Főoldal | Könyvlista | Gyorskereső

Átmenetileg a rendelés és szállítás szünetel
Nagios a gyakorlatban - Hálózati felügyeleti rendszer építése Nagios segítségével

Nagios a gyakorlatban

Hálózati felügyeleti rendszer építése Nagios segítségével

David Josephsen:
Nagios a gyakorlatban
Hálózati felügyeleti rendszer építése Nagios segítségével

Megjelenés: 2009 december
Kiskapu Kiadó
256 oldal, bolti ár: 4500,- Ft

Internetes ár (-5%): 4275,- Ft

db

A könyv ismertetése

Vissza a lap tetejére | A könyv tartalomjegyzéke

David Josephsen:
Nagios a gyakorlatban

Ez a könyv megbízhatatlan gépekről szól. Számítógépekről, amelyeknek minden bitje olyan mértékű ellenőrzést igényel, amennyire működésük szükséges a munkánkhoz. Nem szeretnénk senkit rémtörténetekkel riogatni arról, hogy egyes számítógépes rendszerek milyen sorsra jutottak, és hogy ez milyen következményekkel járt a cégekre nézve.

Ha valaki kézbe veszi ezt a könyvet, akkor bizonyára van némi fogalma számos problémáról: arról, hogy egy réteg (megfelelő absztrakcióval) elfedheti az alatta húzódó réteg hibáit, hogy léteznek innen-onnan begyűjtött szkriptekkel támadó idióta fenegyerekek (script kiddies), vírusok, DDoS támadások, hardveres meghibásodások, végfelhasználói hibák, nem is beszélve az épület ledózerolásáról, vagy a hurrikánokról. Mindegy, hogy a hibák rosszindulatból vagy véletlenül álltak elő - rendszereink ettől függetlenül összeomlanak.

Összeomláskor pedig csak két dolog szabhat gátat a leállási időnek: a redundancia és a szolgáltatás-felügyelő alkalmazások.

Bár maga a Nagios a kirakójáték legnagyobb darabja, önmagában azonban csak egy az eszközök sokaságában, amelyekből összeállhat egy világszínvonalú szolgáltatás-felügyelő rendszer. A hozzá tartozó néhány könyvvel, kiváló online dokumentációval, az élő és informatív levelezőlistájával valóban a kirakójáték legjobban dokumentált darabjának tekinthetjük. A könyv lefedi azokat a területeket, ahol hiányos a dokumentáció. Nem magáról a Nagiosról beszél tehát, hanem arról, hogy hogyan lehet kiépíteni egy szolgáltatás-felügyelő rendszert a Nagios használatával. Egy ilyen rendszer kiépítése sokkal több munkát igényel, mint egy felügyeleti program beállítása.

A könyv tartalomjegyzéke

Vissza a lap tetejére | A könyv ismertetése

David Josephsen:
Nagios a gyakorlatban

Vissza a lap tetejére