Főoldal | Könyvlista | Gyorskereső

Átmenetileg a rendelés és szállítás szünetel
Delphi 7 Mesteri Szinten II. kötet

Delphi 7 Mesteri Szinten II. kötet

Marco Cantú:
Delphi 7 Mesteri Szinten II. kötet


Megjelenés: 2003
Kiskapu Kiadó
592 oldal, bolti ár: 4200,- Ft

A könyv elfogyott
utánnyomás nem várható

A könyv ismertetése

Vissza a lap tetejére | A könyv tartalomjegyzéke

Marco Cantú:
Delphi 7 Mesteri Szinten II. kötet

A Delphi 7 mesteri szinten teljesen átdolgozott és frissített kiadása mindenki kedvenc Delphi-programozási könyvének, amely talán a legteljesebben mutatja be a Delphi 7 fejlesztőkörnyezet szolgáltatásait. A világhírű Marco Cantu ezúttal is olvasmányos stílusban, kezdők és haladók számára is érthetően mutatja be a Delphit, az objektumközpontú osztálykönyvtártól a webes alkalmazások építéséig.

A korábbi kiadásokban szereplő alapszintű bevezetők nagy része ezúttal kimaradt, így még teljesebb áttekintést és még több – közel 300, a kulcsfontosságú területeket bemutató – gyakorlati példát kapunk, ugyanakkor továbbra sincs szükség komolyabb előképzettségre, de ismerni kell a programozás alapjait általában. A kötet – elsősorban a webes programozás területén – annyi újdonságot tartalmaz, hogy akkor is megéri elolvasni, ha az előző kiadásokat már ismerjük.

Bevezető

Amikor Zack Urlocker először mutatta meg nekem az akkor még kiadás előtt álló Delphit, azonnal rájöttem, micsoda kincset jelent majd ez a fejlesztőkörnyezet számomra és más programozók számára is. Míg korábban a Windows C++ könyvtáraival kellett kínlódnunk, a Delphi kiválóan egyesítette magában az objektumközpontú és a vizuális programozás előnyeit. Hamarosan nem csupán Windows rendszeren dolgozhattunk vele, hanem Linuxon is, és ma már a .NET keretrendszert is támogatja.

A Delphi 7 folytatja a hagyományokat és a VCL szilárd alapjaira épülő, rendkívül sokoldalú fejlesztőkörnyezetet biztosít. Ha adatbázis-kezelésről, ügyfél-kiszolgáló típusú megoldásokról, többrétegű alkalmazásokról, internetes vagy intranetes programokról van szó, a Delphi éppúgy ideális választásnak bizonyul, mint ha a legfontosabb szempont a hatékonyság és a nagyfokú ellenőrizhetőség. Az e kötetben bemutatott fogások elsajátításával a fent említett célokat kivétel nélkül elérhetjük és megismerkedhetünk a Delphi 7 újdonságaival is.

A Delphi hét kiadása

A Delphi első kiadásának legmegkapóbb szolgáltatásai a form alapú és valóban objektumközpontú megközelítés, a villámgyors fordítóprogram, a nagyszerű adatbázis-támogatás, a hagyományos Windows-programozással való szoros együttműködés, és a komponensek voltak - mindezek hátterében pedig az egyszerre erőteljes és rugalmas Object Pascal nyelv állt.

A Delphi 2 még jobban sikerült: a legfontosabb újításokat a Multi-Record objektum, a továbbfejlesztett adatrács, az OLE Automation, a variant adattípus, és a Windows 95 teljeskörű támogatása, a long string adattípus, illetve a vizuális formöröklés jelentették. A Delphi 3-ban aztán megjelent a kódbetekintés, a DLL-hibakeresés, megjelentek a komponenssablonok, a TeeChart, a Decision Cube, a WebBroker, a komponenscsomagok, az ActiveForm-ok, és a felületeknek köszönhetően megvalósult a COM-mal való meglepően jó együttműködés.

A Delphi 4-ben megismerkedhettünk az AppBrowser szerkesztővel, a Windows 98 lehetőségeit kihasználó új szolgáltatásokkal, a javított OLE- és COM-támogatással, valamint bővült az adatbázis-komponensek köre, még több VCL osztály állt rendelkezésünkre, és a fejlesztőkörnyezet immár támogatta a vezérlők rögzítését és leválasztását is. A Delphi 5 még több területen bővítette a lehetőségeket (felsorolni nem is lehet mindet). Újdonságai voltak a bővített adatbázis-támogatás (ADO és InterBase adathalmazokkal), a javított MIDAS-változat internetes támogatással, a TeamSource változatkezelő eszköz, a más nyelvre való fordítás lehetősége, illetve a keretek, valamint számos új komponenst is tartalmazott.

A Delphi 6 mindezen szolgáltatásokat - a Component Library for Cross-Platform (CLX) segítségével - kiegészítette a rendszerfüggetlen fejlesztés lehetőségével, valamint bővítette a futásidejű könyvtárat, bevezette a dbExpress adatbázismotort, kivételes támogatást nyújtott a webszolgáltatásokhoz és az XML-hez, s emellett erőteljes webfejlesztési keretrendszerrel, még barátságosabb felhasználói felülettel, és seregnyi új komponenssel és osztállyal büszkélkedhetett, amelyeket e könyvben is bemutatunk.

A Delphi 7 az új szolgáltatásokat még hatékonyabbá és megbízhatóbbá teszi (gondoljunk a SOAP-támogatás és a DataSnap bevezetésére), és a legújabb megoldásokhoz (Windows XP témák, UDDI stb.) is támogatást nyújt, de ami talán a legfontosabb, hasznos külső eszközök egész sorát biztosítja, a RAVE jelentéskészítő motortól az IntraWeb webalkalmazás-fejlesztőn keresztül a ModelMaker tervezési környezetig. Végezetül, azzal, hogy megjelent benne (még ha csak próbaképpen is) a Borland első olyan Pascal/Delphi-fordítóprogramja, amely nem az Intel típusú processzorokhoz, hanem a .NET CIL platformjához készült, a Delphi egy új világra is ablakot nyitott.

A Delphi nagyszerű, könnyen használható eszköz, de a felszín mögött igen összetett programozási környezet rejlik. A Delphi nyelv rejtelmeinek, a - készen kapott vagy magunk által készített- komponensek használatának, az adatbázis-kezelő és ügyfél-kiszolgáló alkalmazások fejlesztésének, a Windows- és COM-programozás kulcsfontosságú elemeinek, illetve a webes vagy internetes megoldásoknak az elsajátítása sok időt és gyakorlást igényel - a könyv ehhez nyújt segítséget.

A könyv megértéséhez a fent említett témakörökről nem kell különösebb ismeretekkel rendelkeznünk, de szükséges, hogy ismerjük a programozás alapjait. Jelentős könnyebbséget jelenthet, ha már dolgoztunk a Delphi valamelyik korábbi változatával, különösen mert a korábbi kiadások bevezető anyagai e kötetből nagyrészt hiányoznak. (A Pascal nyelvbe bevezető, illetve az alapokkal foglalkozó anyagok a szerző webhelyén továbbra is megtalálhatók; erről a C függelék ad további információt.)

A könyv felépítése

A könyv négy részre oszlik:

    Az I. rész első fejezete a Delphi 7 fejlesztőkörnyezetének újdonságait mutatja be, majd a Delphi nyelv és a futásidejű könyvtár (RTL), illetve a vizuális komponenskönyvtár (VCL) bemutatása következik. Négy fejezet az általánosan használt vezérlők használatának alapjaival, az összetettebb felhasználói felületek fejlesztésével, és a formok használatával foglalkozik.

    A II. rész a Delphi alkalmazások szerkezetét taglalja, illetve az egyéni komponensek fejlesztésével, a könyvtárak és csomagok használatával, a ModelMakerrel való modellezéssel, és a COM+-szal ismertet meg.

    A III. rész az egyszerű adatbázis-eléréssel kezd, majd az adatfüggő vezérlők teljeskörű áttekintését adja, illetve bemutatja az ügyfél-kiszolgáló típusú programozást, a dbExpresst, az InterBase-t, az ADO-t, a DataSnap-et, az egyéni adatfüggő vezérlők és adathalmazok készítését, valamint a jelentéskészítést.

    A IV. rész először a TCP/IP foglalatokat tárgyalja, ezután az internetprotokollok és az Indy következnek, majd az olyan területek, mint a (WebBroker, WebSnap, és IntraWeb alapú) webkiszolgálói bővítmények, végül az XML és a webszolgáltatások kerülnek terítékre.

Ahogy a fenti összefoglalóból is kiderül, a könyvet kezdő és tapasztaltabb Delphi-programozók is haszonnal forgathatják.

Amint már korábban is említettem, e könyvben még inkább a Delphi gyakorlati használatára helyeztem a hangsúlyt, így a korábbi kiadások referenciaanyaga szinte teljes egészében kimaradt. A Delphi elektronikus dokumentációja részletesen bemutatja valamennyi tagfüggvényt és komponenstulajdonságot, így azoknak e kötetben való tárgyalása felesleges lett volna, ráadásul a Delphi további fejlesztései hamar elavulttá tehetnék a könyvet. Egyébként is célszerű az itt bemutatott megoldásokat a gyakorlatban is kipróbálni, ha pedig már úgyis a Delphi előtt ülünk, a súgófájlok kéznél lesznek.

Emellett persze törekedtem arra, hogy a könyv minél olvasmányosabb legyen, és ne kelljen feltétlenül a számítógép előtt ülni ahhoz, hogy megértsük. A számos képernyőkép és kódrészlet is ezt a célt szolgálja, az áttekinthetőséget pedig a forráskód-elemek eltérő szedése segíti.

Ingyenes forráskód a Weben

A könyv lelkét a példák jelentik: minden fogalom vagy komponens bemutatása után egy (vagy több) ténylegesen használható mintaprogramot találunk (összesen több mint háromszázat), amelyek egy 2 MB-nál kisebb ZIP fájlba összefogva mind a Sybex webhelyéről (www.sybex.com), mind a saját webhelyemről (www.marcocantu.com) letölthetők. A példák többsége igen egyszerű és egy-egy szolgáltatásra összpontosít. A bonyolultabb példákat gyakran lépésről lépésre építjük fel, részmegoldásokat és fokozatos javításokat tartalmazó köztes lépésekkel. A példák a Kiskapu Kiadó honlapjáról is letölthetők a http://kiado.kiskapu.hu/48 címről.

A könyvben bemutatott egyes adatbázis-kezelő mintaprogramok a Delphi minta-adatbázisfájljainak telepítését is igényelhetik; ezek szerencsére már a Delphi alapértelmezett telepítése során a gépre kerülnek. Másoknak az InterBase EMPLOYEE minta-adatbázisára van szükségük (így természetesen az InterBase kiszolgálóra is).

A webhelyemen a forráskódok HTML-változata is helyet kapott, amelyben a kiemelések révén a nyelvi elemek áttekinthetőbbek, a kulcsszavak és azonosítók (többek között az osztályok, függvények, tagfüggvények és tulajdonságok nevei) között pedig teljes kereszthivatkozási rendszert építettem ki. (Ez még nem teljes keresőmotor, de közel áll hozzá.) A HTML-kereszthivatkozások lehetővé teszik, hogy egy böngésző segítségével megkeressük mindazokat a mintaprogramokat, amelyek a keresett Delphi kulcsszót vagy azonosítót használják.

A fájlokat egyszerű könyvtárszerkezetbe rendeztem: minden fejezethez egy-egy mappa tartozik, az egyes mintaprogramokhoz pedig egy-egy almappa (pl. 03FilesList). A szövegben a mintaprogramokra egyszerűen a nevükkel hivatkozom (pl. FilesList).

Ne felejtsük el elolvasni a forráskód-archívum readme fájlját, ami fontos információkat tartalmaz a programok hatékony, illetve jogszerű felhasználásával kapcsolatban!

Hogyan léphetünk kapcsolatba a szerzővel?

Ha kérdéseink merülnének fel a könyvvel vagy a bemutatott mintaprogramokkal kapcsolatban, hibákat fedeztünk fel bennük, vagy csak egyszerűen el szeretnénk mondani a véleményünket arról, hogy mely példákat találtuk a leghasznosabbnak és melyeket a legkevésbé, forduljunk bátran a kiadóhoz vagy a szerzőhöz.

    A Sybex webhelyén (www.sybex.com) megtalálhatjuk a szöveg, illetve a forráskódok esetleges javított változatát. Ha véleményt szeretnénk mondani a könyvről, kattintsunk a Contact Sybex hivatkozásra, majd válasszuk a Book Content Issues lehetőséget. Ekkor egy űrlap jelenik meg, ahová beírhatjuk észrevételeinket.

    A szerző webhelye (www.marcocantu.com) további információkkal szolgál a könyvről és a Delphiről. Itt számos kérdésre választ kaphat az olvasó, ha végigböngészi az itt található híreket, szakmai cikkeket, ingyenes elektronikus könyveket, és Delphi-hivatkozásokat, vagy kipróbálja a bemutatott különféle programozási fogásokat, illetve kiegészítő Delphi komponenseket és eszközöket.

    Végezetül, a szerző (angol vagy olasz nyelvű) elektronikus levélben is elérhető a marco@marcocantu.com címen.

A könyv tartalomjegyzéke

Vissza a lap tetejére | A könyv ismertetése

Marco Cantú:
Delphi 7 Mesteri Szinten II. kötet

13. fejezet   A Delphi adatbázis-architektúrája

Adatbázis-elérés: dbExpress, helyi adatok és egyéb lehetőségek    640

A dbExpress könyvtár    640

A Borland Database Engine    641

Az InterBase Express    642

A MyBase és a ClientDataSet komponens    643

dbGo az ADO motorhoz    643

Egyéni adatbázis-komponensek    644

MyBase: önálló ClientDataSet    644

Csatlakozás létező helyi táblához    645

A Midas DLL könyvtártól a MidasLib egységig    646

Az XML és a CDS formátum    647

Új helyi tábla meghatározása    647

Indexelés    649

Szűrés    650

Rekordok keresése    651

Az Undo és a SavePoint parancs    651

A naplózás ki- és bekapcsolása    652

Az adatfelismerő vezérlők használata    653

Táblában lévő adatok    653

A DBNavigator és az adathalmazon végrehajtható műveletek    654

Szöveg alapú adatfelismerő vezérlők    654

Lista alapú adatfelismerő vezérlők    655

Kereső vezérlők használata    657

Grafikus adatfelismerő vezérlők    659

A DataSet komponens    659

Az adathalmaz állapota    664

Az adathalmazok mezői    665

Mezőobjektumok használata    668

A mezőosztályok hierarchiája    670

Számított mező felvétele    672

Kereső mezők    676

Null értékek kezelése mezőeseményekkel    678

Mozgás az adathalmazban    680

A tábla egy oszlopának összege    681

Könyvjelzők használata    682

A tábla egyik oszlopának módosítása    684

Az adatbázistábla testreszabása    685

Rajzolás az adatrácsra    685

Több rekord kijelölését lehetővé tevő tábla    688

Táblába húzás    690

Szabványos vezérlőket használó adatbázis-kezelő alkalmazások    691

A Delphi adatfelismerő vezérlőinek utánzása    691

Kérelmek küldése az adatbázisba    693

Csoportosítás és összesítés    696

Csoportosítás    696

Összesítések meghatározása    697

Mester-részlet típusú felépítések    699

Mester-részlet típusú felépítés ClientDataSet komponensekkel    700

Az adatbázis-hibák kezelése    701

Hogyan tovább?    702

 

14. fejezet   dbExpress ügyfél-kiszolgáló rendszerek

Ügyfél-kiszolgáló rendszerek    704

Az adatbázistervezés elemei    706

Egyedek és relációk    706

Az elsődleges kulcsoktól az OID-kig    707

További megszorítások    709

Egyirányú kurzorok    709

Az InterBase    711

Az IBConsole használata    712

Kiszolgáló oldali programozás az InterBase-zel    715

A dbExpress könyvtár    718

Munka egyirányú kurzorokkal    718

Rendszerek és adatbázisok    719

A meghajtók változatairól és a beágyazott egységekről    719

A dbExpress komponensek    721

Az SQLConnection komponens    721

A dbExpress adathalmaz-komponensei    725

Az SQLMonitor komponens    727

Néhány dbExpress bemutatóprogram    728

Egy komponens - több komponens    729

Az adatbázisok metaadatainak elérése a SetSchemaInfo segítségével    733

Paraméteres lekérdezések    734

Amikor egy irány is elég: adatok nyomtatása    736

A csomagok és az átmeneti tár    739

Frissítések kezelése    740

Az adatok frissítése    742

Tranzakciók használata    745

Az InterBase Express használata    749

Az IBX adathalmaz-komponensei    749

Az IBX felügyeleti komponensei    750

IBX példaprogram készítése    751

Élő lekérdezések készítése    752

Az InterBase Express figyelése    757

További rendszeradatok kiolvasása    758

Programozás a gyakorlatban    759

Generátorok és azonosítók    759

Kis- és nagybetűket nem megkülönböztető keresés    761

Helyek és személyek kezelése    763

Felhasználói felület kiépítése    765

Feliratkozás    768

Keresési párbeszédablak készítése    772

Form tetszőleges lekérdezés megadására    774

Hogyan tovább?    775

 

15. fejezet   Az ADO használata

Az MDAC (Microsoft Data Access Components)    778

OLE DB szolgáltatók    779

A dbGo komponensek használata    781

Egy gyakorlati példa    782

Az ADOConnection komponens    784

Adatcsatolási fájlok    784

Dinamikus tulajdonságok    785

Sémaadatok kinyerése    786

A Jet adatbázismotor használata    788

A Paradox és a Jet    789

Az Excel és a Jet    790

A szövegfájlok és a Jet    791

Import és export    793

Kurzorok használata    795

CursorLocation (kurzorhelyzet)    795

CursorType (kurzortípus)    796

Típusok automatikus felülbírálása    798

A rekordok számáról    798

Ügyfélindexek    798

Klónozás    800

Tranzakciók feldolgozása    801

Beágyazott tranzakciók    802

Az ADOConnection Attributes tulajdonsága    802

Zárolási típusok    803

Az adatok frissítése    804

Kötegelt frissítés    806

Optimista zárolás    808

A frissítési ütközések feloldása    811

Leválasztott rekordhalmazok    812

Kapcsolatok közös kezelése    813

Maradandó rekordhalmazok    814

Az aktatáska modell    816

Pár szó az ADO.NET-ről    816

Hogyan tovább?    817

 

16. fejezet   Többrétegű DataSnap alkalmazások

A három réteg - a Delphi történetének tükrében    820

A DataSnap technikai alapjai    821

Az IAppServer felület    822

Kapcsolati protokollok    822

Adatcsomagok    824

A Delphi ügyfél oldali komponensei    825

A Delphi kiszolgáló oldali komponensei    826

Egy egyszerű program elkészítése    826

Az első alkalmazás-kiszolgáló    826

Az első vékony ügyfél    828

Megszorítások hozzáadása a kiszolgálóhoz    830

Mező- és táblamegszorítások    830

Mezőtulajdonságok használata    832

Mező- és táblaesemények    832

Az ügyfél kiegészítése további szolgáltatásokkal    833

A frissítési folyamat    834

Adatok frissítése    835

A DataSnap további lehetőségei    837

Paraméteres lekérdezések    837

Egyéni tagfüggvényhívások    838

Mester-részlet kapcsolatok    839

A ConnectionBroker komponens    841

Az adatszolgáltató további lehetőségei    842

A SimpleObjectBroker komponens    843

Objektumkölcsönzés    843

Adatcsomagok testreszabása    843

Hogyan tovább?    845

 

17. fejezet   Adatbázis-komponensek készítése

Az adatkapcsolat    847

A TDataLink osztály    848

Származtatott adatkapcsolati osztályok    849

Mezőközpontú adatfüggő komponensek készítése    849

Csak olvasható ProgressBar    850

Írható-olvasható TrackBar    853

Egyedi adatkapcsolatok készítése    857

Egy rekordnézegető komponens    857

A DBGrid komponens testreszabása    863

Egyedi adathalmazok készítése    867

Az osztályok meghatározása    868

I. szakasz: kezdeti beállítások, megnyitás és bezárás    871

II. szakasz: mozgatás és könyvjelző-kezelés    876

III. szakasz: rekordtárak és mezőkezelés    880

IV. szakasz: a tárakból a mezőkbe    884

A folyam alapú adathalmaz tesztelése    886

Könyvtár az adathalmazban    887

Lista ábrázolása adathalmazként    888

A könyvtár tartalmának megjelenítése    889

Adathalmaz objektumokból    893

Hogyan tovább?    897

 

18. fejezet   Jelentések készítése a Rave segítségével

A Rave    900

A Rave: vizuális jelentéskészítő környezet    900

Az RvProject komponens használata    903

Megjelenítési formátumok    905

Adatkapcsolatok    906

A Rave Designer komponensei    908

Alapkomponensek    909

Adatelérésre használt objektumok    911

Területek és sávok    912

Adatfüggő komponensek    914

Rave szolgáltatások haladóknak    917

Mester-részlet jelentések    917

Jelentéskészítés parancsfájlokkal    919

Tükrözés    920

További számítások    920

Hogyan tovább?    922

 

19. fejezet   Internetprogramozás: a foglalatok és az Indy

Foglalatok használata    924

A foglalatok programozásának alapjai    925

Az Indy TCP komponensek használata    927

Adatbázisok adatainak küldése foglalatokon át    931

Levelezés    935

Levelek küldése és fogadása    936

A HTTP protokoll használata    938

HTTP tartalom letöltése    939

Saját böngésző    945

Egyszerű HTTP kiszolgáló    946

HTML előállítása    948

A Delphi HTML-készítő komponensei    948

HTML oldalak készítése    949

Adatokat tartalmazó oldalak készítése    951

HTML táblázatok készítése    952

Stíluslapok használata    954

Dinamikus oldalak egyedi kiszolgálóról    955

Hogyan tovább?    956

 

20. fejezet   Webprogramozás a WebBroker és a WebSnap segítségével

Dinamikus weboldalak    958

A CGI áttekintése    958

Dinamikus könyvtárak használata    960

A Delphi WebBroker megoldása    960

Hibakeresés a Web App Debugger segítségével    963

Többcélú webmodul készítése    966

Adatbázisok dinamikus elérése    968

Lekérdezések és űrlapok    969

Az Apache használata    973

Gyakorlati példák    975

Webes találatszámláló    975

Keresés webes keresőmotorral    978

WebSnap    980

Több oldal kezelése    983

Kiszolgáló oldali parancsfájlok    985

Csatolók    988

Fájlok keresése    993

A WebSnap és az adatbázisok    993

A WebSnap adatmodul    994

A DataSetAdapter    994

A formon lévő adatok szerkesztése    997

Mester-részlet kapcsolatok a WebSnap-ben    999

Munkamenetek, felhasználók és jogosultságok    1001

Munkamenetek használata    1001

Bejelentkezés jelszóval    1003

Hogyan tovább?    1005

 

21. fejezet   Webes programozás az IntraWeb segítségével

Az IntraWeb bemutatása    1008

A webhelyektől a webes alkalmazásokig    1009

Az első pillantás a színfalak mögé    1012

Az IntraWeb szerkezeti felépítésének változatai    1014

IntraWeb alkalmazások létrehozása    1015

Webes adatbázisokat kezelő alkalmazások    1027

Hogyan tovább?    1036

 

22. fejezet   XML megoldások használata

Az XML ismertetése    1038

Az alapvető XML nyelvtan    1039

A jólformált XML kód    1040

Az XML használata    1041

XML dokumentumok kezelése a Delphiben    1043

Programozás a DOM segítségével    1044

XML dokumentum fa nézetben    1045

Dokumentumok készítése a DOM segítségével    1048

XML adatcsatoló felületek    1053

A SAX API használata    1058

XML-leképezés átalakítás útján    1062

Az XML és az Internet Express    1067

Az XMLBroker komponens    1068

JavaScript-támogatás    1069

Mintaprogram készítése    1070

Az XSLT használata    1075

Az XPath használata    1076

Az XSLT a gyakorlatban    1077

Az XSLT és a WebSnap    1078

Közvetlen XSL-átalakítás a DOM segítségével    1080

Nagy XML dokumentumok feldolgozása    1082

ClientDataSet komponensből XML dokumentumba    1082

XML dokumentumból ClientDataSet komponensbe    1084

Hogyan tovább?    1086

23. fejezet   A webszolgáltatások és a SOAP protokoll

Webszolgáltatások    1088

A SOAP és a WSDL    1088

A BabelFish Translations fordító szolgáltatás    1089

Webszolgáltatások készítése    1092

Valutaváltó webszolgáltatás    1093

Adatbázisban lévő adatok lekérése    1097

A SOAP fejlécek hibakeresése    1101

Már meglévő osztály bejegyzése webszolgáltatásként    1103

DataSnap SOAP protokollal    1103

A DataSnap SOAP kiszolgáló elkészítése    1104

A DataSnap SOAP ügyfél elkészítése    1106

A SOAP és a többi DataSnap kapcsolat összehasonlítása    1106

A mellékletek kezelése    1107

Az UDDI támogatása    1109

Mi az az UDDI?    1110

Az UDDI a Delphi 7-ben    1111

Hogyan tovább?    1114

 

24. fejezet   A Microsoft .NET a Delphiszemszögébőlnézve

A Delphi for .NET Preview telepítése    1116

A telepített program ellenőrzése    1118

{$APPTYPE CONSOLE}    1118

A Microsoft .NET felülete    1120

A közös nyelvű infrastruktúra (CLI)    1120

A közös nyelvű futásidejű környezet (CLR)    1122

Szerelvények    1124

A közvetítőnyelv    1125

Felügyelt és biztonságos kód    1127

A közös típusrendszer    1128

Szemétgyűjtés    1131

Szemétgyűjtés és hatékonyság    1136

Telepítés és változatok    1137

Hogyan tovább?    1140

 

25. fejezet   Delphi for .NET Preview: a nyelv és a futásidejű könyvtár

Elavult nyelvi szolgáltatások a Delphiben    1142

Elavult típusok    1142

Karakterláncok és egyéb típusok    1142

Elavult szolgáltatások    1143

A Delphi új nyelvi szolgáltatásai    1144

Egység-névterek    1144

Bővített azonosítók    1147

A final és a sealed kulcsszavak    1147

A láthatóság és hozzáférés új szintjei    1148

Statikus osztálytagok    1148

Beágyazott típusok    1149

Több típussal rendelkező események    1149

Egyedi tulajdonságok    1151

Osztálysegítők    1152

A futásidejű könyvtár és a VCL    1153

Osztálysegítők a futásidejű könyvtárhoz    1153

A VCL    1154

Betekintés a VCL.NET forráskódjába    1155

További VCL mintaprogramok    1157

Microsoft könyvtárak használata    1158

Az ASP.NET és a Delphi nyelv    1165

Hogyan tovább?    1168

 

A. függelék   További Delphi-eszközök a szerzőtől

A CanTools varázslók    1169

VclToClx átalakítóprogram    1171

Object Debugger    1172

Memory Snap    1173

Engedélyek és hozzájárulások    1174

 

B. függelék   További Delphi-eszközök más forrásokból

Előre telepített nyílt forráskódú Delphi-komponensek    1175

További nyílt forráskódú projektek    1175

Project JEDI    1176

GExperts    1176

A Delphree webhely    1177

DUnit    1177

 

C. függelék   További ingyenes könyvek a Delphiről

Essential Pascal    1179

Essential Delphi    1180

Delphi Power Book    1180

 

Köszönetnyilvánítás   1181

Tárgymutató   1183

Vissza a lap tetejére