Főoldal | Könyvlista | Gyorskereső

Átmenetileg a rendelés és szállítás szünetel
Delphi 7 Mesteri Szinten I. kötet

Delphi 7 Mesteri Szinten I. kötet

Marco Cantú:
Delphi 7 Mesteri Szinten I. kötet


Megjelenés: 2003
Kiskapu Kiadó
656 oldal, bolti ár: 4200,- Ft

A könyv elfogyott
utánnyomás nem várható

A könyv ismertetése

Vissza a lap tetejére | A könyv tartalomjegyzéke

Marco Cantú:
Delphi 7 Mesteri Szinten I. kötet

A Delphi 7 mesteri szinten teljesen átdolgozott és frissített kiadása mindenki kedvenc Delphi-programozási könyvének, amely talán a legteljesebben mutatja be a Delphi 7 fejlesztőkörnyezet szolgáltatásait. A világhírű Marco Cantu ezúttal is olvasmányos stílusban, kezdők és haladók számára is érthetően mutatja be a Delphit, az objektumközpontú osztálykönyvtártól a webes alkalmazások építéséig.

A korábbi kiadásokban szereplő alapszintű bevezetők nagy része ezúttal kimaradt, így még teljesebb áttekintést és még több – közel 300, a kulcsfontosságú területeket bemutató – gyakorlati példát kapunk, ugyanakkor továbbra sincs szükség komolyabb előképzettségre, de ismerni kell a programozás alapjait általában. A kötet – elsősorban a webes programozás területén – annyi újdonságot tartalmaz, hogy akkor is megéri elolvasni, ha az előző kiadásokat már ismerjük.

Bevezető

Amikor Zack Urlocker először mutatta meg nekem az akkor még kiadás előtt álló Delphit, azonnal rájöttem, micsoda kincset jelent majd ez a fejlesztőkörnyezet számomra és más programozók számára is. Míg korábban a Windows C++ könyvtáraival kellett kínlódnunk, a Delphi kiválóan egyesítette magában az objektumközpontú és a vizuális programozás előnyeit. Hamarosan nem csupán Windows rendszeren dolgozhattunk vele, hanem Linuxon is, és ma már a .NET keretrendszert is támogatja.

A Delphi 7 folytatja a hagyományokat és a VCL szilárd alapjaira épülő, rendkívül sokoldalú fejlesztőkörnyezetet biztosít. Ha adatbázis-kezelésről, ügyfél-kiszolgáló típusú megoldásokról, többrétegű alkalmazásokról, internetes vagy intranetes programokról van szó, a Delphi éppúgy ideális választásnak bizonyul, mint ha a legfontosabb szempont a hatékonyság és a nagyfokú ellenőrizhetőség. Az e kötetben bemutatott fogások elsajátításával a fent említett célokat kivétel nélkül elérhetjük és megismerkedhetünk a Delphi 7 újdonságaival is.

A Delphi hét kiadása

A Delphi első kiadásának legmegkapóbb szolgáltatásai a form alapú és valóban objektumközpontú megközelítés, a villámgyors fordítóprogram, a nagyszerű adatbázis-támogatás, a hagyományos Windows-programozással való szoros együttműködés, és a komponensek voltak - mindezek hátterében pedig az egyszerre erőteljes és rugalmas Object Pascal nyelv állt.

A Delphi 2 még jobban sikerült: a legfontosabb újításokat a Multi-Record objektum, a továbbfejlesztett adatrács, az OLE Automation, a variant adattípus, és a Windows 95 teljeskörű támogatása, a long string adattípus, illetve a vizuális formöröklés jelentették. A Delphi 3-ban aztán megjelent a kódbetekintés, a DLL-hibakeresés, megjelentek a komponenssablonok, a TeeChart, a Decision Cube, a WebBroker, a komponenscsomagok, az ActiveForm-ok, és a felületeknek köszönhetően megvalósult a COM-mal való meglepően jó együttműködés.

A Delphi 4-ben megismerkedhettünk az AppBrowser szerkesztővel, a Windows 98 lehetőségeit kihasználó új szolgáltatásokkal, a javított OLE- és COM-támogatással, valamint bővült az adatbázis-komponensek köre, még több VCL osztály állt rendelkezésünkre, és a fejlesztőkörnyezet immár támogatta a vezérlők rögzítését és leválasztását is. A Delphi 5 még több területen bővítette a lehetőségeket (felsorolni nem is lehet mindet). Újdonságai voltak a bővített adatbázis-támogatás (ADO és InterBase adathalmazokkal), a javított MIDAS-változat internetes támogatással, a TeamSource változatkezelő eszköz, a más nyelvre való fordítás lehetősége, illetve a keretek, valamint számos új komponenst is tartalmazott.

A Delphi 6 mindezen szolgáltatásokat - a Component Library for Cross-Platform (CLX) segítségével - kiegészítette a rendszerfüggetlen fejlesztés lehetőségével, valamint bővítette a futásidejű könyvtárat, bevezette a dbExpress adatbázismotort, kivételes támogatást nyújtott a webszolgáltatásokhoz és az XML-hez, s emellett erőteljes webfejlesztési keretrendszerrel, még barátságosabb felhasználói felülettel, és seregnyi új komponenssel és osztállyal büszkélkedhetett, amelyeket e könyvben is bemutatunk.

A Delphi 7 az új szolgáltatásokat még hatékonyabbá és megbízhatóbbá teszi (gondoljunk a SOAP-támogatás és a DataSnap bevezetésére), és a legújabb megoldásokhoz (Windows XP témák, UDDI stb.) is támogatást nyújt, de ami talán a legfontosabb, hasznos külső eszközök egész sorát biztosítja, a RAVE jelentéskészítő motortól az IntraWeb webalkalmazás-fejlesztőn keresztül a ModelMaker tervezési környezetig. Végezetül, azzal, hogy megjelent benne (még ha csak próbaképpen is) a Borland első olyan Pascal/Delphi-fordítóprogramja, amely nem az Intel típusú processzorokhoz, hanem a .NET CIL platformjához készült, a Delphi egy új világra is ablakot nyitott.

A Delphi nagyszerű, könnyen használható eszköz, de a felszín mögött igen összetett programozási környezet rejlik. A Delphi nyelv rejtelmeinek, a - készen kapott vagy magunk által készített- komponensek használatának, az adatbázis-kezelő és ügyfél-kiszolgáló alkalmazások fejlesztésének, a Windows- és COM-programozás kulcsfontosságú elemeinek, illetve a webes vagy internetes megoldásoknak az elsajátítása sok időt és gyakorlást igényel - a könyv ehhez nyújt segítséget.

A könyv megértéséhez a fent említett témakörökről nem kell különösebb ismeretekkel rendelkeznünk, de szükséges, hogy ismerjük a programozás alapjait. Jelentős könnyebbséget jelenthet, ha már dolgoztunk a Delphi valamelyik korábbi változatával, különösen mert a korábbi kiadások bevezető anyagai e kötetből nagyrészt hiányoznak. (A Pascal nyelvbe bevezető, illetve az alapokkal foglalkozó anyagok a szerző webhelyén továbbra is megtalálhatók; erről a C függelék ad további információt.)

A könyv felépítése

A könyv négy részre oszlik:

    Az I. rész első fejezete a Delphi 7 fejlesztőkörnyezetének újdonságait mutatja be, majd a Delphi nyelv és a futásidejű könyvtár (RTL), illetve a vizuális komponenskönyvtár (VCL) bemutatása következik. Négy fejezet az általánosan használt vezérlők használatának alapjaival, az összetettebb felhasználói felületek fejlesztésével, és a formok használatával foglalkozik.

    A II. rész a Delphi alkalmazások szerkezetét taglalja, illetve az egyéni komponensek fejlesztésével, a könyvtárak és csomagok használatával, a ModelMakerrel való modellezéssel, és a COM+-szal ismertet meg.

    A III. rész az egyszerű adatbázis-eléréssel kezd, majd az adatfüggő vezérlők teljeskörű áttekintését adja, illetve bemutatja az ügyfél-kiszolgáló típusú programozást, a dbExpresst, az InterBase-t, az ADO-t, a DataSnap-et, az egyéni adatfüggő vezérlők és adathalmazok készítését, valamint a jelentéskészítést.

    A IV. rész először a TCP/IP foglalatokat tárgyalja, ezután az internetprotokollok és az Indy következnek, majd az olyan területek, mint a (WebBroker, WebSnap, és IntraWeb alapú) webkiszolgálói bővítmények, végül az XML és a webszolgáltatások kerülnek terítékre.

Ahogy a fenti összefoglalóból is kiderül, a könyvet kezdő és tapasztaltabb Delphi-programozók is haszonnal forgathatják.

Amint már korábban is említettem, e könyvben még inkább a Delphi gyakorlati használatára helyeztem a hangsúlyt, így a korábbi kiadások referenciaanyaga szinte teljes egészében kimaradt. A Delphi elektronikus dokumentációja részletesen bemutatja valamennyi tagfüggvényt és komponenstulajdonságot, így azoknak e kötetben való tárgyalása felesleges lett volna, ráadásul a Delphi további fejlesztései hamar elavulttá tehetnék a könyvet. Egyébként is célszerű az itt bemutatott megoldásokat a gyakorlatban is kipróbálni, ha pedig már úgyis a Delphi előtt ülünk, a súgófájlok kéznél lesznek.

Emellett persze törekedtem arra, hogy a könyv minél olvasmányosabb legyen, és ne kelljen feltétlenül a számítógép előtt ülni ahhoz, hogy megértsük. A számos képernyőkép és kódrészlet is ezt a célt szolgálja, az áttekinthetőséget pedig a forráskód-elemek eltérő szedése segíti.

Ingyenes forráskód a Weben

A könyv lelkét a példák jelentik: minden fogalom vagy komponens bemutatása után egy (vagy több) ténylegesen használható mintaprogramot találunk (összesen több mint háromszázat), amelyek egy 2 MB-nál kisebb ZIP fájlba összefogva mind a Sybex webhelyéről (www.sybex.com), mind a saját webhelyemről (www.marcocantu.com) letölthetők. A példák többsége igen egyszerű és egy-egy szolgáltatásra összpontosít. A bonyolultabb példákat gyakran lépésről lépésre építjük fel, részmegoldásokat és fokozatos javításokat tartalmazó köztes lépésekkel. A példák a Kiskapu Kiadó honlapjáról is letölthetők a http://kiado.kiskapu.hu/48 címről.

A könyvben bemutatott egyes adatbázis-kezelő mintaprogramok a Delphi minta-adatbázisfájljainak telepítését is igényelhetik; ezek szerencsére már a Delphi alapértelmezett telepítése során a gépre kerülnek. Másoknak az InterBase EMPLOYEE minta-adatbázisára van szükségük (így természetesen az InterBase kiszolgálóra is).

A webhelyemen a forráskódok HTML-változata is helyet kapott, amelyben a kiemelések révén a nyelvi elemek áttekinthetőbbek, a kulcsszavak és azonosítók (többek között az osztályok, függvények, tagfüggvények és tulajdonságok nevei) között pedig teljes kereszthivatkozási rendszert építettem ki. (Ez még nem teljes keresőmotor, de közel áll hozzá.) A HTML-kereszthivatkozások lehetővé teszik, hogy egy böngésző segítségével megkeressük mindazokat a mintaprogramokat, amelyek a keresett Delphi kulcsszót vagy azonosítót használják.

A fájlokat egyszerű könyvtárszerkezetbe rendeztem: minden fejezethez egy-egy mappa tartozik, az egyes mintaprogramokhoz pedig egy-egy almappa (pl. 03FilesList). A szövegben a mintaprogramokra egyszerűen a nevükkel hivatkozom (pl. FilesList).

Ne felejtsük el elolvasni a forráskód-archívum readme fájlját, ami fontos információkat tartalmaz a programok hatékony, illetve jogszerű felhasználásával kapcsolatban!

Hogyan léphetünk kapcsolatba a szerzővel?

Ha kérdéseink merülnének fel a könyvvel vagy a bemutatott mintaprogramokkal kapcsolatban, hibákat fedeztünk fel bennük, vagy csak egyszerűen el szeretnénk mondani a véleményünket arról, hogy mely példákat találtuk a leghasznosabbnak és melyeket a legkevésbé, forduljunk bátran a kiadóhoz vagy a szerzőhöz.

    A Sybex webhelyén (www.sybex.com) megtalálhatjuk a szöveg, illetve a forráskódok esetleges javított változatát. Ha véleményt szeretnénk mondani a könyvről, kattintsunk a Contact Sybex hivatkozásra, majd válasszuk a Book Content Issues lehetőséget. Ekkor egy űrlap jelenik meg, ahová beírhatjuk észrevételeinket.

    A szerző webhelye (www.marcocantu.com) további információkkal szolgál a könyvről és a Delphiről. Itt számos kérdésre választ kaphat az olvasó, ha végigböngészi az itt található híreket, szakmai cikkeket, ingyenes elektronikus könyveket, és Delphi-hivatkozásokat, vagy kipróbálja a bemutatott különféle programozási fogásokat, illetve kiegészítő Delphi komponenseket és eszközöket.

    Végezetül, a szerző (angol vagy olasz nyelvű) elektronikus levélben is elérhető a marco@marcocantu.com címen.

A könyv tartalomjegyzéke

Vissza a lap tetejére | A könyv ismertetése

Marco Cantú:
Delphi 7 Mesteri Szinten I. kötet

1. fejezet ...... A Delphi 7 integrált fejlesztőkörnyezete

A Delphi kiadásai ...... 2

A fejlesztőkörnyezet ...... 3

Egy fejlesztőkörnyezet két könyvtárhoz ...... 4

Asztalbeállítások ...... 4

Környezeti beállítások ...... 5

Menük ...... 6

Az Environment Options ablak ...... 7

Az elvégzendő feladatok listája ...... 7

Bővített fordítói üzenetek és keresési eredmények a Delphi 7-ben ...... 9

A Delphi szerkesztő ...... 10

A kódböngésző ...... 12

Böngészés a szerkesztőben ...... 13

Osztálykiegészítés ...... 14

Kódbetekintés ...... 15

Gyorsbillentyűk a szerkesztőben ...... 18

Betölthető nézetek ...... 19

A formtervező ...... 21

Az objektumvizsgáló ...... 23

Az objektumfa nézet ...... 25

A komponenspaletta titkai ...... 27

Komponensek másolása és beillesztése ...... 28

A komponenssablonoktól a keretekig ...... 30

Projektek kezelése ...... 32

Projektbeállítások ...... 34

Projektek fordítása és felépítése ...... 35

A projekt osztályainak böngészése ...... 38

Kiegészítő és külső Delphi eszközök ...... 39

A rendszer által előállított fájlok ...... 40

Forráskód-fájlok ...... 45

Az objektumtár ...... 47

A hibakereső újdonságai a Delphi 7-ben ...... 50

Hogyan tovább? ...... 50

2. fejezet ...... A Delphi programozási nyelv

A nyelv központi szolgáltatásai ...... 52

Osztályok és objektumok ...... 52

A tagfüggvényekről bővebben ...... 55

Komponensek dinamikus létrehozása ...... 55

Betokozás ...... 56

Privát, védett és nyilvános ...... 57

Betokozás tulajdonságokkal ...... 59

A betokozás és a formok ...... 62

Konstruktorok ...... 64

A destruktorok és a Free tagfüggvény ...... 65

A Delphi objektumhivatkozási modellje ...... 66

Objektumok értékül adása ...... 67

Az objektumok és a memória ...... 69

Öröklés meglévő típusokból ...... 71

A védett mezők és a betokozás ...... 72

Öröklődés és típusmegfelelőség ...... 74

Késői kötés és többalakúság ...... 75

Tagfüggvények felülbírálása ...... 77

Virtuális és dinamikus tagfüggvények ...... 79

Elvont tagfüggvények ...... 80

Biztonságos típusátalakítás ...... 81

Felületek használata ...... 83

Kivételkezelés ...... 86

A finally blokk ...... 86

Kivételosztályok ...... 88

A hibák naplózása ...... 90

Osztályhivatkozások ...... 91

Komponensek létrehozása osztályhivatkozásokkal ...... 93

Hogyan tovább? ...... 95

3. fejezet ...... A futásidejű könyvtár

A futásidejű könyvtár egységei ...... 98

A System és a SysInit egységek ...... 100

A SysUtils és a SysConst egységek ...... 102

A Math egység ...... 106

A ConvUtils és az StdConvs egységek ...... 109

A DateUtils egység ...... 109

Az StrUtils egység ...... 110

A Types egység ...... 112

A Variants és a VarUtils egység ...... 112

A DelphiMM és a ShareMem egységek ...... 114

COM egységek ...... 115

Adatok átváltása ...... 115

Mi a helyzet a valuták átváltásával? ...... 119

Fájlok kezelése a SysUtils egységgel ...... 122

A TObject osztály ...... 124

Adatok megjelenítése az osztályról ...... 127

Hogyan tovább? ...... 128

4. fejezet ...... Az osztálykönyvtár

Az RTL csomag, a VCL és a CLX ...... 130

A VCL hagyományos részei ...... 130

A CLX felépítése ...... 132

A könyvtár VCL-függő részei ...... 133

A TPersistent osztály ...... 133

A published kulcsszó ...... 135

Tulajdonságok név szerinti elérése ...... 137

A TComponent osztály ...... 139

Birtoklás ...... 140

A tulajdonos módosítása ...... 142

A Name tulajdonság ...... 144

Mezők eltávolítása a formról ...... 145

Formmezők elrejtése ...... 145

A testreszabható Tag tulajdonság ...... 147

Események ...... 147

Események a Delphiben ...... 148

Tagfüggvénymutatók ...... 148

Az események tulajdonságok ...... 150

Listák és tároló osztályok ...... 152

Listák és karakterlánc-listák ...... 152

Gyűjtemények ...... 156

Tároló osztályok ...... 156

Rögzített típusú tárolók és listák ...... 159

Folyamok ...... 162

A TStream osztály ...... 162

Folyamosztályok ...... 164

Fájlfolyamok használata ...... 165

A TReader és a TWriter osztályok ...... 166

A folyamok és a maradandóság ...... 167

Folyamok tömörítése a Zlib könyvtárral ...... 173

A VCL magja és a BaseCLX egységek ...... 174

A Classes egység ...... 174

Hogyan tovább? ...... 176

5. fejezet ...... Vizuális vezérlők

VCL és VisualCLX ...... 178

A Delphi kettős könyvtártámogatása ...... 180

A vizuális könyvár kiválasztása ...... 184

Kész programok átalakítása ...... 186

A TControl osztály és leszármazottai ...... 187

A Parent tulajdonság ...... 188

A vezérlő méretéhez és helyzetéhez kapcsolódó tulajdonságok ...... 189

Engedélyezés és láthatóság ...... 189

Betűtípusok ...... 190

Színek ...... 190

A TWinControl osztály (VCL) ...... 191

A TWidgetControl osztály (CLX) ...... 192

A komponenspaletta ...... 193

Szövegbeviteli komponensek ...... 193

Lehetőségek kiválasztása ...... 197

Listák ...... 198

Tartományok ...... 204

Parancsvezérlők ...... 206

Vezérlőkhöz kapcsolódó általános megoldások ...... 209

A bemeneti fókusz kezelése ...... 209

Vezérlők rögzítése ...... 212

A form felosztása ...... 213

Gyorsbillentyűk ...... 216

Leírások az eszköztáron ...... 216

Tulajdonos által rajzolt vezérlők ...... 219

ListView és TreeView vezérlők ...... 224

Grafikus hivatkozási listák ...... 224

Adatok faszerkezetben ...... 230

A DragTree program hordozható változata ...... 232

Egyedi csomópontok a fában ...... 234

Hogyan tovább? ...... 236

6. fejezet ...... A felhasználói felület kiépítése

Többlapos formok ...... 238

A PageControl és TabSheet komponensek ...... 238

Képnézegető fülekkel ...... 243

Varázslók felhasználói felülete ...... 248

A ToolBar vezérlő ...... 251

A RichBar példa ...... 251

Menü és kombinált lista az eszköztáron ...... 254

Egy egyszerű állapotsor ...... 255

Témák és stílusok ...... 258

CLX stílusok ...... 258

Windows XP témák ...... 259

Az ActionList komponens ...... 261

Beépített műveletek a Delphiben ...... 264

Műveletek a gyakorlatban ...... 265

Egy szerkesztőprogram eszköztára és műveletlistája ...... 270

Eszköztár-tárolók ...... 272

A ControlBar komponens ...... 273

Rögzítés és leválasztás a Delphiben ...... 276

Eszköztárak rögzítése vezérlősávokon ...... 277

Rögzítés lapvezérlőkhöz ...... 282

Az ActionManager architektúra ...... 284

Egy egyszerű bemutatóprogram ...... 286

Rég nem használt menüpontok ...... 289

Meglevő programok átírása ...... 292

Listaműveletek használata ...... 292

Hogyan tovább? ...... 296

7. fejezet ...... Formok használata

A TForm osztály ...... 298

Egyszerű formok használata ...... 298

A formstílus ...... 300

A szegélystílus ...... 301

A szegély ikonjai ...... 303

További ablakstílusok alkalmazása ...... 305

Bemenet fogadása formokon ...... 307

A billentyűzet eseményeinek figyelése ...... 307

Egérbemenet fogadása ...... 309

Rajzolás és áthúzás az egérrel ...... 311

Festés formokra ...... 315

Különleges eljárások: alfa átmenet, színkulcs és az animációs API ...... 317

Helyzet, méret, görgetés és méretezés ...... 318

A formok helyzete ...... 319

Rögzítés a képernyőhöz (Delphi 7) ...... 319

A formok és belső területük mérete ...... 320

Formok méretkorlátozása ...... 320

Formok görgetése ...... 321

Formok méretezése ...... 326

Formok automatikus méretezése ...... 328

Formok létrehozása és bezárása ...... 330

Események a form létrehozásánál ...... 331

A formok bezárása ...... 332

Párbeszédablakok és egyéb másodlagos formok ...... 333

Második form hozzáadása a programhoz ...... 333

Másodlagos formok létrehozása futási időben ...... 334

Párbeszédablakok létrehozása ...... 337

A RefList program párbeszédablaka ...... 337

Nem modális párbeszédablakok ...... 339

Beépített párbeszédablakok ...... 342

Általános Windows párbeszédablakok ...... 342

A párbeszédablakok áttekintése ...... 344

Névjegyek, nyitóképernyők ...... 345

Nyitóképernyő készítése ...... 345

Hogyan tovább? ...... 348

8. fejezet ...... A Delphi alkalmazások felépítése

Az Application objektum ...... 350

Az alkalmazásablak megjelenítése ...... 352

Alkalmazások és formok aktívvá tétele ...... 352

Formok nyomon követése a Screen objektum segítségével ...... 353

Az eseményektől a szálakig ...... 357

Eseményvezérelt programozás ...... 358

A Windows üzenetkézbesítése ...... 359

Háttérfolyamatok és párhuzamosság ...... 360

Többszálas alkalmazások ...... 360

A programok már futó példányainak ellenőrzése ...... 363

A programok főablakának keresése ...... 363

Mutexek használata ...... 364

Ablakok keresése ...... 365

Felhasználói Windows üzenetek kezelése ...... 366

MDI alkalmazások készítése ...... 367

MDI a Windowsban: technikai áttekintés ...... 367

Keret- és gyermekablakok a Delphiben ...... 368

Egy teljes ablakmenü felépítése ...... 369

MDI alkalmazások különböző gyermekablakokkal ...... 372

Gyermekformok használata és menük egyesítése ...... 373

A főform ...... 374

Az MDI ügyfélablak alosztályozása ...... 375

Vizuális formöröklés ...... 376

Származtatás az alapformból ...... 377

Többalakú formok ...... 381

Keretek ...... 383

Lapok és keretek ...... 386

Több keret lapok nélkül ...... 389

Alapformok és felületek ...... 391

Alap formosztály használata ...... 391

Felületek használata ...... 395

A Delphi memóriakezelője ...... 396

Hogyan tovább? ...... 398

9. fejezet ...... Komponensek létrehozása

A Delphi könyvtár kibővítése ...... 400

Komponenscsomagok ...... 400

A komponenskészítés szabályai ...... 401

Az alapvető komponensosztályok ...... 402

Az első komponens elkészítése ...... 403

A betűtípus-választó kombinált lista ...... 403

Csomagok készítése ...... 408

A betűtípus-választó kombinált lista használata ...... 411

Bitképek hozzáadása a komponenspalettához ...... 412

Összetett komponensek készítése ...... 413

Belső komponensek ...... 414

Alkomponensek közzététele ...... 415

Külső komponensek ...... 417

Felület típusú komponenshivatkozások ...... 420

Összetett grafikus komponensek ...... 424

Felsoroló típusú tulajdonság meghatározása ...... 425

A Paint tagfüggvény megírása ...... 427

TPersistent tulajdonságok megadása ...... 429

Saját esemény meghatározása ...... 431

Tulajdonságkategóriák bejegyzése ...... 434

A Windows vezérlők testreszabása ...... 435

Számbeviteli mezők ...... 436

Hanglejátszó gombok ...... 439

Belső üzenetek kezelése: egy aktív gomb ...... 441

Komponensüzenetek és -értesítések ...... 442

Komponensértesítések ...... 445

Párbeszédablak a komponensben ...... 447

Nem látható komponensek használata ...... 450

Gyűjteménytulajdonságok ...... 451

Saját műveletek megadása ...... 455

Tulajdonságszerkesztő készítése ...... 458

Szerkesztő a hangtulajdonságok beállítására ...... 459

A tulajdonságszerkesztő telepítése ...... 462

Komponensszerkesztő készítése ...... 464

A TComponentEditor osztály és leszármazottai ...... 464

Komponensszerkesztő a ListDialog komponenshez ...... 465

A komponensszerkesztő bejegyzése ...... 467

Hogyan tovább? ...... 467

10. fejezet ...... Könyvtárak és csomagok

A DLL-ek szerepe a Windowsban ...... 470

Mi is az a dinamikus csatolás? ...... 470

Mire valók a DLL-ek? ...... 471

A DLL-ek készítésének alapszabályai ...... 472

A meglévő DLL-ek használata ...... 473

C++ DLL-ek használata ...... 474

DLL-ek létrehozása a Delphiben ...... 476

Az első DLL-ünk elkészítése a Delphiben ...... 476

Delphi DLL-ek hívása ...... 480

Delphi DLL-ek haladóknak ...... 481

Projektek és könyvtárak neveinek módosítása ...... 481

DLL-függvények meghívása futásidőben ...... 483

Delphi formok elhelyezése egy könyvtárban ...... 485

Könyvtárak a memóriában: kód és adat ...... 487

Adatok megosztása memóriafájlok segítségével ...... 489

Delphi csomagok használata ...... 491

Csomagváltozatok ...... 492

Csomagon belüli formok ...... 494

Csomagok betöltése futásidőben ...... 496

Felületek használata csomagokban ...... 498

A csomagok szerkezete ...... 502

Hogyan tovább? ...... 506

11. fejezet ...... Modellezés és objektumközpontú programozás (a ModelMaker eszközzel)

A ModelMaker belső modelljének ismertetése ...... 508

A modellezés és az UML ...... 509

Osztálydiagramok ...... 509

Sorrenddiagramok ...... 512

Használatieset- és egyéb diagramok ...... 513

Nem UML diagramok ...... 514

A diagramok közös elemei ...... 515

A ModelMaker kódkészítési szolgáltatásai ...... 516

A Delphi és a ModelMaker együttműködése ...... 517

A kódmodell kezelése ...... 519

A Unit Code Editor ...... 520

A Method Implementation Code Editor ...... 523

A Difference nézet ...... 524

Az Event Types nézet ...... 525

Dokumentáció és makrók ...... 526

A dokumentáció és a megjegyzések ...... 526

Makrók használata ...... 528

A kód feljavítása ...... 528

Tervezési minták alkalmazása ...... 530

Kódsablonok ...... 534

Alig ismert nyalánkságok ...... 537

Hogyan tovább? ...... 538

12. fejezet ...... A COM-tól a COM+-ig

Az OLE és a COM rövid története ...... 540

Az IUnknown megvalósítása ...... 541

Globálisan egyedi azonosítók ...... 543

Az osztálygyárak szerepe ...... 545

Első COM kiszolgálónk ...... 546

COM felületek és objektumok ...... 547

A COM objektumok létrehozása ...... 550

A COM kiszolgáló tesztelése ...... 550

A felülettulajdonságok használata ...... 552

Virtuális tagfüggvények hívása ...... 553

Automation ...... 553

Az Automation hívások átadása ...... 556

Automation kiszolgáló készítése ...... 558

A típuskönyvtár-szerkesztő ...... 558

A kiszolgáló kódja ...... 560

Az Automation kiszolgáló bejegyzése ...... 562

Írjunk ügyfelet a kiszolgálóhoz! ...... 562

Az Automation objektumok hatóköre ...... 565

Komponensbe épített kiszolgálók ...... 566

COM adattípusok ...... 568

Együttműködés az Office programokkal ...... 569

Összetett dokumentumok ...... 570

A tároló komponensek ...... 571

A belső objektumok használata ...... 573

ActiveX vezérlők ...... 574

ActiveX vezérlők vagy Delphi komponensek? ...... 576

ActiveX vezérlők használata a Delphiben ...... 576

ActiveX vezérlők készítése ...... 578

Egy ActiveX nyíl ...... 579

Új tulajdonságok hozzáadása ...... 580

Tulajdonságlap hozzáadása ...... 581

ActiveFormok ...... 584

ActiveX a weblapokon ...... 585

A COM+-ról dióhéjban ...... 587

COM+ komponens készítése ...... 588

Tranzakciós adatmodulok ...... 591

A COM+ eseményei ...... 592

A COM és a .NET a Delphi 7-ben ...... 595

Hogyan tovább? ...... 598

 

Tárgymutató ...... 599

Vissza a lap tetejére

mesekönyv

szoftver