Főoldal | Könyvlista | Gyorskereső

Átmenetileg a rendelés és szállítás szünetel
CorelDraw 12 - Angol és magyar változathoz

CorelDraw 12

Angol és magyar változathoz

K?halmi Éva - K?halmi Mariann Tünde:
CorelDraw 12
Angol és magyar változathoz

Megjelenés: 2004 június
ComputerBooks Kiadó
850 oldal, bolti ár: 5590,- Ft

A könyv elfogyott
utánnyomás nem várható

A könyv ismertetése

Vissza a lap tetejére | A könyv tartalomjegyzéke

A CorelDRAW programcsomag az egyik legnépszerűbb grafikai szoftver-együttes a világon, kedvező ára mellé egyszerű kezelhetőség és megbízható működés társul. Könyvünkben a CorelDRAW programcsomag címadó alkalmazásának legfrissebb, 12-es verziójához kínálunk segítséget. Kiadványunkban a CorelDRAW 12 vektorgrafikus rajzolóprogram, és a CorelTRACE 12 vektorizáló program használatához szükséges ismereteket mutatjuk be. E programok segítségével az egyszerű grafikától a művészi poszterig bármit el tudunk készíteni akkor is, ha nincs különleges kézügyességünk. Tervezhetünk névjegyet, emblémát, naptárt, prospektust, szórólapot, meghívót, illusztrációt, fotomontázst, szöveges nyomtatott kiadványt, weblapot - a lehetőségeknek csak a fantáziánk szab határt.

A CorelDRAW 12-es verziója a Windows XP és 2000 rendszerekre optimalizált, működése az előző verzióhoz képest is gyorsabb és stabilabb. A programcsomag népszerűségét várhatóan tovább növeli, hogy az alkalmazások kezelőfelületének nyelve minden indításkor választható, s az angol mellett többek közt magyar nyelven is elérhető. A program új intelligens eszközei leegyszerűsítik a rajzolási folyamatot, például a Smart Drawing (Intelligens Rajzoló) eszköz formafelismerési képességének köszönhetően néhány vázlatos vonás alapján is tökéletes CorelDRAW objektumokat alkothatunk, a Virtual Segment Delete (Virtuális Résztörlő) eszközzel pillanatok alatt megtisztíthatjuk rajzainkat a felesleges vonalaktól, a Dynamic Guides (Dinamikus Segédvonalak) alkalmazásával már létrehozásukkor precízen méretezhetjük és igazíthatjuk objektumainkat, a megújult Eyedropper (Pipetta) eszköz segítségével a színek mellett már különböző objektumjellemzőket is egyszerűen másolhatunk. A programban sok más mellett továbbfejlesztették a szimbólumkezelést, kibővültek az igazítás és igazodás lehetőségei, a szövegkezelést Unicode alapra helyezték, módosultak a három pontos rajzoló eszközök, újratervezték az Object Data (Objektumadat) dokkolót, egyszerűbbé vált az exportálás Office programokba, csak néhányat említve az újdonságokból.

Ajánljuk a könyvünket mindazoknak, akik szeretnének megismerkedni ezzel a sokrétű programmal. Tartalmát úgy állítottuk össze, hogy tankönyvként alkalmas legyen a programok használatához szükséges ismeretek önálló elsajátítására. Az anyag megértését, feldolgozását, a szöveget kiegészítő több mint 900 ábra és illusztráció könnyíti meg.

Haszonnal forgathatják e könyvet azok is, akik már ismerik a program kezelésének alapjait, jártasságot szereztek annak alkalmazásban. Felmerült kérdéseikre könnyen megtalálhatják a válaszokat a részletes tárgymutató és tartalomjegyzék segítségével. A kiadvány kézikönyvként való használatát szolgálja, hogy CorelDRAW fontosabb eszközeinek elnevezései angolul és magyarul is megtalálhatóak a tárgymutatóban.

A könyv anyagát sorrendben feldolgozva az olvasó lépésről lépésre ismerheti meg a CorelDRAW 12 funkcióit és eszközeit, folyamatosan bővülő, egymásra épülő ismeretekhez juthat, amit azonnal fel is tud használni saját gépén gyakorolva. Az első fejezetben a programhasználat legfontosabb tudnivalóit, a CorelDRAW kezelőfelületét tekintjük át röviden. Ez után részletesen foglalkozunk a program alapvető rajzoló és szerkesztő eszközeivel, bemutatjuk hogyan készíthetünk egyszerű objektumokat, alakzatokat, vonalakat, szövegeket, s milyen módokon alakíthatunk ki belőlük összetett képeket, látványos színes grafikákat. Ezt követően sorra vesszük a CorelDRAW különleges hatáseszközeit és speciális funkcióit, az interaktív hatásoktól a lencsékig, a stílusoktól a bitképek kezeléséig. A könyv utolsó fejezeteiben áttekintjük, hogyan tudjuk az elkészült munkákat exportálni, nyomtatni, illetve webre publikálni. A kötet végén a CorelTRACE 12 program bemutatása is helyet kapott.

A CorelDRAW 12-es verziója az alapértelmezett angol mellet más nyelvű, köztük magyar kezelőfelülettel is használható. Könyvünkben az eszközök, a menük, a parancsok, és a kezelőfelület egyéb elemeinek elnevezéseit angolul és magyarul is feltüntettük, így a könyv anyaga mindkét nyelvi változathoz kényelmesen használható.

A könyv szerkezetéről…
A tudnivalókat fejezetenként témákba, témacsoportokba gyűjtöttük, vagyis egy adott kérdéskörhöz tartozó információk egy helyen, egy fejezeten belül találhatók meg. Akik a program alapfunkcióit már ismerik, tudásuk gyarapításához kiválaszthatják a számukra fontos, az érdeklődésüknek megfelelő témákat, s azokat tetszőleges sorrendben tanulmányozhatják.

Akik most kezdenek ismerkedni a CorelDRAW használatával, a fejezeteket sorrendben dolgozhatják fel, mert azok tartalma egymásra épül. A későbbi fejezetek feltételezik a megelőző részek anyagának alapszintű ismeretét.

Az alapvető rajzolási és szerkesztési műveletek alkalmazására a CorelDRAW általában több lehetséges módszert is kínál, ugyanazt a rajzelemet vagy módosítást többféleképpen is létrehozhatjuk, kialakíthatjuk. Igyekeztünk valamennyi technikát bemutatni, így mindenki kiválaszthatja a számára legkényelmesebben használható, az adott feladathoz legpraktikusabb, leggyorsabban célravezető eljárásokat.

Könyvünk szerkesztése során nagy súlyt fektettünk az illusztrációkra és ábrákra. A program kezelőfelületét bemutató képek mellet igen sok szemléltető rajzot, illusztrációt is készítettünk. Ezek egyrészt a tananyag könnyebb megértését segítik, másrészt gyakorló feladatokként is feldolgozhatók, hiszen bármely számítógépes program használatát a legkönnyebben a gyakorlatban kipróbálva sajátíthatjuk el.

A tanulást a fejezetek anyagához kapcsolódó számos tipp és trükk is segíti. A TIPP felirattal jelzett bekezdésekben rövid tanácsok olvashatók, amelyekkel gyorsabbá és egyszerűbbé tehetjük a rajzolást. A TRÜKKök ötletet adhatnak a CorelDRAW eszközeinek, funkciók alkalmazására, gyakran egy feladat megoldásának konkrét lépéseit tartalmazzák.

Bízunk abban, hogy könyvünk áttanulmányozásával, no meg egy kis gyakorlással, olvasóink a CorelDRAW szakértő felhasználóivá válnak, s így nemcsak egy kényelmesen használható munkaeszközzel lesznek gazdagabbak, hanem egyben a művészi ötletek megvalósítását, a szabadidő hasznos eltöltését segítő eszköz birtokába is jutnak.

A könyv tartalomjegyzéke

Vissza a lap tetejére | A könyv ismertetése

1 Első lépések
1.1 Vektorok és bitképek
1.2 Telepítés
1.3 A program indítása
1.4 Dokumentum nyitása és zárása
     1.4.1 Dokumentum megnyitása
     1.4.2 Dokumentum bezárása
     1.4.3 Program bezárása
1.5 A CorelDRAW munkafelülete
     1.5.1 Programablak címsora
     1.5.2 Belső ablak vagy dokumentumablak
     1.5.3 A rajzterület vagy munkaterület
     1.5.4 Vonalzók
     1.5.5 Menüsor (Menu Bar)
             1.5.5.1 Gyorsbillentyűk (Shortcut Keys)
             1.5.5.2 Segédmenü vagy Gyorsmenü
     1.5.6 Szabványos (Standard) eszközsor
     1.5.7 Eszközkészlet (Toolbox)
     1.5.8 Tulajdonságsor (Property Bar)
     1.5.9 Mezők, gombok, csúszkák…
             1.5.9.1 Beviteli mező
             1.5.9.2 Csúszka
             1.5.9.3 Ikon
             1.5.9.4 Lenyitható lista
             1.5.9.5 Lenyitható színpaletta
             1.5.9.6 Lenyíló panel
             1.5.9.7 Jelölőnégyzet, rádiógomb
     1.5.10 Parancssorok, eszközsorok megnyitása és bezárása
     1.5.11 Parancssorok, eszközsorok áthelyezése
     1.5.12 Állapotsor (Status Bar)
     1.5.13 Színpaletta
     1.5.14 Dokkolók (Dockers)
     1.5.15 Párbeszédablakok vagy dialógusablakok
1.6 Egyebek
     1.6.1 Egérműveletek
     1.6.2 Funkcióbillentyűk
     1.6.3 Corel A.R.M.
     1.6.4 Megjelenítés
     1.6.5 Alapértelmezett beállítások (Default settings)
1.7 Információk és súgó
     1.7.1 Egyszerű információk
     1.7.2 Hagyományos súgó
              1.7.2.1 CorelDRAW terminusok
1.8 A Kezelőfelület egyénre szabása
     1.8.1 Parancssorok, eszközsorok kinézete
              1.8.1.1 Egyénre szabott ikonok
     1.8.2 Meglevő parancssorok összetételének módosítása, saját parancssor létrehozása
              1.8.2.1 Egyéni eszközsor összeállítása
     1.8.3 Munkaterület beállításainak exportálása és importálása

2 Alakzatok létrehozása és módosítása
2.1 Egyszerű alakzatok
     2.1.1 Téglalap rajzolása
     2.1.2 Téglalap sarkainak lekerekítése
             2.1.2.1 Sarokkerekítés a tulajdonságsorról
             2.1.2.2 Sarokkerekítés dokkolóból
             2.1.2.3 Sarokkerekítés formázó eszközzel
      2.1.3 Ellipszis rajzolása
      2.1.4 Cikk és nyitott ív kialakítása
             2.1.4.1 Alakítás a tulajdonságsorról
             2.1.4.2 Alakítás dokkolóból
             2.1.4.3 Alakítás formázó eszközzel
      2.1.5 Sokszög rajzolása
      2.1.6 Sokszögek és csillagok alakítása
             2.1.6.1 Alakítás a tulajdonságsorról
             2.1.6.2 Alakítás dokkolóból
      2.1.7 Alakítás formázó eszközzel
      2.1.8 Spirálvonal rajzolása
      2.1.9 Rács rajzolása
2.2 Kész alakzatok
      2.2.1 Kész alakzatok létrehozása
      2.2.2 Kész alakzatok alakítása
              2.2.2.1 Alakítás egérrel
              2.2.2.2 Alakítás a Tulajdonságok dokkolóban
2.3 Intelligens rajzoló (Smart Drawing)
2.4 Műveletek visszavonása
      2.4.1 Undo (Visszavonás, Mégse) ikon
      2.4.2 Undo (Visszavonás) parancs
      2.4.3 Undo (Visszavonás) dokkoló

3 Objektumok kijelölése, másolása és törlése
3.1 Objektum kijelölése
      3.1.1 Kijelölés egérrel, rákattintással
      3.1.2 Kijelölés egérrel, gumikerettel
      3.1.3 A kijelölés egyéb módjai
              3.1.3.1 Tab billentyűvel
              3.1.3.2 Menüből
              3.1.3.3 Objektumkezelőben
      3.1.4 Kijelölés megszüntetése
3.2 Objektum másolása
      3.2.1 Másolat az eredeti felett
      3.2.2 Másolat adott távolságra
      3.2.3 Másolat szabadon elhelyezve
      3.2.4 Másolás vágólappal
3.3 Objektum törlése

4 Transzformációk
4.1 Áthelyezés
4.2 Alakító fogantyúk használata
     4.2.1 Méretezés és nyújtás
             4.2.1.1 Tükrözés
     4.2.2 Forgatás és döntés
4.3 Tanszformálás a tulajdonságsor és a Transform (Átalakítás) eszköztár eszközeivel
4.4 Szabad transzformálás
4.5 Transzformálás Dokkoló
     4.5.1 Áthelyezés
             4.5.1.1 Áthelyezés az objektumhoz viszonyított (relatív) pozícióba:
             4.5.1.2 Áthelyezés a nullponthoz viszonyított (abszolút) pozícióba:
     4.5.2 Forgatás, tükrözés, méretezés, döntés
4.6 Transzformációk visszavonása

5 Nagyítás, navigálás, nézetminőség
5.1 Nagyítás
     5.1.1 Zoom Levels (Nagyítási Szintek)
     5.1.2 Zoom (Nagyító) eszköz
             5.1.2.1 Nagyítás és kicsinyítés egérrel
             5.1.2.2 A nagyító tulajdonságsora
     5.1.3 Zoom (Nagyító) eszközsor
     5.1.4 View Manager (Nézetkezelő)
              5.1.4.1 Saját nézet rögzítése
              5.1.4.2 Saját nézetek kezelése
              5.1.4.3 Saját nézet alkalmazása
     5.1.5 És még mindig nagyítunk…
5.2 Navigálás
     5.2.1 Gördítősávok
     5.2.2 Navigálás a billentyűzetről
     5.2.3 Pásztázás görgős egérrel
     5.2.4 A Navigátor (Navigator)
     5.2.5 Hand (Pásztázó) eszköz
5.3 Nézetminőség
     5.3.1 Teljes képernyős előnézet

6 Objektumok rendezése
6.1 Fekvési sorrend
     6.1.1 Sorrend változtatása az Objektumkezelővel (Object Manager)
6.2 Csoportosítás
     6.2.1 Csoportosítás az Objektumkezelővel (Object Manager)
6.3 Csoport egy eleme…
6.4 Csoportbontás
     6.4.1 Csoportbontás az Objektumkezelővel (Object Manager)

7 Vonalzó, segédrács, segédvonal
7.1 Vonalzók
      7.1.1 Vonalzók elhelyezése a rajzablakban
      7.1.2 Nullpont meghatározása
      7.1.3 Vonalzók mértékegysége, beosztása
      7.1.4 Méretarány beállítása
7.2 Segédrács
      7.2.1 Segédrácshoz igazodás
7.3 Segédvonal
      7.3.1 Segédvonalak létrehozása interaktív módon
      7.3.2 Segédvonalak kezelése a rajzablakban
               7.3.2.1 Segédvonalak kijelölése
               7.3.2.2 Segédvonalak áthelyezése
               7.3.2.3 Segédvonalak elforgatása
               7.3.2.4 Segédvonalak másolása és törlése
      7.3.3 Segédvonal zárolása
      7.3.4 Segédvonalak színe
      7.3.5 Segédvonalak létrehozása és kezelése párbeszédablakban
               7.3.5.1 Vízszintes segédvonal
               7.3.5.2 Függőleges segédvonal
               7.3.5.3 Dőlt segédvonal
      7.3.6 Előre beállított segédvonalak
      7.3.7 A segédvonal tulajdonságsora
      7.3.8 Segédvonalakhoz igazodás

8 Igazítás, elosztás, igazodás
8.1 Igazítás és elosztás (Align and Distribute)
      8.1.1 Igazítás az Align párbeszédlapon
              8.1.1.1 Egyvonalban
              8.1.1.2 Egyvonalban lapszéleken, lapközépen
              8.1.1.3 Egymásra igazítva
              8.1.1.4 Egymásra igazítva a lapon
              8.1.1.5 Rácshoz igazítás
     8.1.2 Igazítás parancsra
     8.1.3 Elosztás
8.2 Igazodás (Snap To)
     8.2.1 Objektumokhoz igazodás
8.3 Dinamikus segédvonalak (Dynamic Guides)

9 Görbék szerkesztése
9.1 Görbévé alakítás
9.2 Görbe alakítása Shape (Formázó) eszközzel
9.3 Bézier-görbe szerkesztése
      9.3.1 Csomópontok kijelölése
              9.3.1.1 Kijelölés megszüntetése
      9.3.2 Csomópontok és szegmensek típusának megváltoztatása
      9.3.3 Csomópont hozzáadása és törlése
              9.3.3.1 Csomópontok automatikus ritkítása
      9.3.4 Görberészek transzformálása
              9.3.4.1 Áthelyezés
              9.3.4.2 Méretezés és nyújtás
              9.3.4.3 Forgatás és Döntés
              9.3.4.4 Csomópontok szerkesztése tükrös módban
      9.3.5 Csomópontok igazítása
      9.3.6 Görbe nyitása, részgörbe elkülönítése
      9.3.7 Görbe zárása, részgörbék összekapcsolása
              9.3.7.1 Görbe automatikus zárása
              9.3.7.2 Összekapcsolás vonalszegmenssel
              9.3.7.3 Csomópontok egyesítése
      9.3.8 Görbék zárása és összekapcsolása

10 Vonalak, Bézier-görbék rajzolása
10.1 Egyenes és ívelt vonalak rajzolása Bézier eszközzel
10.2 Vonalak rajzolása a Pen (Toll) eszközzel
10.3 Ív rajzoló eszköz
10.4 Szabadkézi rajz
10.5 Összekötővonal
10.6 Görbék továbbrajzolása

11 Speciális alakító eszközök
11.1 Mázoló Ecset (Smudge Brush)
11.2 Érdesítő Ecset (Roughen Brush)
11.3 Kés eszköz
       11.3.1 Alakzat, zárt görbe vágása
       11.3.2 Görbe kettéhasítása
11.4 Radír eszköz
11.5 Látszólagos szegmensek törlése (Virtual Segment Delete)

12 Forrasztás, metszet, levágás és kombinálás
12.1 Forrasztás, metszet, levágás
       12.1.1 Forrasztás, Metszés, Levágás parancsra
       12.1.2 Forrasztás, metszet, levágás dokkolóból
12.2 Levágás másképp
12.3 Kombinálás

13 Egyéb speciális vonalak
13.1 Művészi eszközök (Artistic Media Tool)
       13.1.1 Készminta (Preset)
       13.1.2 Ecsetek
                 13.1.2.1 Saját készítésű ecsetvonás
       13.1.3 Kalligrafikus toll
       13.1.4 Nyomásérzékeny toll
       13.1.5 Permetező
                 13.1.5.1 Meglevő permetlista szerkesztése
                 13.1.5.2 Új permetlista összeállítása
       13.1.6 Artistic Media (Művészi Eszközök) dokkoló
13.2 Méretvonalak és felirat
       13.2.1 Méretvonalak
       13.2.2 Szögmérő
       13.2.3 Ábrafelirat
13.3 Csatlakozóvonalak

14 Szövegtípusok
14.1 Bekezdés típusú szöveg (Paragraph Text)
       14.1.1 Szövegbeírás, javítás, mozgás a szövegben, szövegrészek kijelölése
       14.1.2 Szöveg beillesztése vágólapról
       14.1.3 Szövegkeretek átméretezése
       14.1.4 Bekezdésszöveg átvezetése
       14.1.5 Szövegkeretek összekapcsolása és szétválasztása
       14.1.6 Szövegkeret áthelyezése
       14.1.7 Szövegkeret mint objektum
                 14.1.7.1 A szöveg színe
       14.1.8 Szövegkeret törlése
       14.1.9 Bekezdésszöveg feldarabolása és kombinálása
       14.1.10 Szöveg formázása
                 14.1.10.1 Szövegformázás párbeszédablak használatával
                 14.1.10.2 Szövegformázás tulajdonságsor használatával
                 14.1.10.3 Szövegformázás a Properties (Tulajdonságok) dokkolóban
                 14.1.10.4 Szövegformázás interaktív módon
                 14.1.10.5 Szövegformázás a Shape (Formázó) eszközzel
       14.1.11 Szöveg szerkesztése
14.2 Grafikus szöveg (Artistic Text)
       14.2.1 Grafikus szöveg létrehozása és törlése
       14.2.2 Grafikus szöveg szerkesztése
       14.2.3 Grafikus szöveg formázása
       14.2.4 Grafikus szöveg, mint objektum
                 14.2.4.1 Grafikus szöveg színe
                 14.2.4.2 Szövegjellemzők másolása
       14.2.5 Grafikus szöveg feldarabolása és kombinálása
14.3 Szövegobjektumok konvertálása
       14.3.1 Szövegtípusok konvertálása
       14.3.2 Szövegobjektumok görbévé konvertálása
14.4 Alapértelmezett szövegjellemzők beállítása
14.5 Karakterkészletek telepítése
14.6 Fontmegfeleltetés, fonthelyettesítés
14.7 Szövegek és objektumok
       14.7.1 Objektum körbeszedése bekezdésszöveggel
       14.7.2 Szöveg zárt görbében
                 14.7.2.1 Alakzatba írás
       14.7.3 Szöveg görbevonalon
                 14.7.3.1 Görbére írás
                 14.7.3.2 Szöveg görbére illesztése
                 14.7.3.3 Görbevonalon levő szöveg igazítása
                 14.7.3.4 Görbén levő szöveg leválasztása
14.8 Szimbólumkészletek
       14.8.1 Szimbólumkarakter beszúrása szövegbe
       14.8.2 Szimbólumkarakter beillesztése rajzelemként
       14.8.3 Saját készítésű szimbólumkarakterek
       14.8.4 Mini képek beszúrása szövegbe

15 Kitöltések, körvonalak
15.1 Színképzés, színmodellek, színpaletták
       15.1.1 Színképzés
       15.1.2 Színmodellek
       15.1.3 Színpaletták
15.2 Egységes kitöltés
       15.2.1 Színezés paletta használatával
                 15.2.1.1 Színezés palettára kattintással
                 15.2.1.2 Színezés palettáról lehúzott színnel
                 15.2.1.3 Színválasztás név alapján
                 15.2.1.4 Színpaletta megnyitása és bezárása
                 15.2.1.5 Saját paletta készítése
                 15.2.1.6 Paletta szerkesztése
       15.2.2 Egységes kitöltés párbeszédablak használatával
                 15.2.2.1 Models (Modellek) dialóguslap
                 15.2.2.2 Mixers (Keverők) dialóguslap
                 15.2.2.3 Palettes (Paletták) dialóguslap
       15.2.3 Színezés a Color (Szín) dokkolóablakból
       15.2.4 Egységes kitöltés tulajdonságsor használatával
15.3 Színátmenetes kitöltés
       15.3.1 Színátmenetes kitöltés párbeszédablak használatával
       15.3.2 Interaktív színátmenetes kitöltés
                 15.3.2.1 Színátmenet szerkesztése a rajzterületen
15.4 Mintázatos kitöltés
       15.4.1 Mintázatos kitöltés párbeszédablak használatával
       15.4.2 Interaktív Mintázatos kitöltés
                 15.4.2.1 Mintázatos kitöltés szerkesztése a rajzterületen
       15.4.3 Új csempeminta készítése
15.5 Textúra kitöltés
       15.5.1 Textúra kitöltés párbeszédablak használatával
       15.5.2 Interaktív textúra kitöltés
                 15.5.2.1 Textúra kitöltés szerkesztése a rajzterületen
15.6 PostScript kitöltés
       15.6.1 PostScript kitöltés párbeszédablak használatával
       15.6.2 PostScript kitöltés tulajdonságsor használatával
15.7 Kitöltések beállítása a Tulajdonságok dokkolóban
15.8 Kitöltések másolása
       15.8.1 Kitöltéstulajdonságok Másolása eszköz
       15.8.2 Kitöltés másolása az állapotsorról
       15.8.3 Kitöltés másolása menüből
15.9 Kitöltések törlése
15.10 Interaktív hálós kitöltés
       15.10.1 Hálós kitöltés másolása
       15.10.2 Hálós kitöltés törlése
15.11 Körvonalak
       15.11.1 Körvonal párbeszédablak használata
       15.11.2 Körvonal beállítása a Tulajdonságok dokkolóban
       15.11.3 Körvonaljellemzők megadása egyéb módon
                   15.11.3.1 Körvonal színe
       15.11.4 Körvonal másolása
                   15.11.4.1 Körvonalszín másolása az állapotsorról
        15.11.5 Körvonal törlése
15.12 Alapértelmezett körvonal és kitöltés megadása
15.13 Színek és más jellemzők másolása
        15.13.1 Szín mintavétele és alkalmazása
        15.13.2 Objektumjellemzők másolása

16 Interaktív eszközök
16.1 Interaktív Átlátszóság (Interactive Transparency Tool)
       16.1.1 Átlátszóság létrehozása
       16.1.2 Átlátszóság szerkesztése tulajdonságsor használatával
                 16.1.2.1 A Uniform (Egységes) átlátszóság típus tulajdonságsora
                 16.1.2.2 Az átmenetes átlátszóság típusok tulajdonságsora.
                 16.1.2.3 A mintázatos átlátszóság típusok tulajdonságsora.
                 16.1.2.4 A textúra átlátszóság típus tulajdonságsora
       16.1.3 Átlátszóság szerkesztése interaktív módon
16.2 Interaktív Átváltozás (Interactive Blend Tool)
       16.2.1 Átváltozás létrehozása
       16.2.2 Vezérlőobjektumok módosítása
       16.2.3 Az átváltozás köztes objektumcsoportjának módosítása
       16.2.4 Átváltozás szerkesztése interaktív módon
       16.2.5 Igazítási pont megadása
       16.2.6 Vezérlőobjektum cseréje
       16.2.7 Átváltozás csoport bontása
       16.2.8 Átváltozás nyomvonalra illesztése
       16.2.9 Összetett átváltozások
       16.2.10 Blend (Átváltozás) dokkolóablak
16.3 Interaktív Kontúr Eszköz (Interactive Contour Tool)
       16.3.1 Kontúrozás a tulajdonságsorról
       16.3.2 Kontúrozás dokkolóablak
       16.3.3 Kontúr effektus létrehozása és szerkesztése interaktív módon
16.4 Az Interaktív Torzítás Eszköz (Interactive Distortion Tool)
       16.4.1 Torzítás tulajdonságsor használatával
                 16.4.1.1 Push and Pull torzítás
                 16.4.1.2 Zipper torzítás
                 16.4.1.3 Twister torzítás
       16.4.2 Torzítás létrehozása és szerkesztése interaktív módon
16.5 Interaktív Burkológörbe (Interactive Envelope Tool)
       16.5.1 Burkológörbe szabadon alakítva
       16.5.2 Korlátozott burkológörbe módok
       16.5.3 Leképzési vagy burkolási módok (Mapping Mode)
       16.5.4 Envelope (Burkológörbe) dokkolóablak
                 16.5.4.1 Készminta burkolóformák
                 16.5.4.2 Burkolóforma létező objektum alapján
16.6 Interaktív Térhatás Eszköz (Interactive Extrude Tool)
      16.6.1 Térhatás létrehozása
      16.6.2 Térhatás szerkesztése interaktív módon
                 16.6.2.1 Térhatás szerkesztése tulajdonságsor használatával
                 16.6.2.2 Eltűnési pont tulajdonságai
      16.6.3 Effektuscsoport felbontása
      16.6.4 Térhatás dokkolóablak
16.7 Interaktív Árnyék Eszköz (Interactive Drop Shadow Tool)
       16.7.1 Árnyék létrehozása
       16.7.2 Árnyék szerkesztése interaktív módon
       16.7.3 Az árnyék szerkesztése a tulajdonságsor használatával
       16.7.4 Árnyékból ragyogás
16.8 Készminták (Presets)
16.9 Effektusok másolása
       16.9.1 Másolás tulajdonságsor használatával
       16.9.2 Másolás menüsor használatával
       16.10 Effektusok törlése
                16.10.1 Törlés tulajdonságsor használatával
                16.10.2 Törlés menüsor használatával

17 Lencsék, perspektíva és PowerClip (MaszkMester) effektus
17.1 Lencsék
       17.1.1 A lencsék beállítási lehetőségei
       17.1.2 Lencsetípusok és beállítási lehetőségeik
                 17.1.2.1 Brighten (Fényerő) lencse
                 17.1.2.2 Color Add (Színhozzáadás) lencse
                 17.1.2.3 Color Limit (Színhatár) lencse
                 17.1.2.4 Custom Color Map (Egyéni Színtérkép) lencse
                 17.1.2.5 Fish Eye (Halszem) lencse
                 17.1.2.6 Heat Map (Hőtérkép) lencse
                 17.1.2.7 Invert (Fordított) lencse
                 17.1.2.8 Magnify (Nagyító) lencse
                 17.1.2.9 Tinted Grayscale (Színezett Szürkeárnyalat) lencse
                 17.1.2.10 Transparency (Átlátszó) lencse
                 17.1.2.11 Wireframe (Drótváz) lencse
       17.1.3 Lencse effektus másolása
       17.1.4 Lencse effektus törlése
17.2 PowerClip (MaszkMester)
       17.2.1 PowerClip (MaszkMester) effektus létrehozása
       17.2.2 PowerClip (MaszkMester) utólagos szerkesztése
                 17.2.2.1 Tartalom szerkesztése
                 17.2.2.2 Konténer módosítása
                 17.2.2.3 PowerClip (MaszkMester) tartalom zárolása
       17.2.3 Tartalom másolása
       17.2.4 Tartalom kibontása
17.3 Perspektíva
       17.3.1 Perspektíva másolása
       17.3.2 Perspektíva törlése

18 Egyéb speciális eszközök
18.1 Effektusok klónozása
18.2 Szimbólum (Symbol)
       18.2.1 Szimbólum készítése
       18.2.2 Szimbólum felhasználása
       18.2.3 Szimbólum szerkesztése
       18.2.4 Szimbólumpéldány módosítása
       18.2.5 Szimbólum másolása
       18.2.6 Szimbólum és példány törlése
       18.2.7 Helyi és hálózati szimbólumok
                 18.2.7.1 Szimbólumgyűjtemény mentése
                 18.2.7.2 Szimbólumgyűjtemények betöltése
                 18.2.7.3 Szimbólumgyűjtemények eltávolítása
                 18.2.7.4 Csatolt szimbólumok kezelése
18.3 Grafikai és szövegstílusok, színstílusok, sablonok
       18.3.1 Grafikai és szövegstílusok
                 18.3.1.1 A Graphic and Text Styles (Grafikai és Szövegstílusok) dokkoló
                 18.3.1.2 Grafikai és szövegstílusok alkalmazása
                 18.3.1.3 Saját stílus létrehozása
                 18.3.1.4 Stílusok szerkesztése
       18.3.2 Színstílusok
                 18.3.2.1 Színstílusok létrehozása
                 18.3.2.2 Utódszínek létrehozása
                 18.3.2.3 Színstílus alkalmazása
                 18.3.2.4 Színstílus szerkesztése
                 18.3.2.5 Automatikus színstíluskészítés
       18.3.3 Sablonok
                 18.3.3.1 Sablon megnyitása
                 18.3.3.2 Stílusok betöltése másik sablonból
                 18.3.3.3 Saját sablon készítése
18.4 Szkript futtatása
18.5 Visual Basic makró
       18.5.1 VBA makró rögzítése
       18.5.2 VBA makró futtatása
                 18.5.2.1 Naptár-varázsló
18.6 Keresés és csere
       18.6.1 Szöveg keresése
       18.6.2 Szöveg cseréje
       18.6.3 Objektumok keresése
       18.6.4 Objektumok cseréje
18.7 Egyesített nyomtatás (körlevél)
       18.7.1 Adatállomány megadása
       18.7.2 Egyesítési mezők elhelyezése a törzsdokumentumban
       18.7.3 Törzsdokumentum és adatbázis egyesítése
18.8 Objektumhoz kapcsolt adatok
       18.8.1 Adatok megadása
                 18.8.1.1 Adatok másolása
       18.8.2 Mezők megadása
                 18.8.2.1 Mezők létrehozása, törlése, átnevezése
                 18.8.2.2 Mezőformátum meghatározása
       18.8.3 Adatok táblázatban
                 18.8.3.1 Adatok megadása, módosítása
                 18.8.3.2 Adattábla alakítása
                 18.8.3.3 Adattábla nyomtatása

19 Bitképek
19.1 Hogyan juthatunk bitképekhez
       19.1.1 Vektoros objektumok bitképpé alakítása
       19.1.2 Bitkép megnyitása és importja
       19.1.3 Csatolt bitkép
                 19.1.3.1 Csatolt bitkép importálása
                 19.1.3.2 Csatolt bitkép frissítése
                 19.1.3.3 Csatolás feloldása
                 19.1.3.4 Csatolások kezelése dokkolóban
       19.1.4 Kép importálása a Scrapbook (Album) használatával
                 19.1.4.1 Nézet és elrendezés
                 19.1.4.2 Keresés
                 19.1.4.3 A Scrapbook (Album) dokkoló egyéb funkciói
       19.1.5 Bitkép szerzése speciális perifériákról
19.2 Bitkép szerkesztése
       19.2.1 Bitkép alakja
       19.2.2 Bitképes színmaszk használata
       19.2.3 Bitkép tulajdonságsora
       19.2.4 Színmódok
                 19.2.4.1 Black and White (Fekete-Fehér) színmód
                 19.2.4.2 Grayscale (Szürkeárnyalatos) színmód
                 19.2.4.3 Duotone (Duplex) színmód
                 19.2.4.4 Paletted (Palettás) színmód
                 19.2.4.5 RGB színmód
                 19.2.4.6 CMYK színmód
                 19.2.4.7 Lab színmód
      19.2.5 Bitképes effektusok
                 19.2.5.1 3D Rotate (3D forgatás)
                 19.2.5.2 Perspective (Perspektíva)
                 19.2.5.3 Pinch/Punch (Beszívás/Felfújás)
                 19.2.5.4 Impressionist (Impresszionista)
                 19.2.5.5 Pen and Ink (Tollrajz)
                 19.2.5.6 Gaussian Blur (Gauss-féle Lágyítás)
                 19.2.5.7 Find Edges (Élkeresés)
                 19.2.5.8 Mosaic (Mozaik)
                 19.2.5.9 Stained Glass (Ólomberakásos Üveg)
                 19.2.5.10 Page Curl (Szamárfül)
                 19.2.5.11 Plug-Ins (Kiegészítők)
      19.2.6 Korrekciós effektusok
                 19.2.6.1 Brightness/Contrast/Intensity (Fényerő/Kontraszt/Intenzitás)
                 19.2.6.2 Color Balance (Színegyensúly)
                 19.2.6.3 Gamma
                 19.2.6.4 Hue/Saturation/Lightness (Színezet/Telítettség/Világosság)
                 19.2.6.5 Invert (Negatív)
                 19.2.6.6 Posterize (Színmélységcsökkentés)
19.3 Bitkép vektorizálása

20 Oldalak, rétegek
20.1 Oldalak
       20.1.1 Oldalbeállítás tulajdonságsor használatával
                 20.1.1.1 Papír ABC
       20.1.2 Oldalnavigáló eszköztár
       20.1.3 Oldalkezelés a Layout (Oldalelrendezés) menüből
                 20.1.3.1 Oldal beszúrása
                 20.1.3.2 Oldal törlése
                 20.1.3.3 Oldal átnevezése
                 20.1.3.4 Egyéb oldalbeállítások
      20.1.4 Oldalbeállítás segédmenüből
      20.1.5 Oldalrendező nézet
      20.1.6 Oldalbeállítás párbeszédablak használatával
                 20.1.6.1 Size (Méret) lap
                 20.1.6.2 Layout (Oldalelrendezés) lap
                 20.1.6.3 Label (Címke) lap
                 20.1.6.4 Background (Háttér) lap
20.2 Rétegek
       20.2.1 Rétegek létrehozása
       20.2.2 Réteglista megjelenítése
       20.2.3 Rétegszín
       20.2.4 Rétegek sorrendje
       20.2.5 Műveletek az Object Manager (Objektumkezelő) dokkolóban
                 20.2.5.1 Objektumok kijelölése
                 20.2.5.2 Objektumsorrend változtatása
                 20.2.5.3 Objektumok csoportosítása
                 20.2.5.4 Tulajdonságok másolása
                 20.2.5.5 PowerClip (MaszkMester) effektus létrehozása
                 20.2.5.6 Műveletek oldalakkal
       20.2.6 A rétegek tulajdonságai
                 20.2.6.1 Visible (Látható)
                 20.2.6.2 Printable (Nyomtatható)
                 20.2.6.3 Editable (Szerkeszthető)
       20.2.7 Mesterréteg
       20.2.8 Réteg törlése

21 Mentés, megnyitás, nyomtatás
21.1 Mentés
       21.1.1 Fájlkezelés a párbeszédablakban
       21.1.2 Újramentés és automatikus mentés
       21.1.3 Formátumok
21.2 Exportálás
       21.2.1 AI (Adobe Illustrator)
       21.2.2 EPS (Encapsulated PostScript/ Beágyazott PostScript)
       21.2.3 DXF (AutoCAD)
       21.2.4 TIF (TIFF Bitmap/ TIFF Bitkép)
                 21.2.4.1 Convert to Paletted (Konvertálás Pelettássá)
       21.2.5 JPG (JPEG Bitmaps/ JPEF Bitkép)
       21.2.6 GIF (CompuServe Bitmap/ CompuServe Bitkép)
21.3 Exportálás Office alkalmazások számára
21.4 Közzététel PDF formátumban
       21.4.1 Közzététel alapbeállításokkal
       21.4.2 Közzététel egyéni beállításokkal
21.5 Megnyitás
21.6 Importálás
21.7 Nyomtatás
       21.7.1 General (Általános) lap
       21.7.2 Nyomtatási kép (Print Preview)
       21.7.3 Mini nyomtátási kép (Mini Print Preview)
       21.7.4 A Print (Nyomtatás) párbeszédablak további beállítási lehetőségei
                 21.7.4.1 Layout (Oldalelrendezés) lap
                 21.7.4.2 Separations (Színrebontás) lap
                 21.7.4.3 Prepress (Előkészítés) lap
                 21.7.4.4 PostScript lap
                 21.7.4.5 Misc (Egyebek) lap
                 21.7.4.6 Issues (Próbapad) lap

22 Kapcsolat a világhálóval
22.1 CorelDRAW-ból a világhálóra
       22.1.1 Webre szánt grafikák exportálása
       22.1.2 Weboldal készítése CorelDRAW-ban
                 22.1.2.1 Előzetes tervezés
                 22.1.2.2 Weblap összeállításának lépései
                 22.1.2.3 HTML dokumentummá alakítás
                 22.1.2.4 Szövegek webkompatibilissé alakítása
                 22.1.2.5 Hyperhivatkozások (linkek) létrehozása
                 22.1.2.6 Átváltó gomb (Rollover)
                 22.1.2.7 1nternetes objektumok
22.2 A világhálóról a CorelDRAW-ba

23 Bitképek vektorizálása a CorelTRACE programmal
23.1 A CorelTRACE indítása
23.2 Megjelenítés
        23.2.1 A munkaterület részei
        23.2.2 Ablakrészek elrendezése
        23.2.3 Nézetek
                 23.2.3.1 Nagyítás és pászta
                 23.2.3.2 Zoom Levels (Nagyítási Szintek)
                 23.2.3.3 Zoom (Nagyító) eszköz
                 23.2.3.4 Pásztázás
23.3 Image menü
23.4 Trace Block (Vektorizálási Blokk)
23.5 Vektorizálás menete
23.6 Vektorizálási módok
        23.6.1 Outline (Körvonal)
        23.6.2 Advanced Outline (Bővített Körvonal)
        23.6.3 Centerline (Középvonal)
        23.6.4 Centerline Outline (Középvonal Körvonal)
        23.6.5 Sketch (Vázlat)
        23.6.6 Mosaic (Mozaik)
        23.6.7 3D Mosaic (3D Mozaik)
        23.6.8 Woodcut (Fametszet)
23.7 Vektorizálás a CorelDRAW-ból

Index

Vissza a lap tetejére