Főoldal | Könyvlista | Gyorskereső

Átmenetileg a rendelés és szállítás szünetel
pdf + print 2.0 - PDF-kézikönyv a nyomdai el?készítésben érdekeltek részére

pdf + print 2.0

PDF-kézikönyv a nyomdai el?készítésben érdekeltek részére

Bernd Zipper:
pdf + print 2.0
PDF-kézikönyv a nyomdai el?készítésben érdekeltek részére

Megjelenés: 2002
Kék Kft.
240 oldal, bolti ár: 4999,- Ft

Internetes ár (-5%): 4749,- Ft

db

A könyv ismertetése

Vissza a lap tetejére | A könyv tartalomjegyzéke

A kiadványszerkesztés a számítástechnika fejlődésével és alkalmazásával soha nem látott fejlődést mutatott az utóbbi évtizedben. Az új technológiák a már meglévő feladatok megkönnyítését célozták vagy új lehetőségeket adtak az információ különböző médiákban való átadására, megjelenítésére. Elég ha az interneten közvetített félelmetes mennyiségű adat áramlására gondolunk. Az új elgondolások, eszközök kapcsán új terminológiákkal, fogalmakkal kell megismerkedni.
Néhány rövidítés mögött azonban igen bonyolult, sokrétű ismeret halmozódott fel. Az operátorok számára igen fontos, hogy ezekkel a folyamatosan fejlesztett lehetőségekkel lépést tartsanak, a különbségeket megismerjék, különben a napi munka meglehetősen nehézzé válhat. A kiadványszerkesztésben az egyik mérföldkő a PostScript nyelv megjelenése volt, amely a számítástechnika és a kiadványszerkesztés közös felületeként definiált. Talán még a PostScript megjelenésénél is nagyobb hatást gyakorolt az "utódként" aposztrofált PDF (Portable Document Format). Furcsa az hogy az Adobe a PDF indításakor elsődlegesen a web kiszolgálását célozta meg. A fejlesztések során a PDF egyre alkalmasabbá vált a nyomtatás irányú kiadványszerkesztés igényeinek és céljainak kiszolgálására, olyannyira, hogy ma már a PostScript egyre jobban kiszorul. A PDF nemcsak azért jelentős, mert lapleírónyelvként újradefiniálta a kiadványszerkesztés munkafolyamatát, hanem a PDF-állományok több médiacsatornán is remekül használhatók.
A nyomtatás és a kiadvényszerkesztés számos feladatot ró az operátorokra, amelyek vagy a nyomtatások technológiai adottságaiból adódnak (kilövés, alátöltés, színszámítás, színrebontás…) vagy a munkafolyamat kapcsán származnak olyan kérdések, mint a korrektúrafordulók hatékony megoldása, a készenléti állapot figyelése, a mesterállományok kezelése, archíválása, az elkülönült szereplők információ cseréje, hogy csak néhány példát említsünk.
A PDF-bázisú folyamatok ma már mindezekre a kérdésekre választ adnak. A többszáz rendelkezésre álló PDF-kiegészítő program lehetőségeit összehangolni és tudatosan kezelni nem kis feladat, ugyanakkor előre tervezhető, reprodukálható, dinamikusan kezelhető munkafolyamat részeseivé válhatunk. Ez ma már nem megkerülhető kényszer.
A könyv a nyomtatás és a kiadványszerkesztés feladatait elemezve javaslatokat tesz az egyes feladatok megoldására különböző PDF-bázison működő programok segítségével. Nem helyettesítjük a kézikönyveket inkább az alkalmazások célorientált hasznosságára helyezzük a hangsúlyt.
Ez a könyv, pdf+print 2.0, a frissített változata annak a németnyelvű jegyzetnek, amelyet az Internetől száznegyvenezernél több példányban töltöttek le.
A szerző segítségül ajánlja azoknak, legyenek kezdők vagy szakemberek, akik szeretnék megtanulni, miként lehet a PDF feldolgozását a nyomtatott és más médiában kézben tartani. Ez a könyv elégséges információt kínál ahhoz, hogy boldoguljon a PDF világban - speciális problémák tárgyalásához e könyv keretei szűknek bizonyultak. Követve a "Nem szükséges mindent ismerni, elég tudni, hol található a kívánt információ" elvet, a könyvben folymatosan és a végén összegyűjtve megadjuk a legfontosabb hivatkozásokat.
Az alapismeretek a www.planetpdf.com és a www.pdfnews.com szájtokról szerezhetők meg, ezen webhelyek folyamatosan tájéloztatást adnak a PDF-fel kapcsolatos legfrisebb hírekrôl, programokról.

... szerző

Bernd Zipper már több, mint tíz éve dolgozik a nyomdai előkészítő iparágban. Mint nyomdaiipari vállalkozások alkalmazottja kezdett a PDF-fel és a PDF technológiával foglalkozni, jelenleg a ZIPCON NewMedia- und Pre-Press Consultinggesellschaft mbH konzultációs cég tulajdonosa és elnöke.
A német szaksajtóban (Publishing Praxis, Deutscher Drucker, Page, MacWelt, stb.) szerzőként és szakértőként rendszeresen publikál, írásai megjelennek a "The Seybold Report"-ban is. Szakterülete az új média és az online szolgáltatások, az e területekkel kapcsolatos fejlesztések beillesztése az üzleti és ipari folyamatokba.
Az Adobe Acrobatokról szóló cikkei fókuszában a kereszt-platformos, több-médiára adott megoldások, honlap készítés és nyomdai előkészítés áll. Mivel alapvetően nem nyomdai előkészítéssel foglalkozott, ezért az előkészítéssel - legyen az nyomdai vagy történjen más média számára - foglalkozó írásaiban olyan hozzáadott információ is szerepel, amely az IT vezető számára segít megérteni a PDF technológia alapú fejlődési stratégiát.
Németnyelvű PDF hír szolgáltatot indított 2001 közepén az Interneten, amely elérhető a www.pdfnews.de címen. Ezen a szájton (hasonlóan konzultációs cége www.zipcon.de honlapjához) naponta frissített PDF információkat kínál német nyelven.

A könyv tartalomjegyzéke

Vissza a lap tetejére | A könyv ismertetése

/pdf+print/basic/
... mi a PDF
... az Acrobat workflow
... adatcsere
... PDF, mint a prepress alapja
... PDF-X nemzetközi szabvány
... PDF a prepress workflowban
... az új Acrobat 5.0
... megjegyzéseket kezelô eszközök
... digitális aláírás

/pdf+print/létrehozás/
... MS-Office és a PDFMaker
... Acrobat Distiller
... munka beállítások/digitális nyomtatás
... munka beállítások/ új kimeneti eszköz

/pdf+print/gyakorlatban/
... digitális proofolás
... prefligh
... szerkesztés
... hiba elhárítás
... PDF és a színek
... imposition
... színre bontás
... alátöltés
... layout létrehozása
... version control
... on-the-fly PDF

/PDF+print/workflow/
... automatizálás
... PDF korrekciós folyamat
... felhasználói munkafolyamat

/pdf+print/információ források/
... internet
... nyomtatásban

Vissza a lap tetejére

mesekönyv

szoftver