Főoldal | Könyvlista | Gyorskereső

Átmenetileg a rendelés és szállítás szünetel
A Forma-1 krónikája - a sportág Bibliája! - A teljes történelem

A Forma-1 krónikája - a sportág Bibliája!

A teljes történelem

Bethlen Tamás - Hegedüs István (szerk.):
A Forma-1 krónikája - a sportág Bibliája!
A teljes történelem

Megjelenés: 2008 október
Magyar Könyvklub Kiadó
560 oldal, bolti ár: 12600,- Ft

Internetes ár (-5%): 11970,- Ft

db

A könyv ismertetése

Vissza a lap tetejére | A könyv tartalomjegyzéke

Bethlen Tamás - Hegedüs István (szerk.):
A Forma-1 krónikája - a sportág Bibliája!

A Forma-1 59 évének legfontosabb eseményeiről több mint 500 oldalon 1.500 képpel illusztrálva.

A Forma-1 szerelmesei és minden érdeklődő meggyőződhet könyvünkből is arról, hogy e sportág maga az örök fejlődés, a technikai fejlesztések csúcsa. A megtervezett újítások nem maradnak a tervezőasztalon, hanem újabb és újabb korlátokat áttörve megvalósulnak, nézők százmillióit elkápráztatva kigördülnek a pályákra. Célunk, hogy minden lány és fiú, aki kézbe veszi a krónikánkat, példaképet találjon a versenyzőkben, megújulásban, kitartásban, küzdeni tudásban. A kiadó is meghajol a sportág sikerei, az állandó technikai fejlődés előtt. Ezt, a tengernyi ismeretet tartalmazó krónika létrehozásán túlmenően azzal bizonyítja leginkább, hogy nemcsak egy könyvet nyújt át a vásárlónak, hanem egy éven keresztül szórakozási- és játéklehetőséget is biztosít az olvasónak.


Ha egy sportág már közel 60 esztendős, annak bizony lehet krónikája is. Hogy miképpen foglalta össze az F1 hat évtizedét egy nemrég megjelent magyar könyv, azon a súlyos kiadvány átlapozása közben gondolkodtunk el.

Fogtunk már máskor is a kezünkbe 560 oldalas, két és fél kilós könyvet, de olyat, amelyik ennyire részletesen, adatokkal kiegészítve taglalná a száguldó cirkusz históriáját, még nem. Különösen nem naprakészen, magyar szerzőktől, magyar nyelven, magyar kiadó kínálatában megjelenítve. A vállalkozás nagyszerűségét talán maga Bernie Ecclestone is megérezhette, amikor előszót írt a műhöz... A könyv első oldalain a sportág egyéni és csapatvilágbajnokait, illetve az autósport F1-előtti fejezeteit taglalja, előbbit néhány apróbb hibával, utóbbit talán egy kicsit röviden. Ezt követően aztán jönnek az esztendők történései versenyről-versenyre, táblázatokkal, hihetetlen mennyiségű és különlegességű fotóval (több mint 1500 kép!), valamint az esztendőre jellemző érdekességekkel. Tudták-e például, hogy 8 hónapos és 24 napos hosszával az első esztendő utánra esett a sportág leghosszabb holtszezonja? Vagy hogy az 1950-es Svájci Nagydíj három dobogósának átlagéletkora több mint 46 év volt? Csak az ilyen "legekből" több mint 600-at szerkesztettek a kiadványba.

Az olvasók sejthető érdeklődésének és rendelkezésre álló képanyag mérete miatt a korai esztendők hat-hat, a hetvenes évektől nyolc-nyolc oldal jutott minden szezonnak, míg az utolsó tíz évadot már tíz-tíz oldalban tárgyalják a szerzők. Kétség sem fér hozzá, hogy ez a része az egyik legérdekesebb és legértékesebb alkotóeleme a könyvnek, de nem szabad megfeledkezni a "Lexikon" összeállításról sem. Ebben - már illusztrációk nélkül - megtalálhatjuk szinte az összes alaptudnivalót az F1-ről. Előbb egy abc siet a segítségünkre (aerodinamika, airbox, alulkormányozottság, alváz, apex,...), majd a legsikeresebb ötven csapat története következik. A versenyzők rovatában már közel százan szerepelnek, míg a hírességek (Anderson, Andersson, Balestre, Barnard, Bauer, Blash,...) felsorolásában is helyet kaptak nagyjából ötvenen. Nem maradt ki az enciklopédiából öt kontinens ötven pályája sem, az igazi különlegességet pedig egy kalendárium jelenti, amely napokra lebontva jelzi számunkra, melyik napon milyen F1-es évfordulót ünnepelhetünk. (Csak az érdekesség kedvéért: tudták, hogy két nap múlva, december 12-én itt van Emerson Fittipaldi 62. születésnapja?)

Ha valaki elfáradt a hatalmas könyv apró részleteinek tanulmányozásában, vesse magát a bulvárosabb, képekkel zsúfolt részre, ahonnan például megtudhatja, kinek mi a dolga egy kerékcserénél a boxutcában, kik haltak meg a versenypályán és azon kívül, melyek a sportág legérdekesebb számai, vagy hogy melyek voltak az F1 legérdekesebb csodabogarai.

Baumgartner Zsolt, a Hungaroring, a verekedős versenyzők, a csinos feleségek és barátnők, az ügyeskedő csapatok, az apák és a fiúk - mind-mind együtt vannak a Forma-1 krónikájában ahhoz, hogy úgy érezze az olvasó, érdemes volt megvennie, és egy elérhető polcra helyeznie a kötetet.

A könyv tartalomjegyzéke

Vissza a lap tetejére | A könyv ismertetése

Bethlen Tamás - Hegedüs István (szerk.):
A Forma-1 krónikája - a sportág Bibliája!

Bernie Ecclestone előszava 7
Az autóversenyzés kezdete 8

A FORMA-1 KRÓNIKÁJA
Az ötvenes évek (1950-'59) 10
A hatvanas évek (1960-'69) 70
A hetvenes évek (1970-'79) 130
A nyolcvanas évek (1980-'89) 198
A kilencvenes évek (1990-'99) 278
A második évezred (2000-2008) 358

HAT ÉVTIZED KÜLÖNLEGESSÉGEI
A Forma-1 alapjai 448
A nagyfőnök 450
Csodabogarak 454
A zseni és a legenda 458
Ki kicsoda a bokszban? 462
Kormánykérdés 464
Darabokra szedve 466
Safety Car: a biztonsági autó 468
25 halál a pályán 470
Hungaroring - sikertörténet 474
Magyar Pilóta a Forma-1-ben 478
Fenegyerekek 482
Rablóból pandúr 486
Szebbek az autóknál 488
Házasságok, válások és randik 492
A név tovább él 496
A gyengébb nem 500
Meglepő számok a Forma-1-ből 502
A legendás Monacói Nagydíj 504
Utazz Abu Dhabiba! 508

FORMA-1 LEXIKON
Forma-1 abc 512
Csapatok a kezdetektől 517
A legsikeresebb versenyzők 524
Hírességek a paddockból 532
Pályák 5 kontinensről 539
Rekordgyűjtemény 548
A Forma-1 kalendáriuma 550

Vissza a lap tetejére