fel, megjelentek az objektumok, illetve megváltozott néhány már meglévő szolgáltatás.

A Tanuljuk meg a PHP5 használatát 24 óra alatt című könyv a legújabb változatra támaszkodva mutatja be a nyelv alapjait és használatát. Feltételezi ugyan a web és a HTML nyelv alapszintű ismeretét, illetve előfordulnak benne SQL adatbázisokat használó példák, általános programozási ismeretek meglétét azonban nem követeli meg az olvasótól. Az első néhány fejezet a nyelvi elemek tárgyalása során ezt az esetleg meglevő hiányosságot is pótolja, beleértve az objektumközpontú programozás alapjait is. Ez egyben külön erénye is mind a könyvnek, mind szerzőjének, hiszen nem pusztán a PHP nyelvet igyekszik megtanítani, hanem kiváló alapot ad egyfajta általános programozói szemlélet a kialakításához is.

Ajánljuk e kötetet mindazoknak, akik hobbi gyanánt, számítástechnikai tanulmányaik kiegészítéseként, vagy mindennapi munkájukkal kapcsolatban most ismerkednek a dinamikus weblapok készítésével.

Bevezető

Ez a könyv a talán legnépszerűbb webes parancsnyelvről, a PHP-ről szól, de programozási ismeretekkel is foglalkozik. A rendelkezésre álló lapokon nem jut elég hely egy teljes PHP programozási útmutató közlésére vagy a PHP összes lehetőségének és eljárásának ismertetésére, mindazonáltal a könyvben található lépések elég információt adnak ahhoz, hogy használni kezdhessük a PHP-t, akár rendelkezünk programozói tapasztalattal, akár újak vagyunk a parancsnyelvek világában.

Kiknek szól ez a könyv?

A könyv az alapoktól indulva hasznos gyakorlati tudást ad a PHP programozási nyelv használatához. Semmilyen korábbi programozási tapasztalatra nincs szükség, de ha a C vagy a Perl nyelvekkel már dolgoztunk korábban, az egyes leckékben könnyebb lesz haladni.

A PHP webes programozási nyelv. Ahhoz, hogy a lehető legtöbb hasznát vegyük a könyvnek, célszerű némi ismerettel rendelkezni a Világhálóról és különösen a HTML-ről. Ha teljesen kezdők vagyunk, akkor is hasznos lehet e könyv, bár meggondolandó egy HTML-ismertető beszerzése. Ha kényelmesen létre tudunk hozni egyszerű HTML dokumentumokat táblázatokkal, akkor elegendő tudással rendelkezünk.

A PHP-ben az adatbázisok kezelése igen egyszerű. A könyv néhány példájában SQL adatbázisrendszert használunk. Az SQL nyelvet röviden ismertetjük, de ha komolyabban kívánjuk használni az adatbáziskezelő szolgáltatásokat, célszerű elmélyednünk néhány kapcsolódó anyagban. Az Interneten számos bevezető szintű SQL-ismertető érhető el. Ha nem az ingyenes MySQL adatbázisrendszerrel kívánunk dolgozni, a könyv példáit könnyen más adatbázisokhoz igazíthatjuk.

Könyvünk szerkezete

Kötetünk négy fő részből áll:

    Az első rész bevezető a PHP alapjaihoz.

    A második rész az alapvető szolgáltatásokat mutatja be. Ha még nincs programozási tapasztalatunk, ezt a részt különös figyelemmel olvassuk!

    A harmadik rész részletesebben ismerteti a PHP lehetőségeit, felsorakoztatva a függvényeket és megoldásokat, melyekre szükségünk van, ha gyakorlott PHP-programozók szeretnénk lenni.

    A negyedik rész a programkönyvtárak kódjaival foglalkozik. Megvizsgáljuk mind a saját készítésű könyvtárkódokat, mind a PEAR kódtár által nyújtottakat, amelyeket saját programjainkban felhasználhatunk.

 

Az első rész az elsőtől a harmadik leckéig tart és egy egyszerű parancsfájl futtatásáig vezeti el az olvasót:

    Az első lecke „PHP: személyes honlaptól a portálig” címmel bemutatja a PHP történetét és képességeit, valamint néhány érvet sorol fel amellett, hogy miért érdemes megtanulnunk a PHP-t.

    A második lecke „A PHP telepítése” címmel végigvezeti az olvasót a PHP telepítésén UNIX rendszeren, valamint azon fordítási és beállítási lehetőségekkel foglakozik, amelyek a környezet kialakítása szempontjából fontosak lehetnek.

    A harmadik lecke „Első PHP oldalunk” címmel bemutatja, hogyan építhetünk PHP kódot HTML oldalainkba és hogyan készíthetünk a böngésző számára kimenetet adó programot.

 

A második részben a negyediktől a kilencedik leckéig megismerjük a PHP nyelv alapvető elemeit:

    A negyedik lecke „Az alkotóelemek” címmel a PHP alapjait mutatja be. A lecke anyagát a változók, az adattípusok, a műveleti jelek (operátorok) és a kifejezések képezik.

    Az ötödik lecke „Vezérlési szerkezetek” címmel a programok futását vezérlő elemek utasításformájával (nyelvtanával) foglalkozik. Az if és switch szerkezetek után megtanuljuk a for és while ciklusvezérlő elemek használatát is.

    A hatodik lecke „Függvények” címmel a függvények készítését és használatát tárgyalja.

    A hetedik lecke „Tömbök” címmel a lista jellegű adatok tárolására használható tömb adattípussal foglalkozik, valamint a tömbök használatához néhány PHP-függvényt is ismertetet.

    A nyolcadik lecke „Karakterláncok kezelése” címmel a karakterláncok kezeléséhez használható függvényekkel foglalkozik.

    A kilencedik lecke „Objektumok” címmel bemutatja a PHP osztály- és objektumtámogatását. Ebben a leckében egy működő példán keresztül vesszük górcső alá az objektumok használatát.

 

A harmadik részben a tizediktől a huszonkettedik leckéig alaposan megismerjük a nyelv szolgáltatásait és megoldási módszereit:

    A tizedik lecke „Űrlapok” címmel a HTML űrlapok használatát, vagyis a felhasználótól érkező adatok feldolgozását vezeti be. Megtanuljuk, miként érjük el a beérkező információkat.

    A tizenegyedik lecke „Fájlok használata” címmel bemutatja a fájloknak és könyvtáraknak az adott gépen történő kezelésének lehetőségeit.

    A tizenkettedik lecke „A DBA függvények használata” címmel a PHP DBA-támogatásával (tehát az adatbázis-kezelő rendszerekkel) foglalkozik, amely a legtöbb operációs rendszeren elérhető.

    A tizenharmadik lecke „Együttműködés adatbázisokkal - SQL” címmel röviden bevezet az SQL nyelvtanába, valamint bemutatja a PHP-ben a MySQL adatbázisokkal, az SQLite könyvtárral és a PEAR::DB csomaggal való munkához szükséges függvényeket és osztályokat.

    A tizennegyedik lecke „Kapcsolat a külvilággal” címmel a HTTP kérelmeket veszi szemügyre, illetve a PHP hálózati függvényeit ismerteti.

    A tizenötödik lecke „Dinamikus képek kezelése” címmel a PHP képkezelést lehetővé tevő függvényeit mutatja be, melyekkel dinamikusan hozhatunk létre PNG képeket.

    A tizenhatodik lecke „Dátumok kezelése” címmel a dátumműveletekhez használatos függvényeket és eljárásokat ismerteti. Ebben a leckében példaként egy naptárat is elkészítünk.

    A tizenhetedik lecke „Haladó objektumok” címmel a PHP új objektumtámogatását és az új objektumközpontú programozási szolgáltatásokat mutatja be.

    A tizennyolcadik lecke „A szabályos kifejezések használata” címmel bemutatja a bonyolultabb minták keresésére és cseréjére szolgáló szabályos helyettesítő kifejezéseket.

    A tizenkilencedik lecke „Állapotok tárolása sütikkel és GET típusú lekérdezésekkel” címmel a különböző programok és HTTP kérelmek közötti információátadás néhány módját mutatja be.

    A huszadik lecke „Állapotok tárolása munkamenetfüggvényekkel” címmel az előző leckében tanultakat a PHP beépített munkamenet-kezelő függvényeivel bővíti ki.

    A huszonegyedik lecke „Munka kiszolgálói környezetben” címmel a külső programok futtatását és kimenetük felhasználásának lehetőségeit mutatja be.

    A huszonkettedik lecke „XML” címmel a PHP XML-támogatását vizsgálja meg; bemutatja az XML-elemző (Parser) függvényeket, valamint olyan haladó témákkal is foglalkozik, mint a DOM és az XSLT.

 

A negyedik részben - a huszonharmadik és huszonnegyedik leckékben - túllépünk anyelv magján, hogy megvizsgáljuk, miként bővíthetjük a PHP szolgáltatásait programkönyvtárak segítségével.

    A huszonharmadik lecke „PEAR: újrahasznosítható elemek a PHP erejének növelésére” címmel a PEAR (PHP Extension and Application Repository) kódtárat mutatja be. Megtanuljuk a csomagok telepítésének módját, valamint néhány példát is megnézünk.

    A huszonnegyedik leckében „Keretrendszer nagyobb programokhoz” címmel saját kódtárat építünk, és megismerkedünk néhány módszerrel, amelyeket aFront Controller vállalati tervezési minta megvalósítására használhatunk. Apéldában a PHP leginkább haladó szintű objektumközpontú szolgáltatásait hasznosítjuk.

 

Végezetül, a kötetet szószedet zárja, amelyben megtaláljuk a leginkább technikai jellegű szakkifejezések magyarázatát, amelyekkel a könyvben találkozhatunk.

A könyv tartalomjegyzéke

Vissza a lap tetejére | A könyv ismertetése

Matt Zandstra:
Tanuljuk meg a PHP5 használatát 24 óra alatt

I. rész   Alapok

1. óra   PHP: személyes honlaptól a portálig   3

Mi a PHP?    4

Mire való a PHP?    4

A PHP 5 újdonságai    5

A Zend Engine    6

Miért a PHP?    6

A fejlesztés sebessége    6

A PHP nyílt forráskódú    7

Teljesítmény    7

Hordozhatóság    7

A könyv második kiadásának újdonságai    8

Összefoglalás    8

Kérdezz-felelek    8

Ismétlés    9

Ismétlő kérdések    9

Válaszok    9

Gyakorlatok    9

 

2. óra   A PHP telepítése   11

Operációs rendszerek, kiszolgálók, adatbázisok    12

A PHP és a különböző rendszerek beszerzése    12

A PHP telepítése Apache webkiszolgálót használó Linuxra    13

A configure néhány paramétere    15

Az Apache beállítása    18

php.ini    19

short_open_tag    19

Hibajelentések beállításai    20

Változókra vonatkozó beállítások    20

A php.ini beállításainak helyi módosítása    21

Segítség!    21

Összefoglalás    23

Kérdezz-felelek    23

Ismétlés    23

Ismétlő kérdések    23

Válaszok    24

Gyakorlatok    24

 

3. óra   Első PHP oldalunk   25

Első programunk    25

PHP blokkok kezdése és befejezése    28

A print() függvény    30

HTML és PHP kód egy oldalon    31

Megjegyzések a PHP kódokban    33

Összefoglalás    34

Kérdezz-felelek    34

Ismétlés    35

Ismétlő kérdések    35

Válaszok    35

Gyakorlatok    36

 

II. rész   A PHP nyelv

4. óra   Az alkotóelemek   39

Változók    40

Adattípusok    41

Típusinformáció megjelenítése a var_dump() segítségével    44

Egy bizonyos adattípus keresése    45

Típus módosítása a settype() segítségével    45

Típus módosítása típusátalakítással    47

A típus átalakításának egyéb módszerei    48

Miért vizsgáljuk a típust?    49

Műveleti jelek és kifejezések    49

Értékadás    50

Aritmetikai műveletek    50

Összefűzés    51

Összetett értékadó műveletek    51

Összehasonlítás    52

Bonyolultabb összehasonlító kifejezések létrehozása logikai műveletek segítségével    53

Egész típusú változók értékének automatikus növelése és csökkentése    54

A műveletek sorrendje    56

Állandók    57

Beépített állandók    58

Összefoglalás    59

Kérdezz-felelek    59

Ismétlés    60

Ismétlő kérdések    60

Válaszok    60

Gyakorlatok    61

 

5. óra   Vezérlési szerkezetek   63

Elágazások    64

Az if utasítás    64

Az if utasítás else ága    65

Az if utasítás else if ága    66

A switch utasítás    68

A ? művelet    70

Ciklusok    71

A while ciklus    71

A do...while ciklus    72

A for ciklus    73

Ciklus elhagyása a break utasítás segítségével    74

Következő ismétlés azonnali elkezdése a continue utasítás segítségével    76

Egymásba ágyazott ciklusok    77

Kódblokkok és böngészőbe írt kimenet    78

Összefoglalás    80

Kérdezz-felelek    80

Ismétlés    81

Ismétlő kérdések    81

Válaszok    81

Gyakorlatok    82

 

6. óra   Függvények   83

Mit nevezünk függvénynek?    84

Függvények hívása    84

Függvények létrehozása    85

Érték visszaadása saját függvényekből    88

Dinamikus függvényhívások    89

A változók hatóköre    90

Hozzáférés változókhoz a global kulcsszó segítségével    91

Állapot megőrzése a függvényhívások között a static kulcsszó segítségével    94

További részletek a paraméterekről    97

Paraméterek alapértelmezett értékének megadása    97

Változókra való hivatkozások átadása függvényeknek    99

Hivatkozások visszaadása függvényekből    101

Névtelen függvények létrehozása    102

Függvények létezésének ellenőrzése    103

Összefoglalás    105

Kérdezz-felelek    105

Ismétlés    105

Ismétlő kérdések    105

Válaszok    106

Gyakorlatok    106

 

7. óra   Tömbök   107

Mit nevezünk tömbnek?    108

Tömbök létrehozása    109

Tömbök létrehozása az array() függvény segítségével    109

Tömb létrehozása vagy elem hozzáadása a tömbhöz     109

szögletes zárójel segítségével    109

Tömb feltöltése az array_fill() függvénnyel    110

Társításos tömbök    110

Társításos tömbök létrehozása az array() függvény segítségével    111

Társításos tömbök létrehozása és elérése közvetlen értékadással    112

Többdimenziós tömbök    112

Tömbök elérése    113

Tömb méretének lekérdezése    114

Tömb bejárása    115

Társításos tömb bejárása    116

Többdimenziós tömb bejárása    117

Tömbök vizsgálata a print_r() függvénnyel    119

Műveletek tömbökkel    121

Két tömb egyesítése az array_merge() függvény segítségével    121

Egyszerre több elem hozzáadása egy tömbhöz    121

Az első elem eltávolítása az array_shift() függvény segítségével    122

Tömb részének kinyerése az array_slice() függvény segítségével    123

Tömbök rendezése    124

Számmal indexelt tömb rendezése a sort() függvény segítségével    124

Társításos tömb rendezése érték szerint az asort() függvény segítségével    125

Társításos tömb rendezése kulcs szerint a ksort() függvény segítségével    126

Függvények - ismétlés    126

Összefoglalás    128

Kérdezz-felelek    129

Ismétlés    129

Ismétlő kérdések    129

Válaszok    129

Gyakorlatok    130

 

8. óra   Karakterláncok kezelése   131

Karakterláncok formázása    132

A printf() függvény használata    132

A mezőszélesség meghatározása    136

Paraméterek felcserélése    139

Formázott karakterlánc tárolása    140

Részletesebben a karakterláncokról    140

Szövegek indexelése    141

Szöveg hosszának megállapítása az strlen() függvénnyel    141

Szövegrész megkeresése az strstr() függvénnyel    141

Részlánc elhelyezkedésének meghatározása az strpos() függvénnyel    142

Szövegrészlet kinyerése a substr() függvénnyel    143

Karakterlánc elemekre bontása az strtok() függvénnyel    143

A karakterláncok kezelése    145

Szöveg tisztogatása a trim() és az ltrim() függvényekkel    145

Karakterlánc részének lecserélése a substr_replace() függvénnyel    146

Az összes részlánc lecserélése az str_replace() függvénnyel    147

Kis- és nagybetűk közti váltás    147

Sortörések kialakítása a wordwrap() és az nl2br() függvényekkel    148

Karakterláncok tömbbé alakítása az explode() függvénnyel    150

Számok formázása szövegként    150

Összefoglalás    154

Kérdezz-felelek    154

Ismétlés    155

Ismétlő kérdések    155

Válaszok    155

Gyakorlatok    156

 

9. óra   Objektumok   157

Mit nevezünk objektumnak?    158

Objektum létrehozása    158

Objektumtulajdonságok    159

Az objektumok tagfüggvényei    160

Objektumkonstruktorok    162

Az objektumtulajdonságokhoz való hozzáférés korlátozása    163

Az objektumok tagfüggvényeihez való hozzáférés korlátozása    165

A tagfüggvények paramétereinek korlátozása típusjelzésekkel     167

Öröklés    168

A szülő tagfüggvényeinek felülírása    170

Felülírt tagfüggvény meghívása    171

A konstruktor    172

Osztályok és objektumok ellenőrzése    173

Egy objektum osztályának megállapítása    174

Egy objektum családjának megállapítása    174

Osztály vagy tagfüggvény létezésének ellenőrzése    175

Beemelt fájlok automatikus betöltése az _autoload() függvénnyel    175

Objektumok tárolása és kinyerése    176

Összefoglalás    178

Kérdezz-felelek    178

Ismétlés    179

Ismétlő kérdések    179

Válaszok    179

Gyakorlatok    181

 

III. rész   Munka a PHP-vel

10. óra   Űrlapok   185

Szuperglobális változók    186

A $_SERVER tömb    186

Adatok bekérése a felhasználótól    188

Felhasználói adatok beemelése a globális hatókörbe    190

Űrlap elemeinek elérése felhasználói tömbökkel    191

PHP és HTML kód összekapcsolása egy oldalon    193

Állapot mentése rejtett mezőkkel    195

A felhasználó átirányítása    197

Fájlfeltöltő űrlapok és programok    200

Összefoglalás    203

Kérdezz-felelek    204

Ismétlés    204

Ismétlő kérdések    204

Válaszok    204

Gyakorlatok    205

 

11. óra   Fájlok használata   207

Fájlok beágyazása az include() utasítással    208

Érték visszaadása beágyazott dokumentumból    209

Az include () használata vezérlési szerkezeteken belül    210

Include_once()    212

Nagyobb programok kezelése az include_once() és az include_path segítségével    212

Fájlok vizsgálata    214

Fájl létezésének ellenőrzése a file_exists() függvénnyel    214

Fájl vagy könyvtár?    214

Fájl állapotának lekérdezése    214

Fájl méretének lekérdezése a filesize() függvénnyel    215

Fájl dátuminformációinak lekérdezése    215

Több fájltulajdonságot egyszerre megadó függvény    216

Fájlok létrehozása és törlése    218

Fájl megnyitása írásra, olvasásra, hozzáfűzésre    218

Olvasás fájlból    219

Sorok olvasása fájlból az fgets() és feof() függvényekkel    219

Tetszőleges mennyiségű adat olvasása fájlból    221

Fájl karakterenkénti olvasása az fgetc() függvénnyel    222

Fájl tartalmának beolvasása a file_get_contents() segítségével     223

Fájlba írás és hozzáfűzés    224

Fájlba írás az fwrite() és fputs() függvényekkel    224

Adatok fájlba írása a file_put_contents() függvénnyel    225

Fájlok zárolása az flock() függvénnyel    225

Munka könyvtárakkal    226

Könyvtár létrehozása az mkdir() függvénnyel    226

Könyvtár törlése az rmdir() függvénnyel    227

Könyvtár megnyitása olvasásra    227

Könyvtár tartalmának olvasása    227

Összefoglalás    229

Kérdezz-felelek    229

Ismétlés    229

Ismétlő kérdések    229

Válaszok    230

Gyakorlatok    230

 

12. óra   A DBA függvények használata   231

Mi van az elvont réteg mögött?    232

Adatbázis megnyitása    233

Adatok felvétele az adatbázisba    234

Adatok módosítása az adatbázisban    235

Adatok kiolvasása adatbázisból    236

Elemek meglétének lekérdezése    238

Elem törlése az adatbázisból    238

Összetett adatszerkezetek tárolása adatbázisban    238

Egy példa    242

Összefoglalás    248

Kérdezz-felelek    248

Ismétlés    249

Ismétlő kérdések    249

Válaszok    249

Gyakorlatok    249

 

13. óra   Együttműködés adatbázisokkal - SQL   251

(Nagyon) rövid bevezetés az SQL nyelvbe    252

Csatlakozás a MySQL kiszolgálóhoz    253

Az adatbázis kiválasztása    254

Hibakeresés    255

Adatok hozzáadása táblához    256

Automatikusan növekvő mező értékének lekérdezése    260

Adatok lekérdezése    260

Az eredménytábla sorainak száma    261

Az eredménytábla elérése    262

Adatok frissítése    264

SQLite: a könnyűsúlyú SQL motor    267

Tábla létrehozása SQLite adatbázisban    267

Adatok felvétele és frissítése    268

Adatok kiválasztása    269

A PEAR::DB csomag használata    270

A PEAR::DB csomag telepítése    270

Munka a PEAR::DB csomaggal    271

Összefoglalás    275

Kérdezz-felelek    276

Ismétlés    276

Ismétlő kérdések    276

Válaszok    276

Gyakorlatok    277

 

14. óra   Kapcsolat a külvilággal   279

Környezeti változók - részletesebben    279

A HTTP ügyfél-kiszolgáló kapcsolat rövid ismertetése    282

A kérelem    283

A válasz    284

Dokumentum letöltése távoli címről    286

Átalakítás IP címek és gépnevek között    288

Hálózati kapcsolat létesítése    289

NNTP kapcsolat létrehozása az fsockopen()-nel    292

Levélküldés a mail() függvénnyel    295

Bevezetés az adatfolyamok használatába    296

Adatfolyamok és környezetek    298

Kérdezz-felelek    301

Ismétlés    302

Ismétlő kérdések    302

Válaszok    302

Gyakorlatok    302

 

15. óra   Dinamikus képek kezelése   303

A beállítások ellenőrzése a gd_info() segítségével    304

Képek létrehozása és megjelenítése    305

A szín beállítása    306

Vonalak rajzolása    308

Alakzatok kitöltése    309

Körív rajzolása    310

Téglalap rajzolása    311

Sokszög rajzolása    312

A színek átlátszóvá tétele    313

Szövegek kezelése    314

Írás képre az imagestring() függvénnyel    314

A TrueType betűtípusok használata    315

Szövegírás az imageTTFtext() függvénnyel    315

Szöveg kiterjedésének ellenőrzése az imageTTFbbox() függvénnyel    317

A fenti elemek összegyúrása    321

Összefoglalás    327

Kérdezz-felelek    327

Ismétlés    328

Ismétlő kérdések    328

Válaszok    328

Gyakorlatok    328

 

16. óra   Dátumok kezelése   329

A dátum kiderítése a time() függvénnyel    330

Az időbélyeg átalakítása a getdate() függvénnyel    330

Az időbélyeg átalakítása a date() függvénnyel    332

Időbélyeg készítése az mktime() függvénnyel    335

A dátum ellenőrzése a checkdate() függvénnyel    336

Egy példa    336

A DatumBejaro osztály    336

A GyorsNaptar osztály    338

A DatumNezoSeged osztály    341

Az ügyfélprogram kódja    342

Lenyíló dátumlista készítése    344

Összefoglalás    350

Kérdezz-felelek    350

Ismétlés    350

Ismétlő kérdések    350

Válaszok    351

Gyakorlatok    351

 

17. óra   Objektumok haladóknak   353

Objektumok és állandók    354

Statikus tulajdonságok    356

Statikus tagfüggvények    356

Objektumtulajdonságok és -tagfüggvények hívásainak elfogása     359

Végleges tagfüggvények    363

Takarítás destruktorokkal    363

Hibakezelés kivételekkel    365

Egyéni kivételosztályok létrehozása    366

Eszközök objektumhierarchiák felépítéséhez    369

Elvont osztályok    370

Felületek    374

Objektumok átadása paraméterként és értékként    376

Összefoglalás    377

Kérdezz-felelek    378

Ismétlés    378

Ismétlő kérdések    378

Válaszok    379

Gyakorlatok    379

 

18. óra   A szabályos kifejezések használata   381

Perl típusú szabályos kifejezések    382

Minták keresése a preg_match() függvénnyel    382

Teljes körű keresés a preg_match_all() függvénnyel    390

Minták lecserélése a preg_replace() függvénnyel    393

Mintamódosítók    394

Minták cseréje a preg_replace_callback() függvénnyel    397

Karakterláncok felbontása a preg_split() függvénnyel    398

Összefoglalás    399

Kérdezz-felelek    399

Ismétlés    399

Ismétlő kérdések    399

Válaszok    400

Gyakorlatok    400

 

19. óra   Állapotok tárolása sütikkel és lekérdező karakterláncokkal   401

Sütik    402

A sütik felépítése    402

Sütik beállítása a PHP-vel    403

Süti törlése    405

Munkamenet-azonosító sütik létrehozása    406

Példa: Webhelyhasználat nyomon követése    406

Lekérdező karakterláncok használata    414

Lekérdező karakterlánc készítése    415

Összefoglalás    417

Kérdezz-felelek    417

Ismétlés    417

Ismétlő kérdések    417

Válaszok    418

Gyakorlatok    418

 

20. óra   Állapotok tárolása munkamenetfüggvényekkel   419

Mik azok a munkamenetfüggvények?    420

Munkamenet indítása a session_start() függvénnyel    420

Munkamenet-változók    422

A munkamenet és a változók bejegyzésének törlése    426

Munkamenet-azonosítók a lekérdező karakterláncban    427

Munkamenet-változók kódolása és visszafejtése    428

Összefoglalás    429

Kérdezz-felelek    429

Ismétlés    430

Ismétlő kérdések    430

Válaszok    430

Gyakorlatok    430

 

21. óra   Munka kiszolgálói környezetben   431

Folyamatok összekötése a popen() és proc_open() függvényekkel     432

Parancsok végrehajtása az exec() függvénnyel    438

Külső programok futtatása a system() függvénnyel vagy az ` műveleti jel segítségével    439

Biztonsági rések megszüntetése az escapeshellcmd() függvény használatával    440

Külső programok futtatása a passthru() függvénnyel    443

Külső CGI program meghívása a virtual() függvénnyel    444

Összefoglalás    445

Kérdezz-felelek    445

Ismétlés    446

Ismétlő kérdések    446

Válaszok    446

 

22. óra   XML   447

Mi az XML?    448

XML elemzőfüggvények    450

Az elemzőazonosítók megszerzése    451

XML eseménykezelők beállítása    451

Az xml_parser_set_option() függvény    453

A dokumentumok elemzése    453

A hibák jelentése    454

Egy példa    456

Bevezetés a DOM XML függvények használatába    458

A DomDocument objektumok megszerzése    458

A gyökérelem    459

Új DomElement objektumok hozzáadása a fához    460

Információk kiolvasása a DomElement objektumokból    462

A szövegcsomópontok vizsgálata    463

Két módszer a fák bejárására    464

Az XSL röviden    466

A PHP és az XSL    466

Egy XSL dokumentum    467

Az XSL alkalmazása XML dokumentumokra a PHP segítségével    468

Bemutatkozik a SimpleXML    469

Összefoglalás    470

Kérdezz-felelek    470

Ismétlés    471

Ismétlő kérdések    471

Válaszok    471

Gyakorlatok    472

 

IV. rész   A PHP bővítése

23. óra   PEAR: újrahasznosítható elemek a PHP erejének növelésére   475

Mi is a PEAR?    476

A PEAR telepítése    476

A PEAR és a csomagjai    477

Egy csomag telepítése    477

Néhány PEAR csomag működés közben    477

Az Auth csomag    478

A PhpDocumentor csomag    486

A beállítófájlok szerkesztése a Config csomaggal    493

A PEAR és a saját kódunk    498

Kódolási minták    498

Összefoglalás    499

Kérdezz-felelek    500

Ismétlés    500

Ismétlő kérdések    500

Válaszok    500

Gyakorlatok    500

 

24. óra   Keretrendszer nagyobb programokhoz   501

Alapelvek és problémák    502

A Controller objektum    503

A RequestHelper és DataStore osztályok    506

A CommandFactory osztály    510

A Command osztály    513

A Dispatcher osztály    514

A keretrendszer működése    518

A TaskFacade objektum    521

A Command osztály    524

A nézetek    526

Hogyan tovább - és érdemes volt-e?    530

Összefoglalás    531

Kérdezz-felelek    531

Ismétlés    531

Ismétlő kérdések    531

Válaszok    532

Gyakorlatok    532

 

Szószedet    533

Tárgymutató   541

Vissza a lap tetejére

mesekönyv

szoftver