Főoldal | Könyvlista | Gyorskereső

Átmenetileg a rendelés és szállítás szünetel
Photoshop CS Biblia I-II. kötet

Photoshop CS Biblia I-II. kötet

Deke McClelland:
Photoshop CS Biblia I-II. kötet


Megjelenés: 2005
Kiskapu Kiadó
1166 oldal, bolti ár: 14000,- Ft

Internetes ár (-5%): 13300,- Ft

db

A könyv ismertetése

Vissza a lap tetejére | A könyv tartalomjegyzéke

Deke McClelland:
Photoshop CS Biblia I-II. kötet

A Kiskapu Kiadónak a Photoshopról szóló átfogó könyve utoljára 1999-ben jelent meg. Ugyanez a szerző, Deke McClelland írta, aki a számítógépes grafika és tervezés területén igazi világklasszisnak számít. Eddig 20 különböző díjat nyert, és 60 könyvet írt a témáról, amelyek összesen körülbelül hárommillió példányban fogytak el szerte a világon. Az előző kiadás idején maga a program még csak az 5-ös változatánál tartott, s azóta bizony számos újdonság jelent meg szolgáltatásai között.

A szerző szinte a lehetetlenre vállalkozott, amikor a Photoshop CS képességeiről teljes képet akart adni olvasójának. A tárgyalás során a képszerkesztés alapjaitól eljut egészen a legújabb, legkifinomultabb módszerekig, a gyakorlatban mutatva be a program erejét. Mivel a Photoshop jelenlegi változata már csaknem egy éve megjelent, elérhető hozzá a teljes magyarítás is.

Ezt a két kötetre tervezett művet elsősorban azoknak ajánljuk, akik a számítógépes grafikát „igazán komolyan gondolják”, vagyis a profiknak, akiknek a Photoshop mindennapi munkaeszköz, és a „profijelölteknek”, akik egyelőre csak szárnyaikat próbálgatják, de már most a teljességre törekednek, és nem érik be kevesebbel.

Bevezető

Egy könyv bevezetését mindig nehéz megírni, különösen, ha olyan gigantikus könyvről van szó, mint ez itt. Valami olyasmivel kellene kezdeni, ami emlékezetes, ami a boltban ezt a lapot böngésző érdeklődőt arra készteti , hogy megvegye a kötetet, hazavigye, és mindörökké imádja. Nekem azonban csak az alábbiak jutottak eszembe.

Üdvözlök mindenkit a Photoshop Bibliában! Az Olvasó a könyvkiadás történetének legzsírosabb Photoshop-sikerét tartja a kezében. Igyekeztem mindent belezsúfolni, és legalább néha szórakoztatóvá tenni a szöveget. Természetesen remélem, hogy sokat lehet tanulni a könyvből, de még inkább, hogy közben jól lehet szórakozni, mert másképp az ellenségeink kárörvendve vigyorognak majd. Persze ha nincsenek ellenségeink, akkor máris jól érezhetjük magunkat.

Amíg az Olvasó felkészül a felhőtlen örömre, ami várja, mondanék egy pár szót a könyvről. A Photoshop Biblia immár tíz éve folyamatosan jelen van, így a leghosszabb ideje a piacon levő Photoshop-könyv. Nem véletlen egybeesés, hogy egyben a legjobban fogyó kötet is a témában: tizennégy amerikai és több tucatnyi más nyelvre lefordított kiadásával, és több, mint egy millió eladott példányával a legsikeresebb, nem csak a szűken vett területén, hanem lekörözve bármely számítástechnikai könyvet.

A „legjobban fogyó” persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy a „legjobb” - de a Photoshop Biblia kiállta az idő próbáját, és nem szűnő vonzereje, remélem, legalább részben az én erőfeszítéseimnek köszönhető.

A könyv filozófiája egyszerű: a legelrettentőbb téma is megszelídül, ha megfelelően magyarázzák el. Ez kétszeresen érvényes, ha olyan szerény dologról van szó, mint egy számítógépprogram. A Photoshop nem a természet felfoghatatlan csodája: kereskedelmi termék, amit hozzánk hasonló emberek egy csoportja tervez, azzal a kifejezett céllal, hogy könnyen használható eszközt adjanak a kezünkbe. Ha valamelyik magyarázatom esetleg mégsem lenne világos, az csak az én hibám.

Küldetésemnek éreztem, hogy minden témát áttekintsek, mellébeszélés, kifogások nélkül. Minden itt van: a pontos maszkkészítés gyakorlati hasznának ismertetésétől az egyéni rétegstílusok tervezésének elméletéig. Ismereteim nem veleszületettek, én is ugyanúgy tanulok, mint bárki más, de ha valamiről nem tudom, hogyan működik, utánanézek, megfejtem, esetleg elbeszélgetek közvetlenül a programozókkal. Az a dolgom, hogy megtaláljam a válaszokat, ellenőrizzem, hogy értelmesek-e, és átadjam őket, amennyire világosan csak lehet.

Háttérinformációkat is mellékelek, véleményt mondok, és néha megpróbálok vicces is lenni. Ha csak szárazan felsorolnám a program szolgáltatásait, és kifejteném, hogyan működnek, az nem érne egy kalap szamócát sem - azt is tudni kell, mi miért van a programban, hogyan illeszkedik a munka menetébe, illetve hogy valóban a legjobb megoldást nyújtja-e. Néha izgatottabban, néha tétovábban beszélek majd a Photoshopról, nem rejtve véka alá sem a kétségeimet, sem a lelkesedésemet. Pontosan annyira leszek szubjektív, mintha egy barátomnak magyaráznám, hogyan működik a Photoshop - ez ennek a könyvnek a lényege.

A könyv jelen kiadásáról

A Photoshop Biblia minden kiadását igyekszem egyedivé tenni, különösen azok számára, akik mindegyiket megveszik. Ez a kiadás sem kivétel. Természetesen tárgyalom valamennyi új szolgáltatást, a továbbfejlesztett fájlböngészőtől az eloszlásigörbe- és rétegösszeállítás-palettákon, valamint a Match Color és Shadow/Highlight parancsokon keresztül a Lens Blur szűrőig, a Camera Raw pérbeszédablakig vagy a szövegek görbére illesztéséig. Emellett a fejétől a farkáig átvizsgáltam a könyvet, szétboncoltam, és mindenféle ötletekkel és fogásokkal zsúfoltam tele, hogyan megkönnyítsem a program használatát, és segítsek, hogy jobb képeket készíthessünk. Az építőkockák rakosgatásának eredménye ez a súlyos kötet lett.

Két rendkívül hasznos segítőm volt a könyv írása közben: Amy Thomas Buscaglia, aki régóta szerkesztője a Photoshop Bibliának, és a Total Training projektvezetője, Jason Woliner. Közreműködésükkel megbirkóztam a hosszú éjszakázásokkal és a fenyegető határidőkkel, hogy elkészülhessen az előző kiadás óta legjobb Photoshop Biblia. Remélem, ők is úgy érzik, hogy hasznosan töltöttük az időt.

A könyv többi kiadásához hasonlóan ez a kötet is inkább referencia, mintsem oktatóanyag. A könyvben található képeket két okból sem tettem letölthetővé. Először is, jelentős részük fizetős gyűjtemények része, így az őket készítő fotósok nyilván nem vették volna jó néven, ha műveiket ingyen közzéteszem. Másodszor, az itt tárgyalt megoldások arra valók, hogy saját képeinkre alkalmazzuk őket. Nem kell feladatokat végigcsinálni, hogy a tanultakat alkalmazhassuk; a bemutatott módszerek a gyakorlatban azonnal kipróbálhatók.

Mit az, hogy CS?

A Photoshopot régóta használók észrevehették, hogy az Adobe ettől a változattól kezdve elhagyta a változatszámot, és minden fontosabb grafikai programját a Creative Suite (röviden CS) részéve tette. Így aztán van Illustrator CS, InDesign CS, GoLive CS, és természetesen Photoshop CS - és ezek mind elérhetők egyetlen csomagban. Ha ez egyfajta marketingtrükknek tűnik, sok szempontból nem is tévedünk nagyot. Az említett programok ugyan egyben is megvásárolhatók, és egyetlen lemezről telepíthetők, de a bennük való munka lényegében nem változott. A Creative Suite csomag beszerzésének legfőbb előnye (a csökkentett áron kívül) az, hogy így hozzájutunk a Version Cue nevű fájlkezelő rendszerhez, amely a fenti programok mindegyikével együttműködve lehetővé teszi, hogy fájljainkból különböző változatokat készítsünk, és megosszuk azokat egy hálózatban.

Mindazonáltal nem szabad azt gondolnunk, hogy az Adobe az előző változatokat jelentette meg újra grafikai programjaiból, csak ezúttal egy „CS” címkét ragasztott a dobozukra. Az elegáns, virágos-bársonyos külsejű új csomagolás teljeskörű frissítést rejt, ami valóban megért egy új programkiadást. Ha nem így lenne, gyorsan végeztem volna könyvem átdolgozásával.

A könyvben használt kifejezésekről és jelölésekről

Minden számítógépes könyvnek megvan a maga különleges nyelvezete, és ez alól a szabály alól a Photoshop Biblia sem kivétel. Az orvosi szakkifejezéseket persze megpróbálom mellőzni, de nem árt, ha néhány dolgot előre tisztázunk.

Szóhasználat

Tetszik vagy sem, a Photoshop szemléletesen és részletekbe menően nem magyarázható el a számítástechnikai zsargon teljes mellőzésével. Segítségképpen azonban igyekeztem a talán kevésbé világos jelentésű, vagy általam szokatlan környezetben használt szavakat (például bitmélység) dőlt betűvel jelezni. Az ilyen dőlt betűs kifejezéseket a kifejezés magyarázata követi.

Ha olyan furcsa szóval találkozunk, ami nem dőlt betűs (ez a dőlt betű viszont csak a kiemelés miatt került ide), a tárgymutatóban keressük meg az első előfordulását, hátha van hozzá meghatározás.

Parancsok és más felületelemek

A parancsok, párbeszédablakok, gombok és hasonló elemek nevét nagy kezdőbetűvel írtuk (például: „kattintsunk a Cancel gombra”). (A magyar neveket ugyanígy, zárójelben adtuk meg. Sajnos a program magyar változata rengeteg hibás, félrefordított vagy rossz helyesírással írt nevet tartalmaz, ezért a szövegben igyekeztünk ezeket kijavítani. A mi változatainkat kis kezdőbetűvel írtuk, hogy látszódjon, hogy mit találunk meg más néven a programban, a magyar kiadásban szereplő neveket pedig külön függelékben tettük közzé, mindkét kötetben. - A magyar szerk. megjegyzése) A hierarchiák tagjait a szokásos módon vesszők választják el, így egy almenüben levő parancs elérésének formája például Menü, Almenü, Parancs.

Rendszerek

A kötet „rendszerfüggetlen”, tehát mind a Windows-, mind a Macintosh-felhasználók forgathatják. A Photoshop lényegében egyforma mindkét rendszeren, de a PC és a Mac billentyűzete némileg eltér. A PC Ctrl billentyűje a Macintoshon a Cmd (Command) billentyűnek felel meg, az Alt pedig az Option-nek. Ezenkívül az Apple egereinek nincs jobb gombja, ezért a jobb gombbal való kattintás megfelelője a Macen a Control lenyomása melletti kattintás. A könyvben igyekeztem mindkét rendszer billentyűparancsait megadni, általában zárójelben, a Windows-változatot előre, a Macintosh-megfelelőt utána írva.

Változatok és változatszámok

Minden tizenöt percben megjelenik egy új számítógépproggam. (Ez nem statisztikai adat, de valószínűleg elég közel áll a valósághoz.) A Photoshop túllépett a számokon, és eljutott a CS változathoz, de lehet, hogy mire ez a könyv a boltokba kerül, már CS.01-nek vagy CS 8.0.1-nek hívják, vagy legalábbis valamilyen kisebb frissítés jelenik meg hozzá - vagy nagyobb, és teljesen más betűket biggyesztenek a név mögé: lehet mondjuk Photoshop DP (Démoni Program), Photoshop TV (Tökéletes Változat), vagy bármi más. Tehát amikor a Photoshop CS-ről beszélek, a következő lényegesen módosított kiadás előtti változatot értem alatta.

Ugyanígy a Photoshop 7 a 7.0 és 7.0.1, a Photoshop 6 a 6.0 és 6.0.1, a Photoshop 5 az 5.0, 5.0.2 és 5.5, a Photoshop 4 a 4.0 és 4.0.1, a Photoshop 3 pedig a 3.0, 3.0.1, 3.0.3, 3.0.4 és 3.0.5 kiadásokat jelentette. (Azt hiszem, ezt nem kell tovább ragoznom.)

Ikonok

Mint minden számítógépes könyvben, ami csak a zöldségesnél kapható, ebben is figyelemfelkeltő ikonok találhatók, amelyek fontos információkra hívják fel a figyelmet. Az ikonok azok dolgát is megkönnyítik, akik csak végiglapozzák a könyvet, hogy megtudják, mi van benne, és abban is segítenek, hogy ne kalandozzon el a figyelmünk. A jelölések önmagukért beszélnek, de azért elmagyarázom, melyik mit jelent.

Ez az ikon arra figyelmeztet, hogy amit most készülünk tenni, annak borzasztó következményei lehetnek. Na jó, a „borzasztó” kissé túlzás, mondjunk inkább „nemkívánatost”, vagy „kínosat”. Szóval jól gondoljuk meg, mit teszünk.

Ez az ikon olyan információt jelez, amiről a könyv írásakor úgy éreztem, hogy többé-kevésbé kapcsolódik az adott témához, és szerettem volna megosztani az Olvasóval. Ilyenkor elmondom, hogyan került az adott szolgáltatás a programba, miért úgy működik, ahogy működik, vagy miért volt jobb régen.

Ezzel az ikonnal a legújabb lehetőségeket, parancsokat, szolgáltatásokat jelezzük. Ha már ismerjük a Photoshop valamelyik korábbi változatát, elég, ha végignézzük ezeket a részeket, és látni fogjuk, mik az újdonságok.

A könyv tele van tippekkel és megoldásokkal. Ha mindet külön kiemeltem volna, teljes oldalak lennének szürkék, csak a villanykörte-ikonok világítanának rajtuk. Ez az ikon tehát csak a különösen hasznos „kerülõutakat” jelzi, a Photoshop‑ban alkalmazható jelentõsebb megoldásokat sajnos csak úgy találhatjuk meg, ha elolvassuk az egész könyvet.

Ez az ikon jelzi, hogy az adott témával kapcsolatban hol található még információ. Az ikon ennél nem lehetne világosabb, úgyhogy szerintem nem lesz vele gond.

Hibakeresés

Még a milliomodik kiadásban is, amit többszázezren olvasnak, és hónapok tüzetes munkájával vizsgált át a szerző és a szerkesztők, biztosan maradnak hibák. Ha az Olvasó kiszúrna egyet, és van néhány szabad perce, kérem, tudassa velem; mindig nagyra értékelem az olvasói hozzászólásokat. Aki meg szeretné velem osztani véleményét, a pcsbible@dekemc.com címre írhat nekem. Mindazonáltal ha néhány napon vagy akár hónapon belül nem válaszolnék (esetleg soha), akkor is kérek mindenkit, hogy legyen elnéző: minden levelet elolvasok, és a későbbi kiadásokba igyekszem minden konstruktív ötletet beépíteni, de mivel hetente levelek százai érkeznek hozzám, csak töredékükre tudok válaszolni.

Arra sajnos nem tudok válaszolni, hogy az Olvasó gépén miért rendetlenkedik a Photoshop. Nem én fejlesztettem a programot, nem vagyok az Adobe alkalmazottja, és terméktámogatási tanfolyamot sem végeztem. Az ilyen jellegű kérdésekre az Adobe sokkal jobb válaszokat tud adni, így ezt inkább a szakemberekre bíznám.

Most pedig további késlekedés nélkül mindenkit arra biztatok, hogy lapozzon, és vesse bele magát a képszerkesztés rejtelmeinek felfedezésébe. Hamarosan olyan dolgokat fogunk tudni, amiket eddig soha, olyasmit látunk, amit még senki, és pusztán a gondolkodásra fordított energiának köszönhetően több kilót fogunk leadni. (Bár ez nem biztos.) Egy a lényeg: ezt a könyvet ne olvassuk ágyban, mert ha elalszunk, és a fejünkre esik, akkor púp lesz rajta, mint egy dinnye.

A könyv tartalomjegyzéke

Vissza a lap tetejére | A könyv ismertetése

Deke McClelland:
Photoshop CS Biblia I-II. kötet

A szerzőről    vii

Előszó    xi

McClelland úrról    xi

Bevezetés    xiii

A könyv jelen kiadásáról    xiv

Mit az, hogy CS?    xv

A könyvben használt kifejezésekről és jelölésekről    xv

Szóhasználat    xv

Parancsok és más felületelemek    xv

Rendszerek    xvi

Változatok és változatszámok    xvi

Ikonok    xvi

Hibakeresés    xvii

Tartalomjegyzék    xix

 

I. rész ¬ Üdvözli a Photoshop!    

1. fejezet ¬ Ismerkedés a Photoshop CS-sel    3

Mi a Photoshop?    3

A képszerkesztés elmélete    4

Bitképek és vektorképek    4

A festés szépségei és buktatói    5

A rajzolás szépségei és buktatói    7

Mikor használjuk a Photoshopot?    8

Mikor használjunk rajzolóprogramot?    8

Photoshop CS gyorstalpaló    9

2. fejezet ¬ A Photoshopon belül    13

Photoshop CS - első pillantásra    13

A nyitóképernyő    14

Az üdvözlőképernyő    14

A Photoshop munkaasztala    15

Az információs mező    18

Az eszközök    22

Az eszköztár szabályozói    30

A beállítósáv    33

Eszközminták    33

A Preset Manager    35

A lebegő paletták    36

A paletták elrendezése és rögzítése    38

Navigálás a Photoshopban    41

A kép megjelenítési mérete    41

A nagyító    43

A nagyítási parancsok    44

A nagyítómező    45

Hivatkozási ablak létrehozása    45

Görgetés az ablakban    47

Egyeztetett nagyítás és görgetés    48

A Navigator paletta    49

A felület testreszabása    50

A Preferences ablak lapjai    52

Általános beállítások    53

Fájlkezelés    57

Megjelenítés és mutatók    61

Átlátszóság és színkorlát    63

Mértékegységek és vonalzók    64

Segédvonalak, rács és szeletek    66

Bővítmények és lemeztárak    67

Memória és gyorsítótárazott képkezelés    69

A fájlböngésző    72

3. fejezet ¬ Képkezelés    75

A képek működése    75

A méret és a felbontás    76

A nyomtatási felbontás módosítása    77

A felbontás módosítása kiadványszerkesztéshez    79

Milyen hát a tökéletes felbontás?    79

A képernyőre szánt képek felbontása    80

Képek megnyitása, másolása és mentése    81

Új képek létrehozása    83

Képek megnyitása    89

A File Browser használata    94

Képek lemásolása    109

Képek lemezre mentése    110

A fájlformátumokról    114

A Photoshop saját formátuma    114

Különleges formátumok    115

Alkalmazások közötti adatcserére alkalmas formátumok    124

A legelterjedtebb formátumok    133

A csodabogarak    140

Még mindig nem nyílik meg az a fájl?    145

Megjegyzések hozzáadása a képekhez    145

Jegyzetek ragasztása a képekre    146

Adjunk hangot a véleményünknek!    147

Jegyzetek kezelése    147

Újbóli mintavételezés és körülvágás    149

Átméretezés vagy újbóli mintavételezés?    149

Körülvágás    153

 

II. rész ¬ Festés és retusálás  

4. fejezet ¬ Színmeghatározás    165

Színek kijelölése és szerkesztése    165

Színek megadása    165

A színválasztó használata    167

Színek megadása számértékekkel    171

A különféle színmódok használata    172

RGB    172

HSB    174

CMYK    174

CIE Lab    177

A Lab felépítése    178

Indexelt színek    179

Szürkeárnyalatos mód    182

16 bit csatornánként    183

Fekete-fehér    183

Egyéb színkijelölő módszerek a Photoshopban    188

Előre meghatározott színek    188

A Color paletta    191

A Swatches paletta    192

Előre rögzített színminták    193

A pipetta    194

A színminta-vételező    195

Színcsatornák    197

Miért kell ezzel foglalkoznunk?    198

A csatornák működése    198

Csatornák váltása és megjelenítése    199

Játék a csatornákkal    201

RGB csatornák    201

CMYK csatornák    203

Lab csatornák    203

Egyéb csatornaszolgáltatások    206

Színcsatornahatások    210

A beolvasott képek javítása    210

Többcsatornás megoldások    212

Színcsatornák felcserélése    213

5. fejezet ¬ Festés és ecsetek    215

Photoshop, a festőművész    215

Festő- és szerkesztőeszközök    216

Festőeszközök    217

Szerkesztőeszközök    219

Alapvető festőeljárások    222

Egyenes vonalak rajzolása    222

Merőleges vonalak rajzolása    225

A maszatoló használata    226

Törölgetés a szivaccsal    229

A színcserélő eszköz használata    232

Kárelhárítás    234

Ecsetméret és ecsetforma    235

Ecsetforma választása    235

Saját ecsetformák készítése    238

Egyedi ecset meghatározása    242

Ecsetkészletek mentése és betöltése    243

Ecsetdinamika    245

Az ecsetdinamika alapjai    246

Alakdinamika    247

További ecsetdinamika-beállítások    253

Zaj, nedves élek, és a többi    255

A nyomásérzékeny vonások visszavonása    257

Átlátszatlanság és erősség, folyatás és világosság    257

Ecsetmódok    260

A 25 ecsetmód    260

A három fakító és színégető üzemmód    267

6. fejezet ¬ Kitöltés és körvonalazás    269

Kép részleteinek kitöltése    269

Kijelölések kitöltése színekkel vagy mintákkal    270

A festékesvödör    271

A Fill parancs    276

A Backspace és Delete billentyűparancsok    278

A festékesvödör használata kijelölésen belül    279

Átmenetes kitöltések alkalmazása    281

A színátmenet-készítő használata    282

Színátmenet-beállítások    282

Átmenetstílusok    285

Egyedi színátmenetek készítése    287

Egyszerű színátmenetek szerkesztése    288

Zajátmenetek készítése    294

Színátmenetek mentése és kezelése    296

A színátmenetek és az ecsetmódok    297

Körvonalazás és nyílhegyek alkalmazása    300

Kijelölési körvonal kihúzása    301

Nyílhegyek létrehozása egyenes vonalakon    303

Nyílhegyek illesztése görbe vonalakra    305

7. fejezet ¬ Javítás és helyreállítás    309

Négy a legjobbak közül    309

Klónozás és javítás    311

A klónozó bélyegző    312

A javítóecset    317

A foltozó    324

Fényképek retusálása    326

Régi fényképek helyreállítása    329

Zavaró háttérelemek eltávolítása    333

Visszalépés az időben    338

A hagyományos visszavonási lehetőségek használata    340

A History paletta    341

A múlt átfestése    345

 

III. rész ¬ Kijelölés, maszkok és szűrők  

8. fejezet ¬ Kijelölések és görbék    359

A kijelölés alapjai    359

Hogyan működik a kijelölés?    360

Szabályos kijelölési körvonalak    363

Szabadkézi körvonalak    367

Mágneses kijelölés    369

A varázspálca világa    372

A kijelölési körvonalak módosítása    376

Gyors változtatások    376

Hozzáadás és kivonás egyénileg    377

A Shift és az Alt/Option használata mesterfokon    379

Hozzáadás és kivonás parancsokkal    380

A kijelölési körvonalak lágyítása    384

Kijelölések áthelyezése és másolása    390

A mozgató szerepe    391

Pontos mozgatás    391

Kijelölés másolása    392

Kijelölési körvonal tartalomtól független áthelyezése    395

A kijelölési körvonal méretezése vagy elforgatása    396

Görbék létrehozása és szerkesztése    399

A görbék áttekintése    399

Görbék rajzolása a tollal    403

Görbék szerkesztése    409

Görbék kitöltése    416

Festés a görbe mentén    417

Görbék átalakítása és mentése    424

Görbék betöltése és mentése más programok számára    426

Görbék cseréje az Illustratorrel    426

Átvitel az Illustratorbe    428

A kép átlátszó területeinek megőrzése    428

9. fejezet ¬ Maszkok és kivonatok    433

Kijelölés maszkok alkalmazásával    433

Festés és szerkesztés kijelölésen belül    436

A gyorsmaszk mód használata    439

A gyorsmaszk mód működése    440

A vörös fedőréteg megváltoztatása    444

Átmenetes maszkok    445

Átmenetes nyíl készítése    450

Maszkok automatikus létrehozása    453

A bűvös radír    453

A még bűvösebb háttérradír    455

A legbűvösebb Extract parancs    457

A Color Range parancs használata    463

Néhány hasznos tanács a Color Range parancshoz    469

Független maszkcsatorna létrehozása    469

Kijelölési körvonal mentése maszkcsatornára    470

Maszk kijelöléssé alakítása    472

A maszk és a kép megjelenítése    473

Maszk készítése képből    474

10. fejezet ¬ Javító szűrők    483

A szűrők alapjai    483

A szűrők áttekintése    484

A szűrők működése    488

A szűrők hatásának gyengítése    491

Az élesség és a kontraszt növelése    494

Az Unsharp Mask szűrő használata    494

Az előre beállított élesítő szűrők használata    503

Szemcsés fényképek élesítése    504

A High Pass szűrő használata    507

Képek vonalas rajzzá alakítása    507

Képek életlenítése    510

A Gaussian Blur szűrő alkalmazása    510

Előre beállított életlenítő szűrők    513

A képek finomítása    514

Irányított életlenítés    516

A Lens Blur szűrő használata    526

Kijelölési körvonal lágyítása    530

Zaj    535

Zaj hozzáadása    535

Zaj eltávolítása a Despeckle szűrővel    540

Képpontok átlagolása a Mediannel    540

Lapolvasóval bevitt rasztermintázat eltávolítása    544

Az Average szűrő használata    548

11. fejezet ¬ Torzítások és különleges hatások    551

Roncsoló szűrők    551

Rengeteg szokatlan hatás    551

Mi a helyzet a többi szűrővel?    557

Utolsó megjegyzés a memóriáról    558

A szűrőgaléria    559

A pixelesítő szűrők    560

Kristályfényhatás létrehozása    561

Mezzotint készítése    563

Élkiemelő szűrők    565

Képek domborítása    565

Élek körberajzolása    569

Fémbevonat készítése    570

Torzító szűrők    572

Kanálon tükröződő képek    573

Örvénylő csigavonalak    577

Körkörös fodrozódás létrehozása    581

Párhuzamos fodrozás és hullámok létrehozása    584

Képek torzítása görbék mentén    593

Ellentétes koordinátákra váltás    595

Torzítás a Liquify paranccsal    598

Felhők és reflektorfények    611

Felhők létrehozása    612

A Fibers szűrő használata    613

Képek világítása    614

Függelék ¬ ‑A Photoshop CS felületének elemei _a_magyar programváltozatban    619

 

IV. rész ¬ Rétegek, objektumok és szöveg

12. fejezet ¬ Rétegek    661

A rétegek használata    661

Rétegek, rétegek mindenütt...    661

Kijelölés réteggé alakítása    662

Réteg létrehozása más módszerekkel    665

Réteg lemásolása    667

Alapvető tudnivalók a rétegekről    668

Váltás a rétegek között    669

Váltás a rétegek közt a billentyűzettel    670

Az átlátszóságról    671

A háttérréteg módosítása    674

A rétegek átrendezése    676

Automatizált képszegély-eltüntetési módszerek    678

Rétegek közötti színkeverés    680

Rétegek összeolvasztása    682

Rétegek kidobása    684

A kép összeolvasztott változatának mentése    684

A rétegek tartalmának kijelölése    685

Vetett árnyékok    686

Fényudvarok    690

Rétegek mozgatása, összekapcsolása és igazítása    692

Rétegek összekapcsolása    693

Rétegek készletekké egyesítése    695

A rétegek zárolása    698

A segédvonalak használata    699

Automatikus igazítás és elosztás    702

A rács beállítása    703

A mérce használata    704

Transzformációk alkalmazása    705

A teljes kép átalakítása    706

Rétegek és kijelölt képpontok átalakítása    707

Transzformációk számokkal    711

A maszkolás és a rétegek viszonya    712

Az átlátszóság megőrzése    712

Rétegmaszkok létrehozása    715

Beillesztés kijelölési körvonalba    718

Rétegcsoport maszkolása    719

Réteg-összeállítások használata    721

13. fejezet ¬ A keverési módok csodái    727

Itt az ideje színt keverni!    727

Átlátszatlanság és kitöltés    732

Keverési módok    735

A keverési módok okozta őrület    758

Keverési beállítások haladóknak    765

A belső réteghatások keverése    766

Vágómaszkok keverése    769

Effektusok maszkolása és maszkolásának megszüntetése    771

Teljes színcsatornák kidobása    775

Kiejtések készítése    775

Elrejtés és átütés    781

A színtartomány-beállító csúszkák    782

Fokozatos átmenet    785

Teljes képek keverése    788

Az Apply Image parancs    789

Összeadás és kivonás    793

A Calculations parancs    797

Maszkok kombinálása    799

14. fejezet ¬ Alakzatok és stílusok    803

Adobe leves    803

Alakzatok rajzolása    804

Az alakzatok előnyei és hátrányai    804

Az alakzatrajzoló eszközök    807

Az alakzatrajzolás menete    809

Alakzatok ötvözése és módosítása    812

Az alakzat belsejében lévő elemek módosítása    815

A gyönyörű és merész rétegstílusok    818

A réteghatások előnyei    827

A Layer Style párbeszédablak részei    828

Hatások módosítása és mentése    841

Hatások kikapcsolása    841

Hatások lemásolása    843

Hatások szétszórása a négy égtáj irányába    843

Hatások és keverési beállítások    844

Hatások mentése stílusokként    845

15. fejezet ¬ Teljes mértékben szerkeszthető szöveg    847

A szövegkezelés helyzete a Photoshop CS-ben    847

A szöveg öt jellemzője    849

A szöveg, mint grafika    850

A Type eszköz használata    853

Függőleges szöveg készítése    856

Dobozban lévő szöveg létrehozása és módosítása    857

A szöveg kijelölése és módosítása    859

Karakterformázás    860

Bekezdésformázás    872

Helyesírás-ellenőrzés    878

Szöveg keresése és cseréje    879

Szöveg görbére illesztése    880

Szöveghajlítás    884

A szöveg módosítása alakzatként    886

 

V. rész ¬ Szín és kimenet

16. fejezet ¬ A színkezelés alapjai    891

Utazás a színek világába    891

Egy jellegzetes színegyeztetési feladat    892

A forrásmonitor beállítása    893

Az ideális munkatér kiválasztása    896

A színprofil beágyazása    898

A céltér beállítása    899

A színkezelési szabályok meghatározása    900

A színtér átalakítása    901

A színátalakítás lelke - a Color Settings párbeszédablak    902

Description    902

Working Spaces    902

Color Management Policies    905

Haladó mód    909

Egyéni CMYK-beállítások    911

Színbeállítások mentése és betöltése    914

17. fejezet ¬ Színek megfeleltetése és helyesbítése    917

Mi is az a színmegfeleltetés?    917

Színhatások és helyesbítések    917

A jó, a rossz és a csúcs    919

Gyorsan létrehozható színhatások    920

Invert    920

Equalize    921

Threshold    923

Posterize    928

Gyors színkorrekció    929

Búcsú a színektől - Desaturate    929

Az Auto Levels parancs    930

Az Auto Contrast parancs    931

Az Auto Color parancs    931

Színeltolás és színezés    933

A Hue/Saturation parancs használata    933

A színezet és a telítettség helyesbítése    939

Képek színezése    944

Kijelölt színek eltolása    944

Előre meghatározott színek eltolása    946

Színszűrés    947

A Variations parancs    949

A Match Color parancs    951

Tömörített képek színeinek javítása    953

A fényerő finombeállítása    955

A Histogram paletta    955

A Levels parancs    959

A Curves parancs    967

Színátmenet-megfeleltetés    972

Gyakorlati alkalmazások: folytonos görbék    973

Gyakorlati alkalmazások: tetszőleges görbék    975

A Shadow/Highlight parancs    977

Korrekciós rétegek    981

A réteg alapú korrekciók előnyei    982

„Lapos” képek javítása rétegek segítségével    985

Camera Raw képek kezelése    986

Színkorrekciók    988

Élesítés és simítás    990

18. fejezet ¬ Nyomtatás a Photoshopban    993

Bevezetés a nyomtatásba    993

A nyomtatással kapcsolatos fogalmak    994

Összetett képek nyomtatása    998

A nyomtató kiválasztása PC-n    999

A nyomtató kiválasztása Macen    1000

Oldalbeállítás    1001

A pontterülési függvény megadása    1015

Oldalak nyomtatása    1016

Színrebontás    1020

Színrebontott képek nyomtatása    1020

Rátöltés    1021

Kettős tónus    1022

Kettős tónus létrehozása    1023

Kettős tónusú kép nyomtatása    1025

A kettős tónusú kép színtábláinak szerkesztése    1026

Színrebontás direkt színekre    1027

Képek rendszerezése a nyomtatáshoz    1028

Mintaoldalak nyomtatása    1028

Képcsomag készítése    1030

Webes fotóalbum készítése    1033

PDF bemutató készítése    1035

Panorámaképek készítése    1037

Függelékek

A függelék ¬ Billentyűparancsok és módosítók    1043

Rejtett billentyűparancsok és módosítók    1044

Alt+billentyű kombinációk    1044

A helyi menük    1045

Billentyűparancsok az eszköztárban    1046

A paletták billentyűparancsai    1047

Billentyűparancsok testreszabása    1049

Minden billentyűparancs-táblázat dédanyja    1051

Néhány dolog, amit tudnunk kell    1051

Munkára fel!    1052

B függelék ¬ ‑A Photoshop CS felületének elemei _a_magyar programváltozatban    1091

Tárgymutató   1129

Vissza a lap tetejére